В категории: Брой 1-2/2009, Представяме ви

Тестов и консултантски център „Киров“

От близо половин година функционира създаденият от фирма „Киров“ „Тестов и консултантски център“. Той се помещава в централния магазин на фирмата в кв. Люлин на столицата, но също така разполага и със специално оборудвани автомобили, така че да може да се пренесе във всяка точка на страната и по най-добрия начин да обслужи нуждаещите се клиенти. Той е създаден, за да се предоставят оптимални условия на клиентите лично да опознаят в работни условия електроинструментите, които ги интересуват, да направят сравнение между един или друг модел или между модели от различни марки. Възможността лично да изпробват няколко машини, докато подберат най-подходящата за своите нужди, е голямо удобство и вече се цени високо от клиентите на фирмата. Центърът е особено полезен за специалисти, които търсят най-подходящия инструмент за обработка на материали със специфични характеристики. Освен това им се предоставя възможност да изпробват лично и да изберат най-подходящата за своите нужди комбинация електрическа машина–работен инструмент.

Центърът е замислен най-вече за демонстрация и изпробване от клиентите на професионални ръчни електроинструменти от двете най-продавани в магазините на „Киров“ марки – Metabo, на която „Киров“ е единственият официален вносител за България, и Bosch. Към тази група трябва да причислим и инструментите на Rems за работа с метални тръби.

Той може също така да бъде оприличен и на център, в който се събира техническа информация за всички новости на основните производители, чиито продукти фирма „Киров“ предлага. Ръководителят на центъра инж. Огнян Тодоров има зад гърба си дългогодишен опит и многократно всяка година участва в различни квалификационни курсове, организирани от производители, най-често Metabo, където се запознава и с най-малките тънкости при новите машини още преди тяхното пускане на пазара.

Всичко това е позволило центърът да изпълнява и още две други не по-маловажни функции. От една страна, той подпомага обучението на търговските партньори на „Киров“ в страната, а от друга – в него се обучават новоназначени служители на фирмата, а други опресняват знанията си с актуална информация за най-новите машини и инструменти.

Тестовият център разполага с почти целия актуален към момента комплект от професионални електроинструменти на Metabo и Bosch, общо над 150 броя, което обаче не означава, че вратите му са затворени за други електроинструменти. Всеки клиент, който се интересува от дадена машина, може да я получи от продажбения щанд и вече на спокойствие да я разгледа и дори изпробва в центъра.

Центърът разполага и с някои уникални и поради това по-слабо познати електроинструменти, какъвто е фрезата за снемане на лакови покрития Metabo LF 724. Такъв инструмент няма къде другаде да се види и пипне. Затова възможността фрезата да бъде изпробвана в тестовия център е и най-добрият път към нейната покупка.

Ние също не устояхме на изкушението да изпробваме тази фреза, в резултат на което се появи и статията „Подновяване на лаковите покрития“ в този брой на списанието.

Освен машини в центъра се поддържа и широк набор от най-новите инструменти за тях – свредла и длета, боркорони, режещи и шлифоващи дискове, всевъзможни триончета и т.н. Прегледно са обособени отделни кътове за извършване на различни видове дейности. Така например в отделно помещение е поставен масивен блок от бетон с точно подбрана твърдост за тестване на перфоратори и къртачи, има дърводелски тезгях за изпробване на дървообработващи машини, специална маса за демонстрация на фамилията електрически отвертки за серийно завиване на винтове в плочи гипсокартон или гипсофазер и др. На специализиран щендер са поставени един до друг съпоставими модели миниотвертки на Metabo и Bosch, а зад тях са изписани основните им технически характеристики. Докато ги сравнява, човек може да вземе в ръка едната и другата, да усети как лежат в дланта му, да ги изпробва в работни условия.

Много полезни за точното ориентиране на клиента са и специално подготвените в метално куфарче фирмени демонстрационни комплекти. В центъра може да се види и изпробва пълният комплект от най-новите SDS Plus свредла X5L на Hawera, чиято глава е изцяло изработена от твърдосплавен материал. Те пробиват по-точно, значително по-бързо, а дълготрайността им надхвърля два пъти обикновените SDS Plus свредла. Не по-малък интерес представлява и наборът от многофункционални свредла за ударно-пробивни бормашини на същия производител, които са еднакво подходящи за пробиване на всички видове материали, които се срещат при вътрешното строителство и ремонта – керамични облицовъчни плочки, тухли, бетон (B35), леки строителни материали, дърво, стомана, цветни метали, пластмаси и др. Те са особено подходящи за работа с акумулаторни бормашини, като осигуряват с 40% повече пробити отвори за едно зареждане на батерията.

На друг щендер със специално подготвени мостри се демонстрират предимствата и различните приложения на самопробиващите винтове за дърво SPAX, чийто уникален профил на резбата и върха намалява с до 60% усилието, необходимо за тяхното завиване, а главата им позволява предаване на значително по-голям въртящ момент при завиване. Пружиниращото действие на резбата гарантира и значително по-здраво и осигурено срещу саморазхлабване съединение на детайлите.

Специален кът в центъра е заделен за демонстрация на електрически отвертки, специализирани за монтиране на облицовъчни плочи на гипсова основа. Интересът към тях е много голям поради масовото използване на този начин на строителство, а един монтажник завива по няколко хиляди винта на ден. Без специализиран инструмент това не е възможно. Metabo предлага няколко модела на такива отвертки, като най-търсени са SE 2800 и SE 4000 поради минималното им тегло от само 1,2 kg, плавното регулиране на честотата на въртене и прецизно регулируемия ограничител на дълбочината на завиване, който позволява бързо и най-вече качествено завиване на винтовете до точно необходимата дълбочина.

С две думи, ако желаете да подберете по възможно най-добрия начин най-подходящия за дейността ви електроинструмент, да научите тънкостите в използването на едни или други консумативни материали, да получите професионален съвет и напътствие, мястото за това е тестовият и консултантски център на фирма „Киров“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 1-2/2009, Представяме ви

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото