В категории: Брой 3-4/2003, Ремонти, Строителство, Топлоизолация

Конструктивни детайли за топлоизолации

Прочелият предишната статия читател навярно e стигнал до заключението, че няма нищо по-лесно от правене на външна топлоизолация. Пазарът предлага добър избор основни изолационни и крепежни материали, а изобилието от най-различни по вид, структура и цвят декоративни мазилки е още по-голямо. Технологията за закрепване на изолацията не е сложна. Всичко това би било вярно, ако не се вземе предвид, че фасадите имат много вътрешни или изпъкнали ръбове, отвори за прозорци и врати, че изолацията трябва да се подпре отдолу и затвори в горния край и отстрани. За всеки от тези детайли има конструктивни решения, като всички те се базират на специално разработени за целта метални и по-рядко пластмасови профили. Част от тези профили бяха разгледани в НС, 1–2/2003. Разнообразието е твърде голямо и затова тук ще покажем само няколко примера на типични конструкции, изпълнени с профили на немската фирма PROTEKTOR. Ако използвате готова топлоизолационна система, от самия доставчик трябва да поискате в комплект и всички необходими профили. Поне реномираните фирми трябва да бъдат в състояние да сторят това.

На сх. 1 е показано изпълнението на топлоизолация на външен зид. Укрепването на изпъкналия ръб е направено само с армировъчна мрежа, като на критичните места се препоръчва да се полага в два ката. На сх. 2 се вижда изпълнение на топлоизолацията в областта на цокъла. Вижда се вертикалната и хоризонтална (под неносещия тухлен зид) хидроизолация. Топлоизолацията на стените е изпълнена с плочи експанридан полистирол EPS-F, а за изолация в областта на цокъла и основите са използвани плочи екструдиран полистирол XPS.

Показаните на останалите фигури конструктивни решения могат да бъдат разделени на няколко групи.

v Профили, върху които ляга първият ред на изолационните плочи (сх. 3). Изработват се от алуминий или неръждаема стомана, като в известна степен изпълняват и носещи функции, но по-важното е, че затварят и оформят долния край на цялата изолираща система. Стандартно се предлагат за дебелини на изолацията от 30 до 160 mm. Закрепват се към зида с дюбели. Има и разновидност с изрязан клиновиден отвор, който позволява профилът да се сгъне на 90° за оформяне на изпъкнали ъгли.

◊ Профили за завършване и затваряне на изолацията отгоре и отстрани (сх. 4 и 5). Профилът на сх. 9 се използва при къщи с дървена конструкция на покрива. Той едновременно покрива изолацията на стената и същевременно позволява добро проветряване на изолацията под керемидите.

◊ Капкоотделящи профили (сх. 6, 7 и 8). Те способстват за оттичане на водните капки, без да позволяват подлизване на водата и мокрене на мазилката под тях. Такива профили се поставят в долния край на изолацията, над цокъла или при прекъсване на изолацията над отвори за прозорци. Както се вижда от схемите, има модели, които се вграждат самостоятелно в армираната шпакловка, а други се окачат върху носещ профил от предната група.

◊ Профили за разширителни фуги (сх. 10 и 11). Изолиращата система, съставена от няколко пласта материали с различни коефициенти на термично разширение, непрекъснато се свива и разширява в зависимост от температурните промени. За да не се напука и наруши сцеплението между отделните пластове, трябва да се оставят разширителни фуги за компенсиране промяната в размерите. Тук са показани изпълнения на такива фуги в краищата и примерно в средата на топлоизолационна конструкция. Предназначението на профилите е да затварят и възпрепятстват проникването на вода във фугите, като същевременно не пречат на движението на двете съседни полета в изолацията. При фуга с широчина 50 mm възможностите за компенсиране са в границите +10/–6 mm.

◊ Профили за оформяне и защита на ръбовете (сх. 12, 13 и 14). Разнообразието от алуминиеви, пластмасови или от неръждаема стоманена ламарина профили е най-голямо. Най-същественото конструктивно различие е, че при едните профилът бива изцяло скрит под мазилката, докато другите имат заоблен, покрит с PVC декоративен кант, който остава видим.

◊ Използват се и профили, предназначени за оформяне на отворите около прозорците

(сх. 15).

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото