В категории: Брой 5-6/2011, Инструменти, Ремонти

Акумулаторни бормашини-отвертки на Bosch – по-мощни, по-производителни, по-дълговечни

Обединяваме в една статия още съвсем прясната информация за четири нови модела професионални акумулаторни инструменти, които Bosch пуска на пазара през май. Те отчетливо бележат линията на развитие при най-високото ниво на този вид инструменти – все по-мощни, пригодени за все по-голямо натоварване и висока дълготрайност, с по-продължителна работа при едно зареждане на батерията. И всичко това без да се посяга на едно от най-съществените предимства на инструментите с автономно захранване – минимално тегло, компактни размери, максимално удобство при работа. Едва ли е необходимо да подчертаваме изрично, че тези, както и всички останали акумулаторни инструменти на Bosch, професионални или любителски, работят с ново поколение литиево-йонни акумулаторни батерии. Именно непрестанното усъвършенстване на батериите прави възможно също така непрестанното подобряване на работещите с тях машини, включително направи възможна появата на инструменти (ъглошлайфмашини, ръчни циркулярни триони, перфоратори и други), за които само допреди няколко години акумулаторният вариант бе немислим.

Четирите акумулаторни машини, обект на тази статия, са:

» Bosch GSR 14,4 VE-2-LI и Bosch GSR 18 VE-2-LI. Това са бормашини-отвертки, предназначени за завиване на винтове и пробиване на отвори в дърво, метал и други материали.

» Bosch GSB 14,4 VE-2-LI и Bosch GSB 18 VE-2-LI – бормашини с наличие на ударно действие, което позволява с тях да се пробиват отвори и в тухлен зид.

И четирите машини се отличават с по-голяма мощност, респективно производителност при работа, имат по-компактни размери в сравнение със своите предшественици при същото захранващо напрежение. Като се прибави и удължената дълготрайност на инструментите, всичко това пояснява съдържанието, което Bosch влагат в понятието Robustseries, дадено на група инструменти, към която принадлежат и тези четири модела.

Характерна за новите машини е гъвкавата схема за избор на батерията (Flexible Power System), която позволява на клиентите да направят оптималния за себе си избор. Всяка от машините може да бъде купена с една от двата вида литиево-йонни батерии с напрежение 14,4 V или 18 V:

» Premium с капацитет 3 Ah, която е особено подходяща за машини, с които се работи продължително, без прекъсвания – например при серийно завиване на много винтове.

» Compact с капацитет 1,3 Ah, която се предпочита, когато режимът на работа е такъв, че позволява своевременно зареждане на втората батерия от комплекта.

Батерията Premium има над два пъти по-голям капацитет и поради това с едно зареждане позволява също толкова по-продължителна работа отколкото с по-малката батерия. За сметка на това тя е по-голяма и по-тежка. Естествено и цената й е по-висока. Ако характерът на работата не налага, изборът на по-малката батерия Compact може да се окаже по-подходящото решение, защото комплектуваната с нея машина е по-лека и по-евтина. Важното е, че потребителят има възможност за избор. Също така трябва да се има предвид, че като всеки професионален акумулаторен инструмент на Bosch, и тези се доставят с две батерии. Всяка батерия е защитена срещу повреждане, причинено от претоварване, прегряване или дълбоко разреждане с електронната система ECP (Electronic Cell Protection). Батериите имат светодиоден индикатор, който показва наличния към момента капацитет. Така човек с един поглед добива вярна представа за съдържащия се в батерията енергиен резерв.

Принадлежността на машините към серията Robustseries, респективно тяхната голяма експлоатационна дълготрайност при екстремно високи натоварвания, се дължи и на електронната система за защита на електродвигателя срещу претоварване, които може да причини неговото повреждане. Така например системата Electronic Motor Protection (ЕMP) автоматично изключва захранването на електродвигателя, щом въртенето на ротора бъде принудително блокирано в процеса на работа. Системата EMP е комбинирана със система за бързо преустановяване на въртенето на ротора. Това от своя страна силно улеснява серийното завиване на много винтове (например при монтиране на облицовъчни плочи). Най-често това са плочи на гипсова основа, които, както се знае, са повече или по-малко чувствителни към пренатягане на винта. Най-малкото невнимание или неопитност може да предизвика разрушаване на материала около винта. При новите машини този проблем е решен, като въртенето на бита се преустановява, щом главата на винта достигне необходимата дълбочина на завиване.

За постигане на по-голяма здравина и дълготрайност, освен защитата на батерията и електродвигателя, производителят се е погрижил и за цялостната механична здравина на инструмента. Тялото на четирите машини е произведено от здрав и същевременно еластичен, устойчив на огъване и усукване материал, който позволява известно деформиране, без да се чупи. Също така след преустановяване на приложеното усилие първоначалната форма се възстановява напълно, т.е. не остават пластични деформации. Взети са и мерки за подсилено закрепване на механизмите и детайлите във вътрешността така, че инструментът да устоява и да не се поврежда дори при доста силен удар. Казано с две думи, производителят гарантира, че всяка от тези машини може да издържи падане от височина 2 m върху бетонен под, без да се повреди.

Бормашини-отвертки GSR 14,4 VE-2-LI и GSR 18 VE-2-LI

Двете машини са предназначени за пробиване на отвори в метал, дърво и други материали, както и за завиване на винтове. Различават се по големината на захранващото напрежение и произтичащата от това мощност на електродвигателя. С по-малкия модел, GSR 14,4 VE-2-LI може да се завиват в дърво винтове с диаметър до 10 mm, а с модела GSR 18 VE-2-LI – до 12 mm. Първата машина достига максимален въртящ момент 75 Nm в условия на „твърдо завиване“, а втората – до 80 Nm. Максималният диаметър на отворите, пробити в стомана и за двете машини е 10 mm. В дърво по-малката може да пробива отвори с диаметър до 45 mm, а по-голямата – до 50 mm.

И двете имат двустепенен механичен редуктор, като честотата на въртене се регулира плавно в границите 0–380 minˉ¹ или 0–1600 minˉ¹. Очевидно първият режим е предназначен за завиване на винтове, а вторият – най-вече за пробиване.

В началото споменахме, че новите машини се отличават с още по-компактни размери в сравнение с предшествениците си. По-същественото в случая е, че дължината на тялото е намалена до 213 mm, което е съществено, а често и решаващо предимство при работа на труднодостъпни места.

Ръкохватката е ергономично оформена така, че да лежи удобно в дланта, без усилие да се обхваща и държи здраво от пръстите на ръката. Машините имат поставен над батерията мощен светодиод, който осветява добре мястото на работа.

Моделът GSR 14,4 VE-2-LI тежи 2,0 kg, а GSR 18 VE-2-LI – 2,1 kg. Теглата са измерени при поставена акумулаторна батерия Premium.

Ударни бормашини-отвертки GSB 14,4 VE-2-LI и GSB 18 VE-2-LI

Съществената отлика на тези две машини спрямо серията GSR е наличието на механизъм, който освен въртеливо движение, осигурява на свредлото и ударно действие с максимална честота 27 000 minˉ¹. Поради това тези бормашини може да пробиват в тухлен зид отвори с диаметър до 14 mm, по-малката и до 16 mm – по-голямата от двете. Максималният диаметър на отворите в стомана за двете е 13 mm, а в дърво – съответно 40 mm и 45 mm. И двете са пригодени за завиване на винтове с диаметър до 10 mm. Максималният въртящ момент (в условия на „твърдо завиване“) е 80 Nm и 85 Nm. Дължината на тялото е намалена до 228 mm, което също е много добро постижение, несъмнено улесняващо работата. Комплектувани с акумулаторна батерия Premium, първата машина тежи 2,1 kg, а втората – 2,2 kg.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 5-6/2011, Инструменти, Ремонти

Ключови думи


 
към началото