Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Изработване на зъбни сглобки с Festool VS 600

В дърводелството и най-често при изработването на мебели се налага съединяване на детайли под прав ъгъл в т. нар. рамки за кутии. Типичният пример за такива съединения са чекмеджетата, при които страниците се свързват със задното и предно чела и така заедно образуват рамка. По правило чекмеджетата са силно натоварени елементи във всеки мебел и затова изискванията за здравината на сглобките при тях са високи. Класическото и безапелационно доказало се в практиката решение са зъбните сглобки. Едва ли ще намерите шкаф, изработен преди повечко години, чиито чекмеджета да не са със зъбни сглобки. Нещо повече, при старите шкафове и корпусът е сглобен по същия начин – със зъбни сглобки между страниците, пода и тавана. Две мнения няма и по отношение на здравината на тези шкафове, които често надживяват не едно поколение, за разлика от съвременните мебели „еднодневки”. Преди да продължим, ще направим уговорката, че напълно изключваме модерните фабрични чекмеджета с метални елементи и сачмени водачи, които по правило са вносни продукти и маркират границата на съвършенство в тази област.

Чекмеджетата на много от съвременните нашенски мебели и най-вече конфекционното производство отпреди петнадесетина и повече години се разпадат лесно, което се дължи на неподходящия начин на сглобяване – с по две дибли на страница или даже с малко лепило и винтове за дърво. Вторият начин е по-подходящ за стелажи в мазето или за сковаване на сандък за картофи, но не и за мебели. Съединението с дибли в този случай също е твърде нестабилно, защото, особено при детайлите от ламинирани плочи, цялото натоварване се поема само от диблите (цилиндрична дървена пръчица Ø6–8) и изтънената стена, която отделя отвора за диблата от повърхността. Логично възниква въпросът, защо доказалите се като най-здрави зъбни сглобки се използват рядко? Основната причина е, че тяхното изработване с обикновени, включително и електрически инструменти е трудоемка и бавна работа, която изисква опит, търпение и голяма точност при оформяне на зъбите. Втората причина е непознаването на съвременните специализирани инструменти, с които зъбните сглобки може да се правят от всеки аматьор, както се казва за „отрицателно време”, при гарантирана прецизност и качество на изработката. Ако за домашния майстор може да се намерят ред оправдания, за професионалните дърводелци това незнание е необяснимо.

В практиката се използват няколко вида зъбни сглобки. Най-лесно се правят сглобките с прави зъби. Те се оформят така, че широчината на зъбите в единия от двата съединявани детайла да бъде еднаква с широчината на отворите в другия. Зъбите не бива да влизат хлабаво в отворите, нито пък прекалено стегнато, защото дъската може да се разцепи в изтънения от крайните зъби участък. Широчината на зъбите се подбира според дебелината на съединяваните детайли в диапазона от 0,5 до 1 дебелина. Двата детайла се опират челно един до друг, за да може зъбите да се очертаят точно. След това зъбите се обрязват странично с тънък трион-пасвател, а отворите се изсичат в основата с плоско длето.

Значително по-здраво е съединението със зъби, тип “лястовича опашка”. При тях контактната площ между двата детайла е по-голяма. Сглобката държи много здраво и без лепило, защото поради формата си зъбите се захващат здраво един за друг и сглобката може да се разглоби само чрез странично изваждане на единия от детайлите. Във всяка друга посока разглобяването може да стане само след счупване на зъбите. Тази сглобка се изработва по-трудно, като майсторлъкът основно се свежда до правилното определяне на размерите и формата на зъбите и отворите в двата детайла. По-обиграните майстори при правене на по-голяма серия сглобки на детайли с еднаква широчина и дебелина предварително изработват подходящо оразмерен шаблон от ламарина, с който контурите на зъбите се очертават по-лесно, а разстоянията помежду им може да се определят и на око. След като зъбите на единия детайл се изрежат, по тях се очертават отворите и зъбите в другия детайл.

Общото между тези две зъбни сглобки е, че са открити, т.е. зъбите се виждат отпред и отстрани. Това е допустимо при сглобяване на страниците на чекмеджето към задното чело, защото тази част се намира вътре в шкафа и практически не се вижда.

Този вид сглобки, естествено, е недопустим при съединяване на страниците към предното чело, защото откритите и съответно видими зъби ще загрозяват лицевата страна на чекмеджетата и мебелите. Освен това много трудно може да се получи достатъчно равна и гладка повърхност на челото при масово използваните материали от мека иглолистна дървесина, защото влакната в страниците са напречно разположени спрямо направлението на дървесните влакна на челото. При такива случаи се изработват сглобки с “полускрити зъби”. Зъбите на единия детайл се изрязват с около 1/4 по-къси от дебелината на втория детайл. Съответно, отворите във втория детайл не се издълбават докрай, за да не се виждат откъм челото. Тази сглобка не се вижда отпред, т.е. когато чекмеджето е прибрано напълно в шкафа. Когато то се изтегли, сглобката между страниците и предното чело се вижда отстрани. Тя обаче е толкова трудна за изпълнение, че се практикува само от майстори с много здрава нервна система, за които времето няма значение. Затова при изработването на чекмеджета в домашни условия често се прибягва до конструкция с две предни чела. Вътрешното има конструктивни функции и се съединява със страниците. Предното чело се закрепва към вътрешното и изпълнява предимно декоративни функции.

Всичко това описахме съвсем накратко, защото описаните техники за правене на зъбни сглобки са историческа отживелица. Сега тези сглобки се правят с ръчна електрическа фреза и сравнително не скъп комплект от шаблони за зъбни сглобки. Така вече домашният майстор добива изравнени възможности с професионалистите и техните скъпо обзаведени работилници.

Сред професионалните среди с отлично реноме се ползва комплектът за изработване на зъбни сглобки Festool VS 600. Той е предназначен за работа с ръчната електрическа фреза Festool OF 1010. Ръчната електрическа фреза е универсален и незаменим инструмент в която и да било домашна или професионална дърводелска работилница. Тя е машина с многоцелево приложение, чието място е в кошницата от задължителни инструменти. С помощта на приспособлението Festool VS 600 нейната сфера на приложение допълнително се разширява, а ефектът от сравняване на ръчната с машинната изработка на зъбните сглобки е направо поразителен. Към приспособлението се доставят пет стоманени шаблона (гребени), предназначени за издълбаване на четири вида зъбни сглобки, и един шаблон за пробиване на отвори за сглобки с цилиндрични дибли. Два от гребените са предназначени за издълбаване на прави зъби с широчина 6 и 10 mm, а другите два – за издълбаване на зъби, тип “лястовича опашка” с широчина 14 и 20 mm. Разликата между шаблоните във всяка от двойките е в големината на зъбите. Тя се подбира в зависимост от дебелината на съединяваните детайли. Зъбните сглобки “лястовича опашка” са полускрити. Освен това зъбите имат заоблена форма, която придава по-добър външен вид на сглобката.

Всеки от шаблоните се доставя в комплект със съответстваща на широчината на изрезите копираща втулка. Тя се монтира към основата на фрезата с помощта на центриращ дорник, който се закрепва в цангата на мястото на фрезера, и така се гарантира тяхната съосност. При работа копираща втулка влиза точно в изрезите на гребените и гарантира точното водене на фрезера. Същевременно го предпазва от допир с шаблона. За издълбаване на зъбите се използват два вида фрезери: цилиндрични с удължена режеща част за издълбаване на прави зъби и конични за зъби, тип “лястовича опашка”. Предлагат се два варианта от всеки вид и големина – от инструментална бързорежеща стомана (HSS) и с твърдосплавни резци. Цялата система в крайна сметка гарантира голяма точност в изработването на зъбните сглобки. Това позволява на детайлите да се сглобяват един към друг, без каквато и да било допълнителна обработка и напасване един към друг.

Приспособлението Festool VS 600 позволява изработване на зъбни сглобки при детайли с широчина 650 mm и дебелина от 6 до 30 mm. Това означава, че освен за изработване на чекмеджета с него може да се правят зъбните сглобки за малки дървени кутии, за стенен регал или за сглобяване на страниците на шкафове.

Festool VS 600 се закрепва със стеги към плота на работната маса. Има два притискащи механизма за едновременно неподвижно закрепване под прав ъгъл на двата съединявани детайла. Специална опора осигурява странично разместване на детайлите един спрямо друг, така че впоследствие зъбите на единия точно да съвпаднат с отворите в другия. Благодарение на това двата реда зъби за сглобката се фрезоват на един път. Механизмът за закрепване на шаблоните позволява бързата им и лесна смяна в зависимост от вида и големината на зъбите, които трябва да се изработят. Освен това шаблонът може да се завърта и повдига, което позволява лесно да се контролира доколко зъбите на единия детайл пасват на вече издълбаните отвори в другия.

След като двата детайла бъдат точно и здраво закрепени в приспособлението, отворите между зъбите се изрязват с фрезера, като фрезата се придвижва така, че копиращата втулка да обходи плътно изрезите на шаблона. Самият шаблон може да се премества странично с точност до части от милиметъра и така се получава пълно съвпадане между зъбите на единия детайл с отворите на другия. Това става със специален ексцентриков механизъм, който освен това „запаметява” местоположението на шаблона и то може да бъде възпроизведено съвсем точно при фрезоване на зъбите на следващ детайл.

По подобен начин с помощта на Festool VS 600 може да се пробиват отвори за съединяване на два детайла с помощта на цилиндрични дибли. Това става лесно, бързо и, най-важното, изключително точно без опасност и от най-малкото несъвпадане между срещуположните отвори за всяка дибла.

С написаното дотук смятаме, че достатъчно подробно „осветлихме” една малко позната и същевременно твърде интересна и полезна за всеки домашен или професионален дърводелец тема. В зависимост от проявения интерес чрез писма или обаждания в редакцията ние сме готови да подготвим продължение на статията, като закупим за експериментални цели комплекта Festool VS 600 и вече въз основа на собствения ни опит и с подробни илюстрации ще може да опишем тънкостите при изработването на зъбни сглобки.

 

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг“ ООД.

 


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото