Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Акумулаторни отвертки на Festool

След циркулярния трион, който представихме в предишния брой на списанието, сега имаме възможност да ви запознаем с лично придобитите впечатления и резултати от тестването на акумулаторните електрически отвертки на FESTOOL.

Към момента FESTOOL предлага общо пет акумулаторни отвертки, съответно с работно напрежение 9,6 V, 12 V и 14,4 V, които се делят на две групи, различаващи се основно по формата на тялото си. Веднага правим уговорката, че макар основното предназначение на машините да е завиване на винтове (затова ще продължим да ги наричаме отвертки), в действителност те са и отлични бормашини.

Моделите CDD 9,6FX/ CDD 12FX имат необичайна форма, която е продиктувана от съвсем рационални изисквания. Те са максимално компактни и едва ли има друга акумулаторна отвертка с такава мощност, чиято дължина, заедно с поставения в патронника бит, да не надхвърля 15 cm. В редица случаи, особено при монтаж на мебели, това се оказва решаващо предимство и отвертките на FESTOOL работят безпроблемно там, където акумулаторните отвертки на други производители са напълно безполезни. При работа в съвсем тесни кухини патронникът се сваля и битът се поставя в отвора на вала, а когато и това не помага, за машините си FESTOOL доставя и специални патронници за завиване на винтове под прав ъгъл спрямо оста на машината. Рекордно късото тяло на модела CDD е постигнато благодарение на оригинално конструктивно решение – електродвигателят се намира в основата на ръкохватката, а въртящият момент се предава посредством дълъг вал с конично зъбно колело. Необичайната форма има и друго съществено предимство – масата й е така балансирана между тежките детайли – акумулатор и електродвигател, че не се налага полагане на допълнителни усилия за задържане на машината в хоризонтално положение. Това е много важно предимство, когато на ден се завиват стотици винтове – така, както се работи в професионални условия.

Важно за качественото завиване на винтове е прецизното регулиране на големината на въртящия момент. Той трябва да бъде достатъчно голям, но без опасност от скъсване на винта при завиване в твърда дървесина или твърди плочи от дървесни частици. Не бива да се допуска и „презавиване” на винтовете, при което главите им потъват дълбоко в дървесината и я смачкват в непосредствена близост до отвора, ако не е бил направен подходящ ферзенк. Решение на проблема дава 18-степенният механизъм за стъпково регулиране на големината на въртящия момент, съчетан с изключително плавното регулиране на честотата на въртене. Оптималната честота на въртене, особено при пробиване на отвори, се регулира и с двустепенната механична предавателна кутия на машината.

При завиване на винтове в детайли с декоративна повърхност, трябва да се вземат специални мерки, за да се ограничи до минимум вероятността от отплесване на бита от главата на винта и така да се повреди покритието. При модела CDD този проблем е решен в много голяма степен благодарение на специфичната форма на машината, при която осевата линия на приложеното върху отвертката усилие съвпада с осевата линия на винта. Останалата част от решението на проблема е във формата и повърхностната структура на битовете, за което FESTOOL също има оптимално решение.

Акумулаторната отвертка TDD 9,6 FX/TDD 12 FX/ TDD 9,6 FX/TDD 14,4 FX на външен вид има обичайната Т-образна форма, характерна за този вид машини. Тя е по-подходяща при завиване на дебели и дълги винтове, характерни за строителното дърводелство, например при монтиране на покривни конструкции, при които в „белите държави” използват некородиращи винтове, а не пирони и „цигански” скоби. В случая Т-образната форма на машината позволява по-лесното и удържане при висок въртящ момент. Същото се отнася и при пробиване със специални фрезери на отвори с голям диаметър – примерно 60 mm. Тази форма е оптимална за равномерното натоварване на ръката и рамото при завиване на винтове с вдигната над главата ръка.

На човек с бегли познания за предлаганите на пазара акумулаторни отвертки навярно би направило впечатление сравнително скромното захранващо напрежение на машините и произтичащият извод за по-малката им мощност. Този извод обаче би бил крайно неверен, защото машините на FESTOOL имат специален електродвигател Magne-Torque, използващ магнити, изработени от сплави на редки елементи, които имат значително по-добър коефициент на полезно действие в сравнение с обикновените двигатели. В резултат на това „малката” 9,5 волтова акумулаторна отвертка има впечатляващия максимален въртящ момент 26 Nm, 12-волтовата й посестрима има 30 Nm, а отвертката с напрежение 14,4 V е рекордьор с въртящ момент 32 Nm.

Остава открит въпросът: коя отвертка е по-подходяща – с напрежение 9,6 V, 12 V или 14,4 V. Изборът зависи от преценката кое в случая е по-важно: по-малкото тегло на машината или нейната мощност. Най-често се завиват малки винтове и в този случай е за предпочитане да се вземе по-леката машина. Същото важи и когато често пъти се налага работа с вдигната над главата ръка. Ако работата изисква завиване на дълги и дебели винтове, правилният избор е акумулаторна отвертка със захранване 12 V. Необходимо е да се знае, че и при двата вида машини има съвместимост между акумулаторите им „отгоре-надолу”. Това означава, че машините CDD/TDD 12 безпроблемно работят и с по-леките акумулаторни батерии 9,6 V. Също така машината TDD 14,4 може да работи с акумулаторни батерии 12 V и 9,6 V, съответно при по-малка мощност. Машините на FESTOOL се доставят с никел-кадмиеви акумулаторни батерии с капацитет 1,7 Ah и 2 Ah или с по-модерните никел-металхидридни батерии с капацитет 3 Ah. Съответно на капацитета броят на завитите с едно зареждане на батерията винтове (5х40 mm) нараства от 330, на 420 и 620 броя.

Акумулаторните отвертки се доставят с най-модерните за момента импулсни зарядни устройства с микропроцесорно управление, което определя времето на зареждане в зависимост от кривата на напрежението и температурата на акумулаторната батерия. Те гарантират оптимален режим на зареждане и възможно най-голям брой работни цикли на батерията. Зарядните устройства имат способността да възстановяват и зареждат и дълбоко разредени акумулаторни батерии, чието напрежение е паднало под критичната граница (1 V на клeтка или 8 V при батерия с номинално напрежение 9,6 V). Предлагат се три вида устройства с време на зареждане 60, 45 и даже 15 min при супербързите.

И друг път сме споменавали, че една от много силните страни на инструментите FESTOOL е наличието на приспособления към тях, които значително разширяват функционалните им възможности. Към акумулаторните отвертки се предлагат две приспособления, които в редица случаи може да се окажат безценни, да не кажем, че напълно си заслужават цената.

Едното е приставка за завиване под прав ъгъл, а втората приставка с ексцентрично разположен отвор за захващане на битовете позволява завиване на винтове на отстояние 5 mm от напречно разположена стена. Нещо, с което друга такава машина не може да се справи. Не е излишно да добавим, че завиването на такива винтове е проблем и при работа с обикновена отвертка, защото ръката пречи и отвертката трябва да се държи под ъгъл спрямо винта. На снимките е достатъчно добре илюстрирано приложението на двете приставки. Това, което не може да се изобрази, е лекотата с която стандартният патронник се сваля и на негово място се поставя приставката. Достатъчно е пръстенът със зелената ивица да се избута напред и за секунда-две смяната е извършена.

Акумулаторните отвертки се продават с гаранция 3 години.

 

Актуализация 2020 г.: Статията е писана пред 2003 г. Оттогава акумулаторните бормашини и винтоверти на Festool, са претърпели значително развитие.

Ето два от днешното поколение  модела:

 

За други видове електроинструменти  на Festool може да получите допълнителна информация и направите покупки в електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото