Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Бъркалки за строителни разтвори

В НС 5-6/2011 представихме ръчните професионални и любителски миксери за строителни разтвори на немската фирма Collomix. Както обещахме, тук ще разгледаме набора от бъркалки, всяка от които е специализирана за даден вид материали. Всяка от тях се предлага в два варианта – за свързване към машината посредством адаптер HEXAFIX или за присъединяване чрез резба M14.

 

Тип MKN

Използва се за разбъркване на течни и съдържащи влакна материали, много подходяща е за гипсови мазилки и шпакловки, саморазливащи се замазки и др. Има три спираловидни лопатки, които изтласкват материала надолу към дъното на съда, след което в близост до стените той се издига отново към повърхността. Бъркалката не създава пръски, а по-големите буци от сух, неразбъркан с вода материал, се разбиват бързо. Много добре хомогенизира разтвора. Предлагат се бъркалки с диаметър от 120 mm до 160 mm, подходящи за разбъркване на разтвори от 15 l до 60 l. Диаметърът на бъркалката трябва да бъде съобразен с мощността на електродвигателя на миксера.

 

Тип MK

Бъркалката е предназначена за разбъркване на тежки разтвори с висок вискозитет. Използва се за всички видове зидарски разтвори и мазилки, замазки, лепила за плочи, лепила и мазилки за топлоизолационни системи, материали на епоксидна основа с пълнител кварцов пясък, бетон и др. Трите спираловидно огънати лопатки загребват материала от дъното на съда и го изтласкват нагоре, след което той изтича встрани и отново се насочва към дъното. Върти се лесно, дори и в гъсти смеси и разтвори. Има висока износоустойчивост, като е пригодена за продължителна работа в силно абразивни разтвори. Произвежда се с диаметри от 100 mm до 160 mm, използва се за разтвори с обем от 5 до 60 l.

 

Тип WK

Бъркалката е специализирана за разбъркване на силно лепливи

и с голям вискозитет материали – основно различни видове

строителни лепила, мазилки, материали за зидане, шпакловане,

подови замазки, материали на основа епоксидни смоли и др.

Тя е универсална с широк спектър от приложения. Разбъркването на материала протича както при модела MK. Наличието на две лопатки намалява съпротивлението при разбъркване, което позволява бъркалката да работи и с миксери с по-малка мощност – от 400 W при диаметър на бъркалката 70 mm до 1000 W при диаметър 135 mm. Общото за трите модела е, че се използват за разбъркване с вода на сухи прахообразни материали.

 

Тип MM

Тази бъркалка е предназначена за разбъркване на лепливи, силно пластични материали като например лепила за плочки, зидарски разтвори с повишена слепваща способност, пълнители за фуги и др. Двете спираловидно огънати лопатки загребват материала от дъното на съда и го изтласкват нагоре, след което той изтича встрани и отново се връща към дъното. Типичното приложение на тази бъркалка е разбъркването и хомогенизирането на леки прахообразни материали в малки по обем количества – между 5 и 15 l. Формата и напречното сечение на лопатките силно улесняват въртенето им в разтвора, което позволява работа и при по-висока честота на въртене (500–750 minˉ¹), включително при липса на специализиран миксер в краен случай работата да се свърши и с обикновена бормашина. Подходяща е за машини с мощност 500–750 W.

 

Тип AR

Това е специализирана бъркалка за разбъркване на едно- и двукомпонентни материали на битумна основа за изпълнение на хидроизолационни замазки и шпакловки. Разбива и хомогенизира добре разтвора. Обира материала плътно до стените и дъното на съда и не позволява напластяването му там. Задържа минимално количество от материала, лесно и бързо се почиства. Работи с честота на въртене 500 minˉ¹, като препоръчителната мощност на машината е 1000 W.

 

 

Тип KR

Инструментът е особено подходящ за разтвори с повишена склонност да се сбиват на буци, както и на силно вискозни разтвори като саморазливащи се замазки, лепила и уплътняващи разтвори, битумни хидроизолационни материали, китове, материали с епоксидни смоли и др. Бъркалката завихря силно сместа, което причинява по-бързото омокряне на сухите съставки и хомогенизиране на разтвора. Благодарение на силно изразеното засмукващо действие при въртенето на бъркалката се предотвратява сбиването на материали и образуването на буци.

Бъркалката остъргва добре стените на съда, включително и по края на дъното, без да ги поврежда. Благодарение на напречно разположеното ребро тя остъргва добре и дъното. Задържа много малко от материала и лесно се почиства. Подходяща е за разбъркване на разтвори с обем от 5 l до 30 l. Честотата на въртене е 400–700 minˉ¹ в зависимост от диаметъра на бъркалката.

 

Тип DLX

Бъркалката е специализирана за разбъркване на течни и лесно течливи разтвори. Типично нейно приложение са разтворите за тънкослойно зидане – например на керамичните блокове с вертикално разположени кухини Wienerberger POROTHERM. Тя е създадена именно за тази цел. При въртенето си бъркалката изтласква материала надолу към дъното. Не се образуват пръски, а буците се разбиват бързо и лесно. Срещуположно разположените дискове с лопатки разбиват много добре и хомогенизират разтвора. Това е необходимо, защото и най-малките бучки биха попречили на равномерното тънкослойно полагане на разтвора с помощта на специално приспособление, както и плътното прилягането на тухлите една към друга.

Бъркалката изисква мощност на миксера – 1000–1200 W. Подходяща е за разбъркване на разтвори с обем от 20 l до 65 l.

 

Тип LX

Подходяща е за всякакви течности и лесно течливи разтвори, каквито са саморазливащите се подови замазки, боите за стени и тавани и други бояджийски материали, епоксидните материали. Начинът на разбъркване е сходен с бъркалката DLX, като при тази дискът с лопатки е един. Бъркалката може да работи при по-висока честота на въртене (600–1200 minˉ¹), много добре хомогенизира разтвора, натоварва по-малко ръцете на работещия.

 

Тип FM

Пригодена е за разбъркване на течни материали като бои, лакове, грундове, леки декоративни мазилки, материали за тънкослойно шпакловане. Лопатките изтласкват материала към дъното, не се образуват пръски. Бучките се разбиват бързо и разтворът се хомогенизира много добре. Тази е най-често използваната бъркалка при строителни и ремонтни дейности в дома. Подходяща е за разбъркване на материали с обем от 5 l до 30 l. Работи с миксери с мощност 500–1000 W.

 

Тип KRK

Специализирана бъркалка за течни материали, включително съдържащи разтворители като бои и лакове, грундове и тънкослойни шпакловки. Бъркалката завихря силно течността, като засмукващото й действие спомага за доброто размесване на разтвора. За по-доброто разбъркване тя трябва да се движи бавно из целия обем на съда. Подходяща е за разбъркване на малки обеми – 5–15 l, както и на химически агресивни разтвори. Работи се с честота на въртене 800–1000 minˉ¹, което позволява да се използва и в комбинация с подходяща по мощност бормашина.

За допълнителна информация и покупки на продуктите на Collomix посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото