В категории: Бани и кухни, Брой 7-8/2011, Водопровод и канализация, Инструменти, Ремонти

Ендоскоп за техници

Позволихме си да заимстваме наименованието на известен медицински уред, с който лекарят може да огледа на живо вътрешността на стомаха и други човешки органи, защото новата „инспекционна камера“ GOS 10,8 LI Professional на Bosch дава същите възможности на всеки техник, който се нуждае от визуална информация в недостъпни по друг начин места. Това е първият от този вид уред на немската компания и дори буди известно учудване, че едва сега се появява на пазара при неговата очевидна необходимост. С GOS 10,8 LI Professional погледът на техника може да проникне на разстояние до 122 cm, колкото е дължината на гъвкавия кабел на уреда, в тръби, вентилационни канали, във всевъзможни скрити от погледа места в електрически уреди, във вътрешността на кухи стени и окачени тавани и т.н. Приложенията са многобройни и всеки сам ще прецени за какво и доколко би му бил необходим този уред, стига да познава предварително неговите възможности.

Подобно на своя медицински колега, ендоскопът за технически цели GOS 10,8 LI Professional представлява гъвкав еластичен кабел, който се провира лесно в тръби и различни кухини. В предния му край се намира миниатюрна дигитална видеокамера, а задният е свързан към уреда, който има дисплей за наблюдаване на заснетото изображение, и от който се управлява устройството. Видеокамерата е с диаметър 17 mm и това е минималната големина на отвора, през които тя може да проникне. Сензорът й създава изображение с разделителна способност 320х240 пиксела, което дава достатъчно детайлна картина на заснетото от нея. Образът се наблюдава на вградения в ръкохватката LCD дисплей с диагонал 2,7″. Дълбочината на острота на обектива е от 3,8 cm до безкрайност, което осигурява добре фокусирано изображение в този диапазон. Добрата видимост се дължи и на мощния светодиод (LED), който прави видими и най-тъмните места в зоната на обследване с уреда. Интензивността на светлинния поток може да се регулира на 9 степени така, че да се получи максимално ясно изображение, без тъмни полета или преосветени области, изглеждащи бели.

Видеокамерата и кабелът са водонепроницаеми, а изключително гладката повърхност на камерата и прозрачният филтър, защитаващ обектива и задържат в минимална степен замърсяванията. Това позволява с ендоскопа GOS 10,8 LI Professional да се обследват замърсени и мокри тръби, канали и други кухини. В комплекта влизат още:

» Огледало, което се закрепва пред камерата и позволява видимост и „зад ъгъла“.

» Кука и магнит, с които се извличат различни предмети, задръстващи тръбата, например.

Устройството има видеоизход, чрез който може да се свърже с допълнителен монитор и образът да се наблюдава на голям дисплей. GOS 10,8 LI Professional се захранва с литиево-йонна батерия с изходящо напрежение 10,8 V. Добрата новина за нас българите е, че този уред вече се предлага и у нас.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Ендоскоп за техници”

Иван Атанасов | март 5th, 2019 at 10:18 pm

Каква е цената и от къде мога да го купя?

„Направи сам“ Писмото Ви е препратено на фирма „Ташев-Галвинг“ ООД, откъдето ще се свържат с Вас за уточняване на покупката.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото