В категории: Брой 7-8/2011, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти, Строителство, Сухо строителство

Bosch GCM 12 GDL Professional – новият лидер при накланящите се циркулярни триони

Завършваме прегледа на накланящи се циркулярни триони в този брой на списанието с поглед към септември, когато Bosch ще пусне на пазара модела GCM 12 GDL Professional. По предварителната информация за него може да се каже без съмнение, че това е професионална машина от висок клас, която по най-безапелационен начин заслужава добавката Professional към наименованието си. Машината заслужава по-специално внимание, защото в нея са „изпълнени в метал“ редица нови решения, а всеки детайл и възел е изпипан с наистина професионално качество.

Преди още да се е появил на пазара, специалистите вече твърдят, че GCM 12 GDL Professional открива пътя към нови измерения по отношение прецизността на рязане и лекотата, с която това се извършва. Традиционното досега решение за увеличаване на широчината на рязане чрез закрепване на режещия агрегат към два носача, плъзгащи се в лагери, тук е изоставено. Вместо това агрегатът, електродвигателят с циркулярния диск, е закрепен едновременно към двойка съчленени рамене, всяко от които е съставено от по две шарнирно свързани части. Едното рамо може да се движи във вертикалната равнина, а другото – в хоризонталната. Тази новаторска конструкция, изпълнена с масивни, отлети от алуминиева сплав елементи, монтирани един към друг чрез прецизно лагеруване със сачмени лагери, позволява непозната досега лекота при движението на режещия агрегат, гарантира голямата му стабилност и високата точност на рязане. Раменната конструкция на закрепване не се нуждае от поддръжка и е изключително дълготрайна. Отказът от традиционната носеща режещия агрегат конструкция с два водача има и още едно съществено предимство. Когато агрегатът се намира в прибрано, крайно задно положение, двата водача стърчат отзад и поради това машината заема доста място върху работния тезгях. При новия GCM 12 GDL Professional това неудобство отпада и машината може да бъде разположена плътно до стената.

Циркулярният трион има електродвигател с мощност 2000 W, който позволява рязане на дълбочина до 104 mm, която с допълнителна приставка може да бъде увеличена до 110 mm. Максималната широчина на рязане под прав ъгъл е 341 mm. Подобно на останалите накланящи се циркулярни триони, и този е предназначен за напречно рязане под прав или друг зададен ъгъл, с перпендикулярно разположен спрямо рязаната повърхност циркулярен диск или под страничен наклон, за изрязване на нутове с точни размери. Поради голямата мощност на електродвигателя и по-големия диаметър на циркулярния диск машината има електронна система за ограничаване на силата на пусковия ток и плавно развъртане на диска. Отново с цел създаване на оптимални условия за още по-прецизно рязане, лазерният прожектор очертава не една, а две успоредни линии на разстояние една от друга, равно на дебелината на диска. Лазерният прожектор позволява точно регулиране, така че режещият диск да попада точно между двете очертани от него линии. Стандартно машината се доставя с диск на Bosch за рязане на масивна дървесина от серията Top Precision Best for Wood, който се отличава с изключително високо качество и скорост на рязане, както и с голяма дълготрайност.

Трионът има вградени в основата метални подпори, които при необходимост от допълнителна опора за рязания материал се изтеглят встрани. За професионална машина като тази обаче, доброто решение е тя да се монтира към специалната работна маса GTA 2500 W Professional. Така се осигурява височина на машината, удобна за работа при изправено положение на работещия, стабилно закрепване на дълги лесно огъващи се материали чрез две телескопично изтеглящи опори с максимално разстояние между тях 250 cm. Масата осигурява на машината необходимата стабилност, като позволява и нивелиране. Тя има две колела с голям диаметър и гумен бандаж, които силно улесняват придвижването й заедно с циркулярния трион. Когато не се използва, тя може да се сгъне, за да заема значително по-малко място.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото