В категории: Брой 7-8/2011, Водопровод и канализация, Градина, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване

Първият в света саблен трион с антивибрационна система

Електрическият трион, наричан често и саблен (превод от немскоезичното му наименование), е изключително полезен инструмент с широка област на приложение. Той замества класическия ръчен трион и ножовката, като изключително много улеснява и ускорява рязането на различни материали – масивна дървесина и плочи от дървесни материали, метални профили и тръби, тръби и други изделия от пластмаса, облицовъчни плочи на гипсова или циментова основа, блокове за зидане от газобетон или керамика, керемиди, елементи от стъклопласти и др. Високата производителност при рязане и възможността на тясното трионче до достига до недостъпни за ъглошлайфмашината места отдавна са оценени от професионалистите, поради което тези триони намират широко приложение в занаятчийската практика, особено при извършване на различни ремонтни дейности – най-вече дърводелски, при водопроводни и отоплителни инсталации, автотенекеджийство, ламаринени конструкции и др. Този трион е незаменим инструмент, когато плътно до стената, пода или тавана, трябва да се пререже метална тръба или стърчаща армировъчна пръчка. Тънкото трионче с лекота прониква в тесния процеп между касата, било на врата или прозорец и тухления зид, за да пререже пироните или винтовете, с които тя е закрепена. Това не само силно улеснява демонтирането на касата, но и нейното запазване здрава, защото се избягва варварското къртене.

Този трион е също така отличен инструмент за строителния дърводелец, защото реже с лекота различно дебели греди и дъски, и което е особено важно – с подходящо биметално трионче реже едновременно и дървесината, и стомана, т.е. за него не са опасни набитите в дъските, примерно, пирони.

Трионът реже значително по-точно, позволява по-прецизен контрол върху процеса на рязане, линията на срязване е права – все неща, по които превъзхожда рязането с ъглошлайфмашина. Освен за праволинейно рязане, трионът може да се използва напълно успешно и за рязане по крива линия, включително и на отвори с по-голям диаметър.

Към списъка с предимства трябва да се добави още, че трионът не причинява силно загряване на рязания материал и евентуално прегаряне на антикорозионното му покритие, с него може да се режат материали не само от черни, но и от цветни метали. При рязането не се отделя сноп от нажежени метални частички, който при по-невнимателна работа най-малкото ще прогори работната дреха, а може да причини и непоправими щети като трайно увреждане на глазурата на керамични облицовъчни плочки, например. Не бива да се подценява и още нещо – рязането с трион е безопасно.

Този вид триони намират все по-широко приложение и в домашната работилница, защото рязането е една от най-често налагащите се дейности при строителство и поддръжката на къщата, двора и градината. Дори бихме казали, че тепърва ги очаква още по-челно място в класацията на най-необходимите инструменти за всеки градинар. Рязането на клони, дори и на стъбла на не особено дебели дървета, е дейност, за която електрическият трион е също пригоден. При това с него може да се реже безпроблемно възможно най-ниско, близо до почвата, без опасност да се повреди при досег с малък камък. Рязането се извършва прецизно, а срезът е гладък и чист при минимално нараняване на живото дърво, което е от значение за лесното зарастване. Специално при работа на висока стълба или чрез изкачване в короната на дървото такъв трион е по-безопасен в сравнение с верижна машина.

И понеже няма нищо съвършено на този свят, водещите в света производители непрестанно усъвършенстват своите триони. Особен интерес напоследък привличат подобренията в две направления – постигането на възможно още по-ниско тегло на машината и второто – намаляването на вибрациите, които се предават на ръцете и основно на държащата основната ръкохватка.

Съревнованието за намаляване на нивото на вибрациите на всеки ръчен електроинструмент е една от пистите, по които се състезават конструкторите на водещите световни производители. Причината е, че се отделя все по-силно внимание на опазването в максимална степен на здравето на работещия с една или друга машина. Затова вниманието ни привлече новината, че в края на април т.г. Bosch пусна на пазара първият в света саблен трион – моделът Bosch GSA 1300 PCE Professional, с вградена антивибрационна система. Към момента това е машината с най-ниско ниво на вибрации в своя клас.

Значителното намаляване на нивото на вибрациите е постигнато чрез специална конструкция на основната ръкохватка с вградени демпфериращи елементи и по-добро балансиране на масата на движещите се детайли така, че породените инерционни сили да се уравновесяват взаимно. Bosch GSA 1300 PCE Professional е трион с електродвигател с мощност 1300 W, което го прави високопроизводителен инструмент, подходящ и за рязане на дебелостенни профили и пръти от стомана. Електродвигателят е оразмерен и с подобрено охлаждане, което му позволява да работи в режим на претоварване, без опасност да се повреди. Електронната система за управление позволява както плавното регулиране на честотата на движение на триончето, така и постоянното й поддържане, независимо от моментното натоварване.

Подобно на останалите триони на Bosch от серията GSA и този има система (SDS) за улеснено закрепване и смяна на триончето. То се движи с честота (на празен ход) до 2800 min–1, като машината има два режима на рязане. При единия от тях триончето извършва едновременно възвратно-постъпателно и махалообразно движение. При работния ход в посока към машината триончето се притиска към рязания предмет, което ускорява рязането. При обратен ход то се повдига леко нагоре и така триенето, съответно износването на зъбите, се намалява. Този режим се използва най-вече при рязане на дървесни материали. За рязане на твърди материали, (стомана, керамика и др.) махалообразното движение се изключва.

Задната ръкохватка и шийката на машината, която се обхваща и държи с помощната ръка, са покрити с еластична гума, която улеснява захващането и също спомага за намаляване на предаването на вибрациите. Списъкът с дребни наглед, но съществени удобства при работа с новия трион, включва вградено осветително тяло с LED диод и куката за лесно окачане на машината, когато с нея не се работи.

Едновременно с този, Bosch пусна и още един нов модел електрически трион – GSA 1100 E Professional. Машината се отличава с по-компактната си форма и по-ниско тегло. Това са все качества, които правят триона предпочитан, когато се работи в усложнени условия – на високо, при ограничено място и т.н. Както се вижда и от таблицата с основните технически характеристики, възможностите на рязане на двете машини са идентични.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото