Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Електрически нож за рязане на стиропор

Освен за топлоизолация, стиропорът е предпочитан и често използван материал за удароустойчиво опаковане на различни уреди, от него се правят декоративните корнизи и розетки за украса на таваните. Той намира широко приложение и за изработване на различни декорации, защото много лесно се оформя, от него бързо, лесно и с добро качество се изрязват букви и всевъзможни фигури. По същата причина той намира широко приложение и за направа на различни макети и модели. Основната причина да бъде толкова предпочитан материал е, че може лесно да се реже и моделира.

За грубо рязане, най-вече разкрояване на листове, се използва нагревателен (съпротивителен) проводник, през който от понижаващ трансформатор протича ток с ниско напрежение. За по-точна обработка и разнообразно моделиране обаче е необходим специализиран инструмент („електрически нож“) като показания тук модел на STEINEL. Работният инструмент е нож, който се нагрява до температура около 200 °C и е предназначен за обработка на стиропор (EPS – експандиран полистирол), на неговия значително по-твърд и здрав събрат XPS (екструдиран полистирол), както и на други твърди пенопласти. С него материалът се реже като „масло“, и което е особено важно – с голяма точност и гладкост на стените на среза. Инструментът има три сменяеми ножа – два прави и един полукръгъл за изрязване на канали.

Ножът се нагрява от нагревател с мощност 45 W в работен режим, чиято консумация в режим на покой е 25 W. Времето за подгряване на ножа е 6 min. Максималната дебелина на рязания материал е 50 mm. На снимките са показани някои типични приложения на „електрическия нож“.

Бележка на редакцията – декември 2020 г. Този нож вече не се произвежда от Steinel. За професионално рязане на стиропор много добър инструмент е този електрически нож на Storch. 


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото