В категории: Актуални статии, Брой 7-8/2011, Градина

Мощни въздушни метли за носене на гръб

STIHL е измежду производителите, чиято производствена програма и пускането на нови модели точно следва годишните времена. Това е съвсем естествено, защото преносимите инструменти и машини с марките STIHL и VIKING са предназначени за работа в декоративни дворни градини и обществени паркове, в овощни насаждения и естествени тревни площи, за почистване на терените покрай пътищата от храсти и дива трева, дърводобив и поддържане на горите и др. Това са все дейности, силно обвързани с годишните сезони. През август и септември, на прага на есента, STIHL по традиция обявява новите си модели на уреди, моторни и електрически, за почистване от обилно падащите от дърветата листа и други растителни отпадъци.

Сега за пореден път представяме последните новости с марката STIHL, специализирани за почистване. Това са два модела на въздушни метли, според възприетото в списанието от години наименование на този вид уреди, предназначени за почистване на листа, малки клонки, треви, включително след окосяване и други растителни отпадъци чрез издухване с мощна въздушна струя. Това е най-лесният и ефективен начин те да бъдат събрани на места, откъдето лесно да бъдат извозени, или пък където няма да пречат и чрез угниване постепенно ще се превърнат в естествен тор – компост. Терените, за които въздушната метла е идеал-ният, а често и единствен почистващ уред, са затревените площи, алеи и пътеки, стълбища и тераси, улици и паркинги, където голяма четириколесна машина не може да влезе и др. Мощната въздушна струя може успешно да се използва и за почистване на прясно навалял сняг.

Новите модели – STIHL BR 200 D и STIHL BR 430 са високопроизводителни мощни машини, като характерното и за двете, е че се носят на гръб, а не на ръка. Това е голямо удобство за работещия, защото теглото на машината се поема от раменете и гърба, като натоварването е равномерно разпределено от удобните за носене презрамни ремъци. Така теглото на машината почти не се усеща, а ръката е освободена единствено да насочва дюзата и да управлява двигателя чрез изнесените на ръкохватката органи. Носенето на гръб е позволило и в двата модела да бъдат вградени усъвършенствани професионални антивибрационни системи, които още по-ефективно снижават нивото на предаваните върху тялото на работещия вибрации. Тази комбинация позволява продължителна и на практика неуморяваща работа.

И двата модела се задвижват с иновативния двигател с вътрешно горене STIHL 2-MIX, за който нееднократно сме писали. Затова подчертаваме само две от най-съществените му предимства – намален с 20% разход на гориво и изключително ниско съдържание на вредни съставки в изгорелите газове (намалението е със 70%), с което този вид двигатели напълно изпълняват и най-строгите изисквания на ЕС (EU II) към момента. Нещо повече, моделът STIHL BR 200 D е снабден и с катализатор, който допълнително пречиства изгорелите газове. Макар че винаги се говори за защита на околната среда, в действителност най-силно степента на очистване на газовете се усеща от самият работещ. Така че покупката на машина с двигател STIHL 2-MIX е и грижа за собственото здраве. Колкото изгорелите газове са по-очистени и безопасни за здравето, колкото по-трудно се долавят от обонянието, толкова по-продължително и безопасно може да се работи с дадената машина. Икономията на горивна смес също не е за подценяване и придобива толкова по-важно значение, колкото по-продължително и често се работи с машината.

В управлението на двете машини са използвани най-новите, улесняващи в максимална степен работещия, разработки на STIHL. Така например след изключване на двигателя, лостчето за управление автоматично се премества в позицията Start и машината е готова за следващото запалване. Също така щом двигателят запали, смукачът автоматично се изключва и лостчето за управлението му се връща в позиция за нормална работа. Дреболии наглед, които правят работата не само по-лесна, но и по-приятна.

Двата модела са така проектирани, че да покриват широк, да не кажем и целия спектър от приложения на въздушната метла. Техническите данни на двата модела са дадени в таблицата, поради което няма да ги коментираме поотделно.

STIHL BR 200 D е по-малкият от двата и най-лек измежду уредите на STIHL, носени на гръб. Това го прави подходящ не само за професионална употреба, но е отлична машина и за почистване на дворните градини и частни тревни площи.

STIHL BR 430 е строго професионална машина, която предлага всичко, което може да се желае, когато е необходима мощна машина, пригодена за продължителна работа при почистване на големи паркове, градски площади и други места. Поради близо два пъти по-големия работен обем на цилиндъра и тегло на машината, при този модел са взети допълнителни мерки, за да бъде продължителната работата също така неуморителна и приятна. Такива са: добавянето на спирални пружини, правещи антивибрационната система още по-ефективна, по-широки презрамни ремъци, разпределящи още по-равномерно натоварването върху раменете и гърба, увеличена с 50% повърхнина на въздушния филтър в сравнение с модела BR 420, което удължава 1,5 пъти продължителността на работа между две почиствания.

По-малкият от двата модела ще бъде пуснат на българския пазар в края на септември, а по-големият – в края на октомври т.г.

За допълнителна информация, посетете сайта на „Андреас Штил„.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Актуални статии, Брой 7-8/2011, Градина

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото