В категории: Брой 3-4/2003, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Покриви, Строителство

Protool – машини от семейството на Festool

Не ще и дума, че особено сред професионалистите марката Festool, не се нуждае от представяне. Малцина в България обаче знаят, че и машините с марката Protool принадлежат към същото семейство и имат близко до Festool качество. Те се произвеждат в придобитото от Festo през 1994 година машиностроително предприятие в Чешка Липа (Чехия), което до този момент също има добри производствени традиции. Преди Втората световна война заводите са принадлежали на Siemens-Schuckert и са произвеждали електродвигатели и електрически инструменти. След основно преустройство и въвеждане на системата за контрол на качеството DIN ISO 9001, днес с марката Protool се предлага широка палитра от ръчни електрически машини. Според нас, те представляват изключително голям интерес за българския пазар, който, както добре знаем, е все още силно ценово ориентиран. Най-общо казано, машините Protool имат качество и дълготрайност много близки до машините Festool. Не случайно те също се продават с 3 години гаранция от производителя! Цените им обаче са значително по-ниски и се намират около равнището, на което други водещи производители продават машините си от т.нар. „хоби” серии. Освен изнесеното в Чехия производство, друга причина за тази ценова разлика е, че машините Protool нямат някои екстри, които не оказват съществено влияние върху тяхната експлоатация. При тях гамата от различни приспособления е по-ограничена. При типичните приложения това едва ли би забелязал и майсторът-професионалист, защото трябва да признаем, че в стремежа си да задоволи всяко възможно изискване и да намери оптималното решение и на най-нетрадиционните производствени ситуации Festool е разработила изключително широка гама от приспособления. Част от тях се използват в специфични редки случаи.

Машините Protool са предназначени не само за професионалисти, но и за домашни майстори, които желаят да притежават качествена маркова техника. Поради това производствената палитра при тях е доста по-широка и включва:

◊ Обикновени и ударнопробивни бормашини, перфоратори в 2- и 5-килограмовия клас (с енергия на удара 5 J).

◊ Професионални ударни гайковерти.

◊ Акумулаторни отвертки – 9,6 и 12 V.

◊ Ъглошлифовъчни машини с диаметър на диска от Æ115 до Æ230.

◊ Електрически ножици за ламарина и ръчни шмиргели.

◊ Ексцентършлайфмашини.

◊ Ръчни електрически циркуляри.

◊ Прободни триони.

Машини за разбъркване на строителни разтвори, снемане и почистване на стари мазилки.

Значителен интерес представлява серията малко познати у нас машини за строително дърводелство:

◊ Преносим ръчен банциг.

◊ Верижен трион за дърводелски сглобки предимно при строежа на покривни конструкции.

◊ Ръчна фреза за ъглови дърводелски сглобки.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Protool – машини от семейството на Festool”

валери | май 9th, 2012 at 7:02 am

Цена на преносим ръчен банцинг?

„Направи сам“: Цената на преносимия банциг е 6403 лв. с включен ДДС.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото