В категории: Брой 5-6/2011, Инструменти, Топлоизолация, Хоби

Електрически нож за рязане на стиропор

Освен за топлоизолация, стиропорът е предпочитан и често използван материал за удароустойчиво опаковане на различни уреди, от него се правят декоративните корнизи и розетки за украса на таваните. Той намира широко приложение и за изработване на различни декорации, защото много лесно се оформя, от него бързо, лесно и с добро качество се изрязват букви и всевъзможни фигури. По същата причина той намира широко приложение и за направа на различни макети и модели. Основната причина да бъде толкова предпочитан материал е, че може лесно да се реже и моделира.

За грубо рязане, най-вече разкрояване на листове, се използва нагревателен (съпротивителен) проводник, през който от понижаващ трансформатор протича ток с ниско напрежение. За по-точна обработка и разнообразно моделиране обаче е необходим специализиран инструмент („електрически нож“) като показания тук модел на STEINEL. Работният инструмент е нож, който се нагрява до температура около 200 °C и е предназначен за обработка на стиропор (EPS – експандиран полистирол), на неговия значително по-твърд и здрав събрат XPS (екструдиран полистирол), както и на други твърди пенопласти. С него материалът се реже като „масло“, и което е особено важно – с голяма точност и гладкост на стените на среза. Инструментът има три сменяеми ножа – два прави и един полукръгъл за изрязване на канали.

Ножът се нагрява от нагревател с мощност 45 W в работен режим, чиято консумация в режим на покой е 25 W. Времето за подгряване на ножа е 6 min. Максималната дебелина на рязания материал е 50 mm. На снимките са показани някои типични приложения на „електрическия нож“.

Бележка на редакцията – декември 2020 г. Този нож вече не се произвежда от Steinel. За професионално рязане на стиропор много добър инструмент е този електрически нож на Storch. 

Коментари и въпроси

2 Коментари към “Електрически нож за рязане на стиропор”

Мариян Атанасов Калфов | април 3rd, 2012 at 4:26 pm

Здравейте, искам да поръчам „Електрически нож за рязане на стиропор“
От Бургас съм
адресът ми е:
„Направи сам“:
Здравейте, препратихме запитването ви на фирма „Ташев-Галвинг„, които ще се свържат с Вас за доставка на инструмента.

Zarko | ноември 19th, 2012 at 1:56 am

Здраво,
Јас сум од Македонија и искам да купам нож за сечење стиропор.
Ве молам да ми кажете как мога да го купам
Благодарам!
„Направи сам“: Този инструмент може за закупите директно от електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг“.
Писмото Ви препратихме и до фирмата, откъдето ще се свържат с Вас лично.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото