Още статии за Ташев-Галвинг ООД

DOMINO XL – още по-здрави сглобки с новата фреза на Festool

За колко ръчни електрически инструмента може да се каже, че са уникални? Ние поне се сещаме за един, който веднага изплува в съзнанието – фрезата за плоски дибли DOMINO на Festool. Този първи по рода си инструмент преди няколко години предизвика истински фурор, като постави началото на своеобразна революция в дърводелските сглобки. Създадената от Festool технология цели, при това много успешно, да замени класическото стабилно и здраво съединение на длаб и чеп със също така стабилното и здраво, но многократно по-лесно за изпълнение съединение чрез специалните плоски дибли DOMINO. Отворите за диблите се изработват със специална фреза DOMINO, която няма аналог. Тя е уникална и затова, защото използвайки принципно непознат до създаването й метод за издълбаване на отворите за всяка дибла и оригинален механизъм, придаващ едновременно въртеливо и пенделообразно движение на фрезера, инструментът очевидно е сигурно патентно защитен, защото вече пет години поред продължава да бъде единствената такава фреза. Съвсем скоро обаче тя няма да бъде вече сама, защото нейният създател – законодателят при дърводелските ръчните електроинструменти Festool през септември т.г. ще пусне на пазара нейния по-голям и мощен „брат“ – моделът DOMINO XL DF 700. „Направи сам“ отново заслужи привилегията първо да информира подробно читателите си за тази световна новост.

Както се знае „инструментът прави майстора“ и тази максима постоянно подклажда силния интерес на читателите на списанието, включително и когато става дума за тясно специализиран чисто професионален инструмент. Системата DOMINO предостави нови, непознати възможности за лесно, бързо и най-вече качествено изпълнение на дърводелските сглобки от вида „длаб и чеп“.

Като принцип на работа и механика, механизми и регулировки, поне от предварителната информация, DOMINO XL DF 700 не се различава от първия модел. Оправдавайки обозначението XL в наименованието, при нея всичко е по-голямо. Тя може да издълбава отворите за дибли с размери до 14х140 mm, докато максималният размер на диблите, с които работи DOMINO DF 500 е 10х50 mm.

С две думи новата фреза DOMINO XL DF 700 очевидно е предназначена за производителите на дограма, на по-едрогабаритни мебели и конструкции от масивна дървесина. Несъмнено технологията DOMINO ще се наложи успешно и в този сегмент така, както стана при производителите на мебели от масивна дървесина.

Досега изработката на дървена дограма и обработката на детайли за едрогабаритни мебели и други конструкции се правеше на големи, тежки, скъпи и заемащи значително работно пространство стационарни машини. Фрезата DOMINO XL DF 700 открива нова страница в този вид производство – изработването на сглобките вече ще може да се извършват, било на тезгяха в малка дърводелската работилница, или на маса, намираща се на мястото, където се сглобява конструкцията. Фрезата дава възможност за изключителна мобилност при изпълнение на всевъзможни конструкции и обекти, като при това съкращава поне наполовина времето, необходимо за изработване на сглобките. В зависимост от големината на избраната дибла фрезата може да издълбава отвори с дълбочина от 15–70 mm. Мощният електродвигател и задвижващ фрезата механизъм позволяват издълбаване с лекота на отворите и във всяка твърда дървесина.

За запознатите с фрезата DOMINO DF 500, било от списанието или чрез придобит личен опит, ще посочим само някои от основните технически характеристики, отличаващи новия модел DOMINO XL DF 700. Фрезата има електродвигател с мощност 720 W. Честотата на въртене на фрезера без натоварване е 21 000 min–1. Тя работи с четири фрезера с диаметри 8, 10, 12, 14 mm, на които съответства и дебелината на диблите. Диапазонът на регулиране на разстоянието между осевата линия на отворите и канта, върху който е опряна основата на машината, е 10–50 mm.

Освен под прав ъгъл спрямо канта с помощта на регулируема опора, фрезата може да пробива отвори и под ъгъл спрямо него, като най-често използваният е 45° – за съединяване на детайли под прав ъгъл, чиито краища са срязани „под герунг“ (45°). Фрезата има щуцер с диаметър 27 mm за присъединяване на маркуча на прахосмукачка, която засмуква отделените при фрезоването стърготини. Теглото на машината е 5,2 kg.

За разширяване на възможностите за обработка на детайлите и улесняване на работата новата фреза използва същите приставки, както и DOMINO DF 500:

» За фрезоване на отвор в челото на летви с широчина 22–70 mm.

» За фрезоване на отвор в челото на обли пръти с диаметър 35–60 mm.

» Водач-шаблон за повторяемост на разстоянието между съседни отвори в диапазона 100–205 mm.

Освен, че са налични комплекта, четирите фрезера се продават и поотделно като резервна част. Понеже човек никога не знае коя точно големина дибли ще потрябват, голямо удобство е практиката Festool да предлага набори от различни големини дибли в стандартната за марката опаковка – удобен за съхраняване и пренасяне пластмасов куфар (Systainer).

За читателите, научаващи за пръв път за системата за неразглобяеми сглобки с плоски дибли DOMINO и едноименната фреза, ще дадем кратки пояснения. Тези дибли са продълговати, плоски, със закръглени надлъжни ръбове. Повърхността им е рифелована, което спомага за задържане на повече лепило. Големината, формата и твърдостта на материала (най-често бук) позволяват с тях да се правят изключително здрави неразглобяеми съединения. Плоската форма на диблата не позволява дори минимално завъртане на съединените детайли един спрямо друг – нещо, което не би могло да се постигне с една цилиндрична дибла. Поставянето на две цилиндрични дибли вече значително усложнява задачата, а при някои съединения, особено на рамки от по-тънки летви, това е и невъзможно.

Сглобката DOMINO е замислена и напълно успешно замества класическата сглобка на длаб и чеп. Тя има същата здравина, но е несъпоставимо по-технологична, т.е. по-лесна за изработване. Чепът бива заменен от диблата DOMINO, а със специализираната фреза двата срещулежащи отвора за тази дибла се издълбават не само много бързо и лесно, но което е от особена важност – изключително точно. Фрезата също така решава и още един съществен проблем, който неминуемо възниква, когато се налага съединяване на детайли с повече от една дибли, разположени на права линия. При обикновените цилиндрични дибли проблемът се решава чрез използване на специални дълги шаблони, чиито отвори гарантират постигане на съосност на всяка двойка срещулежащи отвори за диблите. При системата DOMINO проблемът е решен изключително находчиво и в максимална степен улесняващо работата. Машината има три режима за определяне на широчината на издълбавания за диблите отвор. За първата в реда дибла отворът се издълбава с широчина точно съответстваща на нейната. Поради това тя влиза съвсем плътно и не позволява каквото и да било странично изместване на двата детайла. Всички следващи отвори се пробиват с малко по-голяма широчина, което позволява известно странично изместване на диблата, така че без усилие да влезе и в двата отвора. По този начин много лесно се получава точно напасване на двата детайла един спрямо друг, елиминира се вероятността от несъвпадение между дибла и отвор, гарантира се здравината на сглобката.

Предимствата на системата DOMINO особено силно изпъкват при сглобяване на фризове в рамки, какъвто е случаят с производството на дограма, при съединяване на краката с напречните царги при маси и столове. Освен това с тях се правят, при това повече от успешно, и всички останали съединения за сглобяване на корпусни и други мебели и конструкции с мебелни плочи, които досега се правеха с обикновени цилиндрични или плоски лещовидни дибли.

Фрезата DOMINO е изключително прецизно изработена и много точно работеща машина. Предвидени са всички необходими регулировки, така че с нея да се работи изключително лесно, бързо, с отлично качество и повторяемост при издълбаване на отворите и осъществяване на сглобките.

Новият модел DOMINO XL DF 700 ще бъде официално обявен и пуснат на пазара през септември т.г., а щом „ни падне в ръцете“ и получим възможността лично и в детайли да опознаем фрезата, ще се постараем да я представим в списанието, и то в работни условия.

 

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото