Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Как се избира циркулярен диск

Когато купуват ръчен циркулярен трион, преобладаващата част от хората се интересуват от дълбочината на рязане, мощността на двигателя, а най-вече от цената. За циркулярния диск се сещат едва след като той се изхаби до такава степен, че машината вече едва реже. Малцина обзавеждат работилницата си с комплект дискове за различни режими на рязане. Този подход е дълбоко погрешен, защото качествата на режещия инструмент в най-голяма степен определят двете основни характеристики на машината – производителността на рязане и чистотата на среза. При това машините, дори и на реномираните производители, най-често се продават с дискове за грубо и бързо рязане на мека дървесина. Те имат малко на брой зъби, примерно 16, и съответно са по-евтини. Следователно при покупката на нов циркулярен трион не е зле да се осведомите с какъв диск се продава, защото той също определя действителна сумарна цена на машината. Тук изобщо не обсъждаме дисковете от тънки стоманени листове без твърдосплавни зъби, които останаха далеч назад във времето, когато и обикновената бормашина бе трудно постижим лукс. Този вид дискове намират съвсем ограничено приложение за чисто рязане (поради големия брой зъби) на материали от мека дървесина.

Ръчният циркулярен трион обаче е машина, която все по-рядко се използва за рязане на дъски от мека масивна дървесина. Най-честото му приложение е за разкрояване на фурнировани или с меламиново покритие мебелни плочи от дървесни частици, на плочи от MDF (плочи със средна плътност от дървесни влакна), на дебели барплотове с дебело покритие от гетинакс и др. Да не говорим, че благодарение именно на новите, високо устойчиви дискове циркулярните триони все повече се използват за рязане на плочи от гипсокартон, на различни битуминизирани и от органично стъкло (плексиглас) или пластмаси гофрирани покривни листове, на пластмасови профили, даже на ламарина и профили от алуминий. Това са все материали с голяма твърдост, които силно износват режещия инструмент.

Очевидно, за всяко от тези приложения трябва да се подбере и подходящият диск. Правилният избор на диска е особено важен, когато качеството на рязане е от решаващо значение, например при изработката на мебели, където основната операция е разкрояването на плочите. Подходящо подбраният и добре заточен диск трябва да реже така, че ръбът по линията на рязане и от двете страни на плочата да бъде равен и остър, без нащърбвания поради откъртване на частички от твърдото и крехко ламинатно покритие.

Затова, ако приемем, че циркулярният трион е купен с диск за грубо рязане с едри зъби, трябва да купите поне още два диска – един за прецизно рязане на мебелни плочи и втори – универсален, който да реже и най-твърдите от изброените материали.

Водени от максимите, че „безплатена обяд” няма и че най-евтиното винаги излиза най-скъпо, се опитахме да потърсим оптималното решение. Качеството винаги има своята цена и тя трябва да се заплати. Беглият преглед на ценовите листи на известните производители на машини показва, че комплект от два-три качествени диска може да струва повече и от самата машина, особено когато е от по-нисък клас. По-запознатите със съвременната глобализация на производството в световен мащаб знаят, че пазарите са строго парцелирани, големите производители стават все по-малко на брой и все по-специализирани. Така например много от водещите производители на електрически машини изобщо не произвеждат дискове, свредла, шила, триончета и други инструменти, често наричани консумативи, защото в процеса на работа те неминуемо се изхабяват и често се подменят с нови. Те ги купуват на едро от специализиралия се в тази област лидер, комплектуват с тях машините си и ги продават под собствената си марка. Такъв именно производител, изцяло специализирал се и държащ голяма част от световния пазар на режещи и пробивни инструменти, е немската фирма Hawera. Името й е сравнително малко познато, именно защото произвежда и доставя „консумативи” предимно за големите производители на машини.

Hawera е специализирана в производството на всевъзможни свредла, боркорони, шила и диамантни дискове, на циркулярни дискове и триончета за прободни и други триони. Преобладаващата част от нейната продукция се продава с марката на водещи световни производители на ръчни инструменти. Когато купувате циркулярен трион с емблемата на някой от световните лидери, вероятността той да е произведен в заводите на Hawera е много голяма или даже сигурна. Разлика обаче има и тя единствено е в цената, защото марката на световния лидер определено добавя немалко към цената, без да има принос към качеството на самия инструмент. Затова винаги, когато има възможност, е за предпочитане консумативите да се купуват директно от производителя.

Циркулярните дискове на Hawera са измежду най-доброто на световния пазар и са продукт на десетилетия натрупан опит в производството на прецизни бързорежещи и с висока устойчивост инструменти. Гамата от дискове, различаващи се по големина, брой и профил на зъбите, е изключително голяма и човек трудно би се ориентирал в дебелия каталог. За улеснение на всяка от опаковките са отпечатани машините и материалите, за които дискът е пригоден. Този списък трябва да се приема условно, защото марките, които най-масово се продават у нас, по обясними причини липсват. Това обаче не е беда, защото дали дискът е подходящ за дадена машина, зависи от неговите вътрешен и външен диаметри. На опаковката са отбелязани дебелината на листа, броят, видът и профила на зъбите. Тези параметри определят качествата на самия диск и подходящите за рязане материали и съответно към коя група принадлежи. Дисковете на Hawera са разделени в няколко основни групи.

SUPERFINE TEC DYANITE SUPER TEC

Това са дискове за фино, прецизно рязане на мебелни плочи, покрити с естествен фурнир или изкуствен ламинат. Подходящи са и за точно напречно на дървесните влакна рязане на детайли от плътна масивна дървесина.

Характерно за тази група е:

◊ Резците на зъбите се заточват под ъгъл, като наклонът се сменя за всеки следващ зъб. Така се постига максимална прецизност и чистота на среза.

◊ Използването на специална, изключително износоустойчива сплав Dyanite (за дисковете с това обозначение), която гарантира голяма дълготрайност на диска.

◊ Изрязаните с лазерен лъч по периферията на диска канали за подобряване на охлаждането и компенсиране (т.е. предотвратяване) на възникващи поради загряване термични деформации. Благодарение на това не само дълготрайността на диска се увеличава, но забележимо намаляват отделяните по време на рязане шум и вибрации.

COMBI TEC

Това са дискове с универсално предназначение, особено подходящи за рязане на детайли от масивна дървесина – надлъжно и напречно на дървесните влакна. Зъбите са на групи, разстоянието между които е забележимо по-голямо, отколкото е разстоянието между самите зъби. Това позволява по-бързо и лесно изхвърляне на стърготините при рязането. На снимката е показан такъв диск с по пет зъба в група. Първият от групата има плоско заточен резец, а следващите през един са заточени под наклон, съответно вляво и вдясно. Освен това челата на зъбите не са плоски, а вдлъбнати, подобно на длето за дърводелски струг.

Благодарение на редуцираното съпротивление при рязане тези дискове намаляват натоварването на машината. Режат точно и чисто.

 

FAST CUT

Дисковете са специализирани за надлъжно и напречно грубо разкрояване на масивна дървесина. Режат бързо, но същевременно и по-грубо.

Извън тези основни групи, които обхващат най-честите приложения, Hawera произвежда и по-тясноспециализирани циркулярни дискове.

 

KARAT MULTI TEC

Дискове с универсално приложение, особено подходящи за рязане на твърди материали: алуминий, месинг, мед, пластмаси, плексиглас, гипсофазерни плочи и гипсокартон, фазерни плочи на циментова основа, фазерни плочи, материали от фибростъкло, плочи от дървесни частици (ПДЧ), включително барплотове с дебел ламинат.

Дисковете имат последователно редуващи се зъби с трапецовидно и скосено заточване. Първият реже грубо, а вторият довършва и почиства среза.

EXTREME CUT

Дисковете са специализирани за рязане на екстремно твърди материали: топлоизолационни плочи, алуминий, месинг, мед, материали от изделия от стъкловлакно, плексиглас, акрил, фазерни плочи на циментова основа. Съответно на това е подбрана геометрията на зъбите – резците им са скосени под ъгъл 3О вляво и вдясно – през един. Изработени са от твърдосплавен материал с максимална износоустойчивост.

 

CONSTRUCT CUT

Това са дискове, предназначени за строително дърводелство. Имат малко на брой зъби (16 или 24), режат грубо и бързо. Предвидени са за рязане на материали, в които се срещат пирони или здраво залепнали остатъци от втвърден цимент. Освен дъски и бичмета, дисковете са подходящи за рязане фазерни плочи на циментова основа, шперплат, плочи от дървесни влакна.

 

CV

Тази група включва дискове от хромванадиева стомана, чиито зъби нямат твърдосплавни пластини. За сметка на това имат голям брой ситни зъби – 80, 90 или 120, в зависимост от диаметъра на диска. Зъбите могат да се заточват на обикновен коничен шмиргелов камък и задължително им се прави чапраз. Използват се за прецизно рязане на детайли от мека масивна дървесина, шперплат, фазерни плочи и шпервани мебелни плочи, съставени от надлъжно слепени летви от мека дървесина, облицовани с два листа шперплат и евентуално фурнировани.

Тези дискове са най-евтини в сравнение с останалите, но същевременно имат ограничено приложение и сравнително малка дълготрайност.

Приложенията на отделните групи циркулярни дискове са пояснени на схемата.

 

За избор и покупка на циркулярни дискове за рязане на дърво вижте електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото