В категории: Брой 1-2/2003, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Фрезери за ръчна фреза TopMaster

Ръчната електрическа фреза е от машините, без които домашният майстор дърводелец не може. Тя е универсален инструмент с многостранно приложение, като в редица случаи е незаменима с която и да било друга машина освен с настолна фреза. Това обаче е обемиста, тежка и скъпа машина, която изцяло попада в професионалната сфера. В редица случаи с фрезата могат да бъдат извършвани с лекота операции, чието изпълнение с други средства е цяла мъка, например: обрязване на твърди кантове от гетинакс, направа на гратови или зъбни (с помощта на шаблон) сглобки, оформяне на профилни кантове и др. Благодарение на ръчната фреза домашният дърводелец може да придаде на мебелите личния си почерк, да ги направи ясно отличими от купешките, като фрезова кантове с декоративен профил. На изискванията към добрата съвременна фреза и на техниките за фрезоване ще се спрем в следващия брой на списанието. Тук ще разгледаме по-подробно най-важния елемент – самите фрезери. Те всъщност са работният инструмент, от техния профил зависи профилът на фрезования кант, а от качеството и изработката им зависят гладкостта на повърхността, лекотата при работа и дълготрайността на инструмента. По правило всеки фрезер има по два режещи ръба. За да се постигне необходимата честота на ударите и гладка повърхност фрезерът се върти с много голяма честота – до около 30 000 minˉ¹. С един резец се произвеждат само цилиндрични нутови фрезери с малък диаметър, примерно 4 mm.

Най-често се използват фрезери с диаметър на опашката Ø8, а някои по-малки машини или по-стари модели работят с фрезери Ø6. Повечето от съвременните ръчни фрези са окомплектовани с две цанги за захващане на фрезера, така могат да работят и двете големини. Някои по-мощни, съответно по-тежки и скъпи професионални ръчни електрически фрези работят и с фрезери Ø12.

Освен по големината си и формата на резците, и съответно на придавания на обработваната повърхност профил, фрезерите се отличават и по материала, от който са изработени. Това е фактор, който силно влияе върху диапазона от твърдост на материалите, които могат да се обработват, на дълготрайността на фрезера, но по-силно влияние обаче оказва върху цената. Най-евтини, но и най-нетрайни са фрезерите, изработени изцяло от бързорежеща инструментална стомана (HSS). Те са пригодени предимно за фрезоване на детайли от мека дървесина. Значително по-износоустойчиви и качествени са фрезерите с припоени твърдосплавни пластини. Дълготрайността им надхвърля 25 пъти трайността на фрезер от инструментална стомана. Те са пригодени за фрезоване и на твърди, включително и съдържащи абразивни частички материали – например мебелни плочи от ПДЧ или MDF, гетинакс и различни други пластмаси.

Фрезерите, пригодени за фрезоване на кантове, завършват с цилиндрична част (цапфа), или пък върху нея е набит миниатюрен съчмен лагер. По време на работа фрезата се движи по продължение на канта, като цапфата или лагерчето се притискат и водят по самия кант. Фрезерите с лагерче са определено по-добри, защото то на практика не оказва никакво съпротивление при търкаляне и същевременно не оставя следа и не поврежда канта. Същото не може да се каже за фрезерите с цапфа, защото металът се трие в дървото и неминуемо оставя следа, включително може да предизвика и леко обгаряне, което трябва да се почисти чрез шлифоване. Ето защо изборът категорично трябва да бъде на страната на фрезерите с лагерче.

Доскоро именно фрезерите бяха причина за сравнително по-ограниченото разпространение и използване на ръчните фрези, защото комплект от няколко фрезера струваше повече от самата машина, да не говорим пък за един по-пълен комплект, като показания тук на снимката. Най-скъпи са фрезерите със сложен декоративен профил и затова те се продават поединично. За щастие, нещата и тук вече коренно се промениха и показаният тук комплект фрезери се предлага само за 55 лева. Цената е на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД, които ни предоставиха комплекта за тестване.

Той съдържа 15 фрезера, които на практика покриват целия диапазон от най-често извършваните операции. Всички имат резци от твърдосплавен материал, а фрезерите за обработка на кантовете са снабдени с търкалящи лагерчета.

За да илюстрираме предназначението на всеки един от фрезерите, го изпробвахме, а снимките дават достатъчно ясна представа за приложението му.

◊ Фрезерите за нутове (1 и 2) са навярно най-често използваните. Диаметърът на фрезера определя широчината на нута, който се издълбава при едно преминаване на фрезата. Тя може да се увеличи произволно чрез няколко паралелни хода на фрезата. С тези фрезери може да се издълбават и отвори или вдлъбнатини с произволна форма, особено когато се ползва шаблон.

◊ Разновидност на фрезерите за нутове са фрезерите с V-образна (3) или полукръгла форма (4). Те се използват предимно за оформяне на декоративни шарки, за издълбаване на надписи и фигури.

◊ Гратовият фрезер (5) се използва за изработване на едноименните сглобки при Т-образни съединения. Те са много здрави и стабилни, но без специализиран инструмент се изработват много трудно. С един и същ фрезер се издълбава длабът и се оформя гратовият зъб. С помощта на специален шаблон фрезерът може да се използва и за изработване на зъбни сглобки.

◊ Фрезерът за фалцове (6) също се използва често. С него се издълбават и нутове по продължение на канта. В случая той е по-подходящ от фрезерите за нутове (1,2), защото основата на фрезата се плъзга по широката страна на дъската.

◊ Фрезер за скосяване на канта под ъгъл 45° (8).

◊ Фрезер за заобляне на канта (9). При по-голяма дълбочина на фрезоване се получава стъпаловидно вдълбаване в горния край и заоблена долна част на канта.

◊ Фрезер за полукръгло издълбаване на канта (10).

◊ Профилен фрезер за декоративно оформяне на канта (11).

◊ Фрезер за обрязване на кантове или стърчащи ивици при ламиниране на плочи (12).

Фрезерите трябва да се почистват след работа, особено когато са обработвани пластмаси. При силно замърсяване може да се използва бензин. Фрезерите с лагерче не бива да се потапят в разтворителя, защото съдържащата се в тях грес ще се разтвори и отмие, а това ще влоши смазването и лагерчето бързо ще се износи. Лагерчетата са капсуловани и греста не може да се подмени с нова.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото