В категории: Брой 5-6/2011, Ремонти, Строителство, Топлоизолация

Rockwool представи решения на топлоизолации с каменна вата

В края на май т.г. изпълнителният директор на Rockwool за България и Румъния, г-н Флорин Попеску, представи пред българските медии компанията и нейните нови продукти, позволяващи най-ефективно решаване на проблемите с топлоизолацията на сградите и повишаването на тяхната топлинна ефективност до съвременните изисквания, включително и най-новите, въведени в началото на миналата година норми за топлинна ефективност у нас.

Темата за най-пестеливото изразходване на топлинната енергия, постижимо чрез все по-доброто топлинно изолиране на сградите, е и ще става все по-актуална поради неизбежно изчерпващите се природни енергийни източници. Тя доби особена актуалност и поради рязкото отрезвяването на световната общественост след катастрофата в японската ядрена централа „Фукушима“ – нещо, което не стана след Чернобилската трагедия преди 20 години, която покри с радиоактивен прах и облъчи почти цяла Европа. За всеки непредубеден от финансови интереси мислещ човек е пределно ясно, че е много по-логично и природосъобразно да се икономисва топлинна енергия, вместо да се прахосва, за да се оправдава строителството на нови прескъпи енергийни мощности, неизбежно увреждащи природната среда, а понякога и застрашаваща живота и здравето на хиляди и хиляди хора.

На тези размисли ни наведе защитената от г-н Попеску теза, че „Най-големият енергиен източник не е нефтът, а енергоспестяването, т.нар. „шесто гориво“. В основата на спестяването на енергия е качествената изолация на сградите. Шестото гориво (както нарече той икономията на топлинна енергия) е евтино, чисто и устойчиво“.

Ние бихме добавили, че в случая г-н Попеску „чука на отворени врати“, защото специално в нашата страна с преобладаващ жилищен сграден фонд, строен без мисъл за топлоизолиране, тяхното саниране би трябвало да бъде приоритетна държавна задача. Само дето вече десет и повече години само се говори на тази тема, но почти нищо реално не се прави като дългосрочно обмислена държавна политика.

Пресконференцията, първа по рода си, предназначена за най-широката медийна общност, бе общо представителна и не целеше представяне на конкретни материали и решения, изпъстрени с технически характеристики и числени стойности – нещо, което читателите на списание „Направи сам“, са свикнали да получават и търсят. Затова ще си позволим да добавим от себе си и малко техническа информация.

Rockwool е най-големият производител в света на каменна вата и на топлоизолационни продукти от нея. В този сектор тя има над 70-годишен опит и в голяма степен диктува световното техническо равнище на тези продукти. Централата й се намира в Дания. Нейните 25 завода произвеждат в 16 държави, за нея работят над 8500 служители, а продуктите й се продават чрез 35 търговски представителства в цял свят.

Читателите на списанието, внимателно проучили излезлите досега в него публикации на тема „Топлоизолации“, са наясно, че каменната вата е най-добрият материал за повечето видове топлоизолации. Ако все още фасадите на новостроящите се или в процес на саниране сгради по правило белеят от плочите стиропор, то причината за това е само една единствена – финансовата. Колкото хората в една държава са по-бедни, толкова по-настървено търсят възможно най-евтините решения. Тази практика обаче едва ли е най-добрата и разумна, когато става дума за инвестиционни проекти, чиято дълготрайност би трябвало да е съизмерима с живота на самата сграда.

И още нещо. Не случайно говорим за „каменна вата“, а не споменаваме по-общото понятие „минерална вата“. Материалите на Rockwool са произведени именно от каменна вата, получена от стопилка на природни вулканични скали, а не чрез преработка на отпадъчно стъкло.

За да не повтаряме вече писани в списанието неща ще споменем само, че:

» Каменната вата е екологично чист материал.

» Материалите, произведени от нея, издържат нагряване от около 1000 °С, което я прави не само негорим материал, но и преграда срещу разпространението на огън и пожар.

» Тя е абсолютно негниещ материал, напълно неподатлив и на най-ниски температури, както и на ултравиолетовото лъчение на слънцето.

» Има ниска хигроскопичност и същевременно много лесно пропуска водните пари, което позволява проникналата в строителната конструкция влага да се изпарява лесно в околното пространство.

» Казаното дотук очевидно характеризира един материал, който може да бъде наречен „вечен“.

» Каменната вата е много добър топлоизолатор. В зависимост от обемната плътност и твърдост на произведените от нея материали коефициентът им на топлопроводност е в границите λ=0,035–0,04 W/mK.

» Каменната вата и продуктите от нея са също така много добър звукоизолатор. Затова фасадната изолация от такива плочи изпълнява и тази изключително важна функция, като предпазва обитателите на сградата от уличния шум.

Изброените дотук основни характеристики на каменната вата, които определено я нареждат пред останалите топлоизолационни материали, биват оптимално съчетавани при производството на все по-добри продукти.

Миналата година представихме най-новите за момента на българския пазар плочи Frontrock Max E, Monrock E и Rockmin Plus на Rockwool.

Frontrock Max E

Това са плочи от ново поколение, специално разработени за топлоизолиране на фасади. Най-същественото при тях е, че са двуслойни. Лицевата им страна представлява пласт с дебелина около 20 mm, който е значително по-твърд от останалата част на плочата. Това придава на топлоизолацията значително по-голяма устойчивост на натиск и удар. Използваните органични смоли за импрегниране на влакната от каменна вата в този пласт правят плочите напълно влаго- и водонепроницаеми.

Долният слой е по-дебел и с по-малка обемна плътност, което повишава топлоизолиращата способност на материала. Същевременно по-меката и по-гъвкава основа на плочата позволява по-плътното й прилягане към често грапавата е неособено равна основа.

Коефициентът на топлопроводност на плочите Frontrock Max E е λ=0,036 W/mK.

Rockmin Plus

Това са меки плочи, специално създадени за подпокривна топло- и звукоизолация. С тях може да се изолират също така леки преградни стени (като пълнеж във вътрешността им), за вътрешна топлоизолация, защитена с предстенна обшивка от плочи и др. В тези случаи с особена важност изпъкват и отличните огнезащитни свойства на каменната вата.

Коефициентът на топлопроводност на тези плочи е λ=0,038 W/mK.

Monrock MAX E

Тези плочи са предназначени за топлоизолиране на плоски покриви и тераси. Те са двуслойни, като специфичното при тях е повишената механична устойчивост на натиск, тяхната твърдост и здравина. Те имат коефициент на топлопроводност λ = 0,038 W/mK. Върху тях директно може да се поставя хидроизолация с мушама на битумна основа, чийто съседни платна са слепени по кантовете чрез разтапяне с пламъчна горелка.

Повече подробности за тези три материала и за каменната вата въобще може да намерите в НС 7-8/2010.

Пълно описание на фасадна топлоизолация с плочи от каменна вата ще намерите в НС 11/2004 и останалите статии от тази поредица, в НС 7-8/2005 и други статии на сайта.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Rockwool представи решения на топлоизолации с каменна вата”

ch. arsoff | декември 12th, 2012 at 12:02 pm

Мога ли да направя вътрешна топлоизолоция с каменна вата?

„Направи сам“: Отговорът на въпроса ви е „да“, стига обаче това да е целесъобразно. Каменната вата е добър топлоизолатор, а когато е във вид на дюшеци, тя е и много добър шумоизолатор.
За изпълнението на вътрешна топлоизолация трябва да се направи предстенна обшивка с плочи от гипсофазер или гипсокартон, а пространството между обшивката и зида се запълва с каменна вата.
Ако става дума само за топлоизолация, вече по-доброто решение са плочите Mutipor, които от септември т.г.в ече се продават и на нашия пазар.
Повече за тях може да прочетете тук и тук.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото