В категории: Брой 5-6/2011, Ремонти, Строителство, Топлоизолация

Строителството с YTONG в крайбрежните райони

Кое е най-доброто за нов строеж в близост до морето – тънкостенните кухи тухли, блокчетата YTONG или различните бетонни тела – обикновени или с пълнеж от стиропорови зърна. При избора често се задават няколко въпроса:

– Водоустойчив ли е материалът?

– Колко е хигроскопичен, т. е. поема ли влага от околната среда?

– Поглъща ли вода и колко дълбоко прониква тя в него?

От отговорите зависи колко време външните стени могат да останат неизмазани, трябва ли им специална защита от дъжд, водни пръски и от атмосферната влажност. И още – ще бъде ли домът ни сух, с винаги чист и свеж въздух и с приятна температура, независимо от времето навън.

Белите блокчета

YTONG могат да се видят на много престижни обекти по Черноморието и са безспорен фаворит в строителството на луксозни хотели, често разположени на самия бряг. И не случайно – те са с най-малко тегло, с най-добра обработваемост и най-голяма пожароустойчивост от всички зидарски материали. Масова заблуда, дължаща се на тяхната порьозна структура, е че по време на строителствато и след това им е необходима специална защита от вода.

Доказано и добре известно

на специалистите е, че при многократно мокрене и сушене YTONG не променя нито структурата, нито качествата си. Ако зидарията е изпълнена както трябва и сградата е покрита, външните стени могат да останат неизмазани с години без атмосферните въздействия да предизвикат каквито и да било повреди по тях. Разбира се, добре е те да се обработят, за да бъде повърхностния слой на материала винаги сух и да се ползваме максимално от неговата чудесна топлоизолационна способност. Специалистите опровергават и мита за „голямата” относителна влажност на въздуха в населените места по Черноморието. Оказва се, че средно годишно тя е между 70 и 80 %, толкова колкото и в Софийското поле.

Поема ли YTONG влага от въздуха?

Противно на очакванията, структурата на YTONG съдържа малко на брой хигроскопични пори. Количеството вода, което той може да поеме от въздуха в обитаема жилищна сграда е около 3 % от неговата маса. При максимално неблагоприятни условия то не надхвърля 8 %. За сравнение средната влажност на „сухото” чамово дърво е между 12 и 15 %. Същевременно водните пари преминават много лесно през стените от YTONG и в тях не се натрупва и задържа влага.

Два часа дъжд

Ето един пример: ако стена от YTONG е подложена на кос пороен дъжд за два часа, водата ще проникне навътре в нея не повече от 2 cm, а после ще се изпари за няколко дни. При стена от керамични тухли водата ще проникне на 4 до 6 cm. Обяснението е много просто – в голямата си част порите на материала са несвързани помежду си и са непроходими за течната вода.

Достатъчна защита

на стените от YTONG от атмосферните влияния – дъжд, мъгла и влага, е дори измазването с традиционна варо-циментова мазилка. Не е необходимо допълнително хидроизолиране или импрегниране. Предпазването на зидарията по този начин увеличава нейната дълготрайност. Така тя е винаги суха, има максимална топлоизолация способност, а в помещенията се създава най-добър микроклимат.

Публикацията е по материали на КСЕЛА България ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото