В категории: Актуални статии, Брой 9-10/2011, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване

Настолна бормашина за любители-мераклии и професионалисти

Подхванахме писането на тази статия с голям интерес, и дори с известно пристрастие, поради няколко причини. Настолната бормашина е измежду основния арсенал на всяка работилница, независимо дали е шлосерска, авторемонтна, електротехническа, дърводелска и др. Когато става дума за прецизно пробиване на отвори, тя е незаменим инструмент и не може да бъде заменена пълноценно от бормашина, държана на ръка. Пристрастието ни се дължи и на това, че авторът е извървял страдалческия път на домашния майстор, опитващ да се добере в годините преди преломната 1989 г. до мечтаната стойка за закрепване на ръчна бормашина – първо нашенска допотопна с лостова система, а след това и съвсем прилична със зъбна рейка, довлечена за ужас на немската гранична полиция, която зорко охраняваше границите на социалистическия лагер в тогавашната ГДР. Охранителите детектори включиха сирените, превъзбудени от масивното количество стомана в куфара, а появилото се на екрана на рентгена изображение на едрокалибрена стоманена цев – стойката на бормашината, потресе стражите на социализма.

Не случайно след отприщването на потока от невиждани от нашенците до тази дата стоки, една от първите лелеяни покупки бе именно измежду първите появили се на пазара настолни бормашини – китайско производство с ремъчна предавка и три честоти на въртене, къса зъбна рейка и маломощно двигателче, което се задъхва и охотно блокира при малко по-голям натиск върху свредлото. Бормашините от този вид и сега ги има по магазините, като тяхното оцеляване на пазара се обяснява единствено с ниската им цена.

Ето защо възприехме като събитие появата на първата любителска настолна бормашина с марката Bosch – моделът PBD 40. А това че сме в състояние да я представим пред читателите на „Направи сам“ преди или едновременно с появата й на пазара през октомври т.г. дължим на любезното съдействие на направление „Електроинструменти“ на представителството на Bosch в България.

Настолната бормашина PBD 40 e замислена като машина за домашната работилница. Колкото повече обаче вниквахме в техническите подробности, толкова повече се убеждавахме, че тя ще намери радушен прием и в много занаятчийски работилници. Единственото ограничение, според нас, за по-професионалното приложение на бормашината е ограничената мощност на електродвигателя 710 W и съответно максималният диаметър на отвори при пробиване в стомана – 13 mm. От друга страна пък това е компактна машина с размери 350х650х330 mm и тегло само 20 kg.

Най-впечатляващото в новата PBD 40 е, че позволява рядка за любителска машина прецизност при пробиване на отворите. При нея липсват характерната за настолните бормашини предавки с клиновиден ремък и няколко двойки шайби, чийто брой определя и степените за избор на честотата на въртене на патронника. При PBD 40 честотата на въртене на свредлото се регулира плавно и прецизно чрез електронно управление на честотата на въртене на двигателя. Освен това електронната система поддържа постоянна честота на въртене и не позволява намаляването й при пробиване на твърди материали с по-голям диаметър на свредлото или при по-голям натиск. Бормашината има механична предавателна кутия, която в съчетание с електронно управление на електродвигателя, позволява плавно регулиране на честотата на въртене на патронника в диапазоните 200–850 minˉ¹ и 600–2500 minˉ¹.

Всеки майстор, привикнал да работил с класическа настолна бормашина, би бил очарован от това да види на дисплея на машината изписана точната честота на въртене и да може да избере необходимата за случая чрез завъртане с два пръста на едно копче. За качеството на пробиване и за максимално удължаване на дълготрайността на свредлата честотата на въртене се подбира според вида на материала и диаметъра на отвора. Не по-малко важно и много ценно удобство е, че изобразената на дисплея стойност показва точно достигнатата дълбочина на пробиване. Така работещият е подсигурен, че при пробиване на глухи отвори, за навиване на резба или за главата на изхвърляща панта, например, върхът на свредлото няма да премине допустимата граница. Поради липсата на ремъчна предавка отпада и необходимостта от опъване на ремъка при всяка промяна на честотата на въртене, липсват и характерните вибрации, породени от въртенето на недобре балансираните шайби с голям диаметър.

Пробиването се извършва като целият двигателен блок се придвижва надолу с помощта на зъбна рейка и колело. Задвижването става чрез завъртане с ръка на колело. Повърхността му е с гумено покритие, което улеснява захващането с ръка, а и този начин позволява по-прецизно управляване на натиска на свредлото. Патронникът е бързопритягащ с механизъм срещу саморазхлабване на свредлото. Бормашината има и механизъм, позволяващ серийно пробиване на отвори с еднаква, предварително зададена дълбочина. Макар, че това се отнася за всяка настолна бормашина, не е излишно да подчертаем също, че едно от съществените предимства на този вид машини е, че свредлото пробива винаги вертикално спрямо масата на машината, респективно спрямо поставения върху нея детайл. PBD 40 има лазерен прожектор, чийто лъч маркира точно центъра на бъдещия отвор. Има и вградено LCD тяло, което осветява мястото на пробиване.

Масата на бормашината е от съществено значение за точността и удобството при работа. При модела PBD 40 тя е масивна, като са взети редица допълнителни мерки, за осигуряване на стабилна опора на различни по форма детайли. Така например напречно на масата има оформен V-образен шлиц, който улеснява задържането на тръби и други предмети с овална форма. Нещо повече, бормашината има и подвижно закрепваща се към стойката бързопритягаща стяга, с която се гарантира, че върхът на свредлото ще попадне и пробие точно в предварително маркирания център на отвора. Към масата може да се поставя и линеал, който осигурява стабилна опора и точно позициониране при пробиване на детайли с права страна.

Масата има и два напречно разположени Т-образни шлица, които служат за закрепване на челюстно менгеме, което се продава отделно от бормашината.

Коментари и въпроси

2 Коментари към “Настолна бормашина за любители-мераклии и професионалисти”

Николай Стефанов | ноември 4th, 2011 at 12:00 pm

Здравейте!
Интересувам се от цената на тази бормашина BD 40.
Благодаря Ви предварително.
Н. Стефанов
„Направи сам“: Понеже бормашината е съвсем нова тя не фигурира в ценоразписа на Bosch за 2011 г. Затова поискахме информация от направлението „Електроинструменти“ в представителството на компанията в България. Цената е 589 лв. с ДДС и вече има доставени бройки в централния склад за дистрибутори.

Николай Стефанов | ноември 11th, 2011 at 11:45 am

Искам да благодаря на „Направи сам“ за любезното съдействие за закупуване на бормашината.
Ще споделя мнение за машината след като я монтирам и изпробвам.
Поздрави!
Н. Стефанов

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото