В категории: Брой 5-6/2011, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Хоби

Лепене със стопяеми лепила – пистолети, дюзи, лепила

След като представихме сензорите за движение на фирма STEINEL, създадените благодарение на тях „интелигентни осветителни тела“ и пистолетите за горещ въздух, запознаването с продуктите на тази немска фирма няма да бъде пълно, ако пропуснем едно друго направление, намиращо широко приложение в домашната работилница независимо кой от семейството е майсторът. Става дума за лепенето със стопяеми лепила, което при познаване на някои тънкости и най-вече при наличието на нескъп инструмент – пистолета за лепене, е практична алтернатива на класическите течни лепила при свързване и възстановяване на най-различни материали. Поради това немалко фирми предлагат такива пистолети. Малко обаче са тези, които предлагат и пълния набор от дюзи и лепила за тях. Сред тях е и немската STEINEL. Затова ще разгледаме нейните пистолети, като ще се опитаме да навлезем по-навътре в технологията за лепене със стопяеми лепила.

Този начин на лепене не е новост. Новост са все по-усъвършенстваните модели на пистолети за лепене, както и появата на нови лепила, позволяващи по-здраво слепване на все повече материали. Лепилото е твърдо и се продава във вид на пръчки – най-често с диаметър 11 mm. Пръчката се напъхва през отвор в задния край на пистолета, докато достигне (или влезе) в нагревателна камера. Тук лепилото се стопява като се нагрява до температура 210–220 °C. С натиск върху спусъка на пистолета пръчката се избутва напред, а тя от своя страна изтласква през дюзата намиращото се в камерата течно лепило. В зависимост от приложения върху спусъка натиск и диаметъра на дюзата количеството на лепилото се дозира лесно и се нанася върху слепваните повърхности. Предметите се притискат един към друг и се придържат така до около 2 min докато лепилото изстине и се втвърди.

В редица случаи лепенето със стопяемо лепило има своите предимства пред използването на класическите течни лепила. Така например само две минути след залепването предметът е годен за използване. Твърдото лепило на практика е вечно – използва се само колкото е необходимо за залепването, а останалата част от пръчката, както и останалите резервни пръчки, могат да бъдат съхранявани с години. Останалото в пистолета лепило също се използва изцяло при следващото лепене. Пистолетът не се почиства от намиращото се в него лепило. С две думи, човек винаги има под ръка годно за употреба лепило, което се изразходва докрай. Разликата в това отношение с течните лепила е очевидна, защото немалко от тях след отваряне на тубата бързо желират, втвърдяват се и стават негодни. Твърдите стопяеми лепила не съдържат разтворители, които в една или друга степен са вредни за здравето. Те не са запалими, при лепенето не отделят мирис. Количеството втечнено лепило може да се дозира точно. Не на последно място залепването със стопяемо лепило е до около 75% по-евтино в сравнение с останалите видове лепила.

Лепенето със стопяемо лепило също крие своите опасности, колкото и да са взети конструктивни мерки за обезопасяване на пистолета. Така например дюзата, която се нагорещява до температурата на лепилото, е поставена в защитен кожух, от който стърчи възможно по-къса част от нея. Това силно намалява вероятността от неволен допир до нея. Необходимо е да се внимава стопеното лепило да не капне върху някой от пръстите, които придържат залепваните предмети. Изгарянето е доста болезнено, още повече че лепилото бързо се втвърдява и отлепването му от кожата усилва болката. Затова не бива да се проявява нетърпение, а да се изчаква докато лепилото се втвърди и изстине до поносима на пипане температура.

Освен за лепене, твърдите лепила могат да се използват и за запълване на фуги и кухини – за възстановяване на първоначалната форма на даден предмет.

Стопяемите лепила може да лепят различни материали: картон и хартия, дърво, подови настилки, кожа и текстилни материали, електрически кабели, тръби и фитинги от PVC, керамика, стъкло, камък, метали, някои видове пластмаси и др. Те не са подходящи за силно чувствителни към нагряване материали като стиропор, тънки листове полиетилен и др.

С подбрани снимки целим да илюстрираме палитрата от характерни приложения на лепенето със стопяеми лепила. Очевидно най-типичната за тяхното използване област е декорацията. Те пораждат голяма свобода за творческа изява и създаване на композиции от най-разнообразни материали – сухи цветя, корени, клонки и въобще части от растения, декоративни хартии и текстилни материали, черупки на миди и охлюви, стъклени перли и др. Тяхно типично приложение са някои дърводелски дейности, а също така и различните видове моделизми. С успех се използват за възстановяване на счупени керамични съдове, предмети от стъкло, за укрепване на незадържащи в отвора си дюбели и т.н. С тях се лепят много успешно картон, килимени подови настилки, топлоизолиращи маркучи за тръбопроводи и др.

Към момента STEINEL предлага следните видове лепила:

» Ultra Power – универсално лепило за най-здраво свързване на слепените с него предмети.

» Cristal-Sticks – след втвърдяване лепилото запазва напълно прозрачността си, поради което е особено подходящо за декорация и моделизми.

» Черно лепило – качествено черно оцветено лепило, подходящо за лепене на разнообразни материали.

» Бяло лепило – качествено лепило, оцветено в бяло, с универсално приложение,

» Лепило за дърво – висококачествено специализирано за дърво лепило. На цвят е светложълто.

» Лепило за картон.

» Лепило за керамика.

» Color-Sticks – лепилата се предлагат в ярка цветова гама и са предназначени за декорация, включително за изрисуване на релефни елементи или надписи. Подходящи са и за различни моделизми.

Понеже повечето от лепилата са подходящи за лепене на широк кръг от материали, тук не изброяваме приложенията им, защото те са посочени изрично върху опаковките.

За да бъде залепването здраво, е необходимо да се извърши обичайната за това подготовка на контактните повърхности. Те трябва да бъдат почистени от замърсявания, най-вече от мазнини, от прах и да са напълно сухи. Съвсем гладките повърхности е желателно да бъдат матирани с абразивен лист.

След нанасяне върху мястото на залепване лепилото остава течно за около 20–40 s, след което започва бързо да се втвърдява. Това е и времето, когато все още е възможно известно наместване на свързваните предмети. То зависи силно от способността на материалите да отнемат топлината, както и от тяхната температура. При лепене на метали, камък и други подобни материали трябва да се работи много бързо и сръчно. При по-масивни предмети се препоръчва предварителното им нагряване до около 50 °C с пистолет за горещ въздух. Така се забавя втвърдяването на лепилото и свързването става по-здраво.

Друга особеност на лепенето със стопяеми лепила е необходимостта от изчакване докато лепилото в камерата се стопи и достигне работната температура. С това пистолетът става готов за работа. Времето, необходимо за неговото подгряване зависи от мощността на нагревателя, като за пистолетите на STEINEL то е от 3 до 7 min.

Фирмата предлага няколко модела пистолети за лепене, сред които се откроява последната новост – моделът neo 3. Това, което го отличава най-силно от останалите пистолети, е че се захранва от акумулаторна литиево-йонна батерия. Едно зареждане на батерията му осигурява автономна работа в продължение на около 45 min. Времето да подгряване е сведено до 15 s. Всяко удоволствие обаче и особено независимостта, както се знае си има и своята цена.

Тук ще спрем вниманието на двата най-често използвани пистолета, които се предлагат и у нас.

Gluematic 5000

Този модел е фаворитът, който предлага практически всичко, което може да се желае от пистолет за лепене, като съчетава висока мощност с максимални удобства при работа. Той може да работи като обикновен пистолет, свързан чрез захранващ кабел към електрическата мрежа. Може обаче да работи и без да бъде директно свързан с кабел, което в редица случаи е съществено удобство, защото дава по-голяма свобода на движение. Пистолетът има специално конструирана камера с голяма акумулираща способност, в която се стопява лепилото. Поради това то се поддържа в стопено състояние по-продължително време, без нагревателят да работи. Когато не се използва, пистолетът се поставя на специална стойка, която изпълнява ролята и на захранваща станция. В задния й край има електрически контакт, към който се свързва контактът, намиращ се в ръкохватката на пистолета. Захранващата станция е свързана с кабел към електрическата мрежа. Стойката има съд за събиране на прокапалото от дюзата течно лепило. Вътрешността й има специално покритие, което не позволява на капките да залепват.

Електрическият нагревател е от специална поликристална керамика, произведена по технологията PTC (Positive Temperature Coefficient). Тя има свойството да променя електрическото си съпротивление в зависимост от температурата. С две думи нагревателят се саморегулира, като се променя силата на протичащия през него ток така, че да се поддържа точно зададената температура. Електронното управление на нагревателя може да поддържа пистолета в режим на покой (Standby) с цел икономия на енергия, както и да работи в режим на ускорено подгряване, при който се включва вторият нагревателен елемент.

Нагревателят е с мощност 500 W. В работен режим консумира около 120 W, а в режим на покой – около 20 W. Времето за подгряване съответно е 3–5 min. Работната температура на втечненото лепило е 210–220 °C. Производителността на пистолета е около 22 g/min стопено и изтласкано през дюзата лепило. Без стойката той тежи 330 g.

Gluematic 3002

Това е по-евтин и същевременно достатъчно мощен и производителен пистолет, подходящ както за любителско, така и за занаятчийско приложение. Той е и оптималното решение за дома. За неговия нагревател са използвани също саморегулиращи температурата си PTC елементи, съчетани с електронна схема на управление.

Мощността на нагревателя е 200 W. В работен режим консумира около 45 W, а в режим на покой – около 16 W. Времето за подгряване е 7 min. Температурата на втечненото лепило е около 206 °C. За минута дюзата пропуска около 16 g лепило.

Важно е да се знае, че дюзите и на двата пистолета може да се сменят. Това позволява използването на четири вида дюзи, предлагани от STEINEL. Стандартната е с диаметър на отвора 2 mm и е подходяща за преобладаващата част от случаите на лепене. Удължената дюза е с диаметър 2,8 mm и се използва за места, до които стандартната не може да достигне. Фината дюза е с диаметър на отвора 1 mm и се използва при лепенето на съвсем тънки и фини предмети. Плоската дюза с широчина 12 mm има пет отвора за изтичане на лепилото и се използва най-често за лепене на картон. Използването на отделните дюзи може да се проследи и на снимките, показващи различни приложения на лепенето със стопяеми лепила.

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Лепене със стопяеми лепила – пистолети, дюзи, лепила”

Ицо | ноември 29th, 2017 at 12:01 pm

Готино ревю, ама поне сложете някакви ориентировъчни цени!
„Направи сам“ В края на статията е посочен адреса на електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД, вносител на тази марка пистолети за лепене.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото