Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Rubi – професионалистът в рязане на облицовъчни плочи и тухли

За професионалистите в полагане на настилки и стенни облицовки от керамични плочи и естествен камък, за майсторите на настилки от щампован бетон и покривни конструкции, за зидащите с керамични блокове или газобетон имаме добра новина – в най-скоро време на тяхно разположение ще бъдат едни от най-добрите машини и ръчни инструменти за изброените и ред други строителни и ремонтни дейности. Техен производител е испанската фирма Rubi, а заслугата те да станат достъпни и за българския строител е на фирма „Ташев-Галвинг“. Това е поредното партньорство, с което нашата фирма отново доказва, че съумява да поддържа много широк диапазон от машини, инструменти, крепежни елементи, консумативи и въобще всичко в областта на техниката и строителството, за което човек може да се сети. Освен, че работи с практически всички големи производители на такива продукти, г-н Христофор Ташев, един от управителите на фирмата, отдавна е доказал умението си да издирва и партнира и с по-малки, силно специализирани в дадена област, производители, фокусирани върху производството на едни от най-качествените машини и инструменти. Такъв е случаят и с продуктите на Rubi. Първото им представяне в България ще бъде в края на октомври т.г. на ежегодната дилърска среща, която „Ташев-Галвинг“ организира за своите партньори в страната. Така и ние ще се сдобием с необходимата подробна информация, за да може още в следващия брой на „Направи сам“ да представим по-обстойно най-интересните машини и инструменти от продуктовата палитра на Rubi, които ще се предлагат у нас.

За да изпълним новината с повече съдържание, ще представим изпреварващо испанската фирма и нейните основни продукти според наличната към момента информация.

Фирма Germans Boada S.A. е основана през 1951 г. въз основа на създадения от братята Боада оригинален инструмент за рязане на керамични плочи. Този нова за времето си разработка не само бързо привлича вниманието на специалистите, но получава и високо отличие на първото проведено в Барселона през 1953 г. изложение на изобретатели – почетен диплом и златен медал. Под името Rubi инструментът за рязане на плочи поражда създаването на производствено предприятие за висококачествени професионални ръчни инструменти и машини за рязане и пробиване на плочи и други строителни материали, както и на широка гама ръчни инструменти за лепене на плочи, зидане, покриване на покриви с керемиди и др. Отчитайки спецификата на всяка от тези дейности, както и обемите на извършваната работа, с марката Rubi се предлага широк набор от ръчни инструменти и електрически машини за рязане на плочи, керемиди, керамични блокове и газобетон, режещи инструменти като твърдосплавни ролки и диамантни дискове, твърдосплавни и диамантни боркорони за пробиване на отвори, както и всичко останало, необходимо за ефективното и качествено извършване на тези строителни дейности – триони, чукове, назъбени и гладки маламашки, средства за маркиране и много други. За да затвори напълно производствената си палитра, фирмата предлага дори специализирани лазерни нивелири и химически препарати за почистване до блясък на завършените облицовки. Изпълнителите на настилки от щампован бетон също ще получат пълен набор от специфичните за тази дейност ръчни инструменти от магнезиева сплав.

Иновативният подход в създаването на висококачествени инструменти и машини, предназначени за работа и с най-капризните и трудни за обработка материали, обширната, на практика без „бели полета“, продуктова палитра и най-вече прецизният подбор на влаганите елементи и материали, строгият контрол върху качеството на крайните продукти са изградили авторитета и доверието, с което на марката Rubi се ползва сред професионалните строители. Поради това тези инструменти срещат радушен прием в над 140 страни от цял свят. Освен в родната Испания, фирмата има представителства в Португалия, Италия, Франция, САЩ, Китай, Холандия, Германия, Великобритания и Мексико. За свой партньор в България тя е избрала „Ташев-Галвинг“.

Макар, че испанската марка Rubi се свързва най-вече с професионалния сектор, ръчните инструменти за рязане на плочи се произвеждат в три сегмента – професионален, полупрофесионален и стандартен. За оформяне на по-реална представа за инструментите на Rubi, тук показваме по един модел от всеки сегмент:

Професионални:

» TS, TS-Plus/TF, TF-Plus

» TR, TR-S/TX, TX-N и TX-N Plus, TM

» Ti-S/Ti-T

Полупрофесионални:

» Speed Standard и Speed Plus

Стандартни:

» Star Standard, Star-N Standard и Star-N Plus Standard

Всяка от тези серии съдържа по няколко модела, а всеки от тях има своята специализация, технически особености и технологични предимства. Моделите се различават по максималната дебелина и размери на рязаните плочи. Едни са с по-универсално приложение с преобладаващо успоредно на канта рязане, други са „специалисти“ и при рязането под ъгъл, различават се по системата за счупване на плочата по линията на среза, както и по силата на натиск, който инструментът оказва за счупване на плочата. Има инструменти с лесно сменяеми без помощен инструмент режещи ролки, а тяхното разнообразие по твърдост и износоустойчивост на материала и диаметър е голямо. Така например инструментите от стандартната серия са предназначени за рязане на плочки с дебелина до 10–12 mm, при полупрофесионалните тя достига до 15 mm, а част от професионалните модели (TX/Ti) режат с лекота плочи дебели до 20 mm. Идеалният инструмент за рязане под ъгъл 45°, например, са моделите TR и TS. Силата на натиск за счупване на плочата при стандартната серия е около 600 kg, докато при професионалните модели тя достига 1000 kg. Максималната големина на плочите, които може да се режат с ръчен инструмент Rubi (серия TM), е 93 cm.

Както се вижда, разнообразието от модели е голямо и всеки според конкретните си потребности може да подбере най-подходящия инструмент.

Само загатваме и за една друга изключително интересна група механични инструменти – да ги наречем гилотина за рязане на кухи тухли, плочи и други декоративни елементи от бетон, билни капаци и други подобни материали. На снимките показваме два от тях, моделите T 51 и B 16, а предназначението им е очевидно. Не по-малко многочислени са и електрическите машини за рязане с диамантен диск и водно охлаждане.

Най-малко, но и съвсем лесно преносими в пластмасово куфарче, са моделите от серията Diamant ND. Подходящи са за рязане на фаянсови и керамични плочи, включително на топлоусточиви, както и други подобни материали. При тях дискът е неподвижен спрямо плота, като се движи рязаната плоча.

При машините от серията Diamant DU BL/DU и Diamant DW плочата лежи неподвижно върху плота, а режещият диск се движи праволинейно. Подходящи са керамични (фаянсови, теракотени и гранитогрес) и стъклени плочи, за рязане на мрамор и други материали.

Характерна за машините от серията Diamant DS е високата прецизност при рязане на плочи под ъгъл. При машините от серията Diamant DX режещият диск е монтиран на подвижно рамо, което позволява да се променя височината, на която се намира, според дебелината на рязания материал. Те могат да режат плочи и други изделия от керамика, мрамор, гранит и други материали с дебелина до 120 mm. Многокамерните и поради това крехки и лесно чупливи керамични блокове за зидане се режат двустранно. Дългият плот на машината (с дължина на рязане 100/130 cm според модела) позволява поставяне на редица от плочи, които се срязват едновременно и така се получават парчетата с напълно еднаква широчина.

За рязане на всякакви видове блокове и тухли за зидане, включително огнеупорни, на керемиди, покривни капаци и други подобни изделия, се предлага машината Diamant DR-300 EN. При диск с диаметър 350 mm тя реже на дебелина до 150 mm, компактна е и лесно се пренася до мястото на зидане.

С казаното дотук се опитахме да хвърлим бегъл поглед върху основните продукти с марката Rubi. По-детайлна информация ще подготвим за следващия брой на списанието.

 

За допълнителна информация и покупки на машини и ръчни инструменти  на Rubi за рязане на плочи и тухли посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото