Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Прецизен ръчен циркулярен трион Festool TS 55

На пръсти се броят машините, тествани в редакцията, които да са направили толкова силно впечатление както новият циркулярен трион на Festool TS 55 EBQ. Още респектиращият, веднага грабващ окото луксозен пластмасов куфар неминуемо поражда очакването, че в него се крие съвършен инструмент. Това се потвърждава още с повдигането на капака. Две мнения няма – новата машина на Festool със сигурност е едно от най-добрите постижения по отношение на техническото съвършенство, удобството и сигурността, производителността и качеството при рязане с ръчен циркулярен трион.

Най-съществената отлика на този трион от останалите е, че двигателят с циркулярния диск може да се върти около ос, като при всяко рязане дискът се притиска (потъва) надолу до достигане на предварително зададена дълбочина. Не случайно този вид циркулярни триони се наричат и „потъващи”. Машината работи с циркулярни дискове с външен диаметър 160 mm, а максималната й дълбочина на рязане е 55 mm. Придвижването на диска е възможно само след освобождаване на блокиращия механизъм, което предполага още, че ръкохватката е стабилно хваната с ръка. Едновременно с това се деблокира и бутонът за пускане на двигателя. Кожухът, в който се намира циркулярният диск, няма подвижни части. Той е неподвижно монтиран към основата на машината. Кожухът и основата са леки и същевременно много здрави отливки от магнезиева сплав. Тук липсва познатият на практика при всички останали ръчни циркуляри подвижен предпазител, който покрива долната половина на режещия диск. В резултат на това вероятността от нещастен случай, което при работа с този вид машини винаги е с тежки последици, при TS 55 е почти напълно избегната.

Това обаче далеч не е всичко. Новаторската конструкция на машината води и до значителна промяна в начина, по който се реже. За разлика от всички останали циркулярни триони, при които рязането започва от челото на плочата, с TS 55 рязането може да започне от всяко произволно избрано място – без значение дали се намира в началото на плочата или в средата ґ, например. Машината се поставя на желаното място и дискът се натиска надолу, като плавно се врязва в материала. По този начин може да се изрязват най-различни по форма отвори – дейност, която по принцип е недостъпна за обикновените циркулярни триони без грубо нарушаване на правилата за безопасност. Ето защо за такива операции досега се използваха прободни триони. Място за сравнение обаче няма между производителността и праволинейността на среза при циркулярен и прободен трион. Новата конструкция прави машината удобна и безопасна и при напречно рязане на тесни дъски, нещо, което за обикновените циркуляри е проблематично. Липсата на подвижен предпазител е несъмнено предимство и при най-честото използване на този вид машини – разкрояване на мебелни плочи. В зависимост от конструкцията и класа на машината подвижният предпазител малко или повече създава затруднения при започване на рязането, когато челният му край опира в плочата и бива избутан назад.

Следващата особеност, свързана с необикновената конструкция на TS 55, е подвижният разклинващ нож. Под въздействие на пружинен механизъм той се спуска и прибира заедно с циркулярния диск. Така не пречи по време на работа, а когато машината се намира в покой, е напълно прибран в кожуха и не се забелязва. Това също е изключително удобство, защото неподвижно закрепеният разклинващ нож повече или по-малко пречи при работа и поради тази причина масова практика е да се работи без него. Това може да предизвика претоварване на двигателя, прегряване и заклинване на циркулярния диск, защото ножът предотвратява затварянето на процепа след преминаване на диска. При TS 55 този проблем е решен отлично, а подвижният нож не пречи и когато рязането започва чрез врязване на циркулярния диск в материала.

Регулировката на дълбочината на рязане става изключително лесно и най-важното – много точно чрез разграфен през милиметър нониус със самозадържащ зъбчат механизъм. По сходен начин става и регулирането на страничния наклон, под който циркулярният дискът реже – от 0 до 45°.

Няма и съмнение, че толкова съвършена машина едва ли си струва да се използва без водеща шина (линеал), който да гарантира нейното прецизно, с точност до милиметър, праволинейно водене и рязане. Шината се закрепва към рязаната плоча с помощта на две специални стеги, като Festool предлага няколко модела, включително и бързостягащи. Предлагат се няколко модела шини с дължина от 800 до 5000 mm. Освен това шините могат безпроблемно да се снаждат една с друга. Тук си заслужава да припомним, че водещите шини за тези машини са изобретение именно на Festo.

Новост при шината за TS 55 е наличието на две ивици от специална материя, които още повече улесняват плъзгането. При износването им вследствие на интензивна работа те се отлепват и подменят с нови. Основата на циркулярния трион има специален канал, в който плътно влиза изпъкналото ребро на шината. За да се постигне максимално точно водене на циркулярния трион, без каквото и да било странично отклонение, и най-малкият възможен луфт между основата и шината се обира с помощта на два ексцентрикови пластмасови винта.

По челния ръб на шината е залепена специална ивица от достатъчно твърда и същевременно еластична пластмаса. При първото преминаване на циркулярния трион дискът отрязва тънка ивичка от челния ръб. Така се постига максимална близост на ивицата до самия диск. Това е необходимо, защото нейното предназначение е да притиска плътно повърхностния слой на плочата (най-често тънък и чуплив слой от ламинат или фурнир) непосредствено до самата линия на рязане. Вследствие на това при рязане с TS 55 напълно се избягва познатата при повечето останали циркулярни триони грапавост (нащърбване) и даже отлющване на ламинатното покритие по ръба на среза откъм горната страна на плочата. За предпазване на ръба от другата страна на циркулярния диск към кожуха се закрепва специален притискател от пластмаса, който се регулира така, че плътно да опира и притиска рязаната повърхност.

Това, което най-силно ни впечатли при първото пробно рязане, бе, че и без шина, и без специалното притискателно приспособление TS 55 реже удивително гладко и чисто. Даже и при иначе капризната мебелна плоча с крехко и тънко меламиново покритие по линията на среза не се забелязва никаква грапавина. Това, очевидно, се дължи на оптималната геометрия на зъбите на циркулярния ситнозъбест диск за фино рязане (моделът TS 55 EBQ се доставя с диск с брой на зъбите 48 и профил „W”) и избраната висока честота на въртене 5200 minˉ¹.

Всичко, изброено дотук, означава, че с TS 55 EBQ може да се разкрояват плочи с точност и качество, които по нищо не отстъпват на големи и много скъпи стационарни специализирани машини.

С това обаче приятните изненади не свършват. Може да изброим още няколко технически решения, оформящи трайната оценка за TS 55 EBQ като образец на техническо съвършенство. За машина, оглавяваща класацията по качество, не може да се очаква да работи с един-единствен циркулярен диск. Festool предлага гама от шест диска, всичките с твърдосплавни резци, които се различават основно по формата и броя на зъбите си и съответно са предназначени за оптимално рязане на различни материали: мебелни плочи, масивна дървесина, плочи MDF и ПДЧ, ламинатни паркетни дъски, профили и ламарина от алуминий, различни пластмаси.

Смяната на диска по правило е досадна и отнемаща време операция. При TS 55 това определено не е така, а смяната се извършва лесно и за по-малко от минута време. За целта фиксаторът, намиращ се в челната част на ръкохватката, се изтегля напред и така шпинделът на двигателя се застопорява. След това гайката се отвива и дискът лесно се сменя.

Съобразно рязания материал машината позволява подбиране на оптималната за целта честота на въртене, която се регулира плавно в границите 2000–5200 minˉ¹. Електрониката служи още за поддържане на постоянна честота на въртене, независимо от натоварването, за плавното постепенно развъртане на двигателя при пускане на машината и за защита на двигателя при претоварване. Прави впечатление сравнително безшумната работа на машината на празни обороти и почти пълната липса на вибрации. В допълнение ръкохватката има мека вложка, която допълнително поема и намалява предаваните на ръката вибрации.

Към малките наглед, но съществени удобства влизат и въртящият се на 360° накрайник за свързване към смукателната тръба, специалният куплунг за захранващия кабел и др.

От принадлежностите, които се предлагат към машината, ще споменем само подвижния ъгъл, който служи за прецизно закрепване на водещата шина. Той се използва в случаите, когато материалът трябва да се отреже под точно зададен чрез нониуса или измерен на място със самото приспособление ъгъл.

Циркулярният трион има електродвигател с мощност 1200 W и система за бързо спиране въртенето на диска – само до 2 s. Колкото до издръжливостта и безотказната работа на машината те изобщо не подлежат на коментар, защото реномето на производителя е достатъчна гаранция за това. Все пак си заслужава да се отбележи, че фабричната гаранция е цели 3 години, време, за което в професионални условия машината ще се изплати многократно. А ако решите да си доставите удоволствието да поставите това истинско бижу в домашната работилница, пак няма да сгрешите, защото с малко повече средства си купувате един съвършен и безотказен инструмент, който е обезопасен по най-добрия съвременен начин. Все пак в идеалния случай работата трябва да доставя и удоволствие, а с новия циркулярен трион TS 55 това е гарантирано.

 

Актуализация 2020 г.: Статията е писана пред 2003 г. Оттогава циркулярните триони, както и всички останали ръчни електроинструменти на Festool, са претърпели значително развитие.

Ето два от днешното поколение  модела:

Ръчен циркулярен трион Festool HK 85 EB-Plus-FS, Ø230 mm, 2300 W. 

Ръчен циркулярен трион TS 75 EBQ-Plus, Ø210 mm, 1600 W.

 

За информация и покупки на други електроинструменти на Festool посетете електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото