Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Ръчни инструменти за рязане на керамични плочи

След като в кратък обзор (НС 9-10/2011) представихме за пръв път в България продуктите на испанската фирма Rubi, специализирана в производството на машини и инструменти, приспособления и помощни материали за облицовки с керамични и плочи от естествен камък, сега ще хвърлим поглед на ръчните инструменти за рязане на плочи. Като начало ще представим три от по-евтините, и поради това най-масово използвани инструменти. Rubi се е наложила като марка за професионални инструменти. Действително, дори и разгледаните тук, макар и да стоят на по-ниско стъпало в производствената листа на испанската фирма, в сравнение с ръчните инструменти за рязане на плочи с никому непознати марки, наводнили масовия пазар у нас, тези може да бъдат охарактеризирани като професионални и на ценовото равнище, характерно за любителските инструменти.

Качеството на изработка, и най-вече точността при рязане и счупване на плочата по направения от ролката срез, ги правят не само подходящи за любителска работа, но STAR-50, и особено моделът SPEED 62, биха вършили добра работа и на майстори, които си изкарват хляба с настилки и облицовки от плочки.

Според възприетата от самия производител класификация и трите модела попадат в групата на стандартните ръчни инструменти, а SPEED 62 има и версия (SPEED Plus 62), която е представител на полупрофесионалния клас.

И трите инструмента позволяват т.нар. многоточково счупване на плочката. Това е така, защото крачето, с което се натиска плочката, за да се счупи по линията на рязане, е шарнирно закрепено под главата с режещата ролка. Това позволява плочката да се натисне на най-подходящото място по цялата дължина на среза. На практика това означава още, че и трите инструмента са еднакво подходящи за успоредно на канта или диагонално рязане на плочи.

Цифрата в наименованието на всеки от моделите показва максималната дължина на страната на плочите, които може да се режат с инструмента. Дори и най-малкият от тях, POCKET-40, може да реже плочки с размери до 42х42 mm при успоредно на канта рязане и до 36х36 mm при рязане по диагонал. С две думи, той е напълно достатъчен за изпълнение на облицовки в домашна среда, стига това да не е някоя „прогимназия“ сгушена в китна вилна зона. Първите два модела са подходящи за рязане на плочи с дебелина до 12 mm, докато SPEED-62 е пригоден за рязане на плочи с дебелина до 15 mm.

Характерно за ръчните инструменти на Rubi е, че режещата ролка е фабрично монтирана на носач, който се закрепва в главата – притиснат чрез завиване на ръкохватката. Това улеснява много смяната на режещия инструмент с нова или с различен диаметър ролка. Положението на ролката може да се променя и регулира по височина според дебелината на плочата. Значително предимство на това решение е, че ролката се върти свободно при фабрично зададен нищожно малък луфт между нея и стените на процепа в носача. Иначе казано, страничното биене е на практика елиминирано, което осигурява по-висока точност при рязане по желаната линия. Режещите ролки са изработени по патентована от Rubi технология от високочествен твърдосплавен метал, волфрамов карбид, като дълготрайността им възлиза на около 600 m срез. За отбелязване е, че фирмата предлага и специални модели на режещи ролки с покритие от титаниев карбонитрид (с обозначение Gold), които имат три пъти по-голяма дълготрайност. Формата на носачите на ролките също е патентована. Проектирана е с оглед постигане на по-прецизно рязане и минимални вибрации при движението на ролката.

Ролките се различават и по диаметъра си – от стандартните Ø6 до Ø10 (при стандартната серия), като по-големите се използват за рязане на плочки с по-грапава повърхност (предимно за подови настилки). Ролките с диаметър Ø6 са най-подходящи за рязане на плочи за стенни облицовки и частично за плочи от порцелан. За подови плочи най-подходящи са ролките с диаметър 10 mm и частично – с Ø8 mm. Изборът на ролката може да се прецизира и според твърдостта на плочата, дали е теракотена или фаянсова с твърда и много гладка глазура.

Необходимо е да се има предвид, че ролките и техните носачи се различават и според серията на инструментите, за които са предназначени – стандартна, полупрофесионална или професионална серия, както и при отделни модели.

Трите модела, обект на тази статия, се предлагат стандартно с режещи ролки от вофрамов карбид с диаметър 6 mm. Конструкцията им е класическа – главата се плъзга по два успоредни тръбни водача от стомана с полирана повърхност и антикорозионно покритие. Върху основата им са залепени по две ивици еластична материя, които улесняват счупването на плочата по линията на рязане.

RUBI POCKET-40

Инструментът се предлага в две разновидности – POCKET-40 и POCKET-50, като вторият реже плочки с 9 cm по-големи. Максималните размери на рязаните плочи с този модел са:

» Успоредно на канта рязане – 42х42 cm

» Диагонално рязане – 30х30 cm

» Дебелина на плочата – макс. 12 mm

Теглото му е 2,9 kg

Характерно за този модел са допълнителните опори от пластмаса, които са шарнирно монтирани от двете страни на основата. Това е направено с цел намаляване на теглото и габаритите на инструмента, с което се улеснява неговото пренасяне.

Главата е изработена от твърда пластмаса.

Има двустранна мерна скала с обхват 4 cm.

RUBI STAR-50

Инструментът е подходящ за рязане на плочки с максимални размери:

» Успоредно на канта рязане – 51х51 cm

» Диагонално рязане – 36х36 cm

» Дебелина на плочата – макс. 12 mm

Теглото му е 4,0 kg

Освен този, се предлагат още и моделите STAR-30, STAR-40 и STAR-60, които се различават единствено по максималните размери на плочите.

Главата е изработена от твърда пластмаса.

Има двустранна мерна скала с обхват 7 cm.

RUBI SPEED-62

Този модел също се предлага в няколко разновидности, които се различават само по дължината си, т.е. по максималната големина на рязаните с тях плочи. Това са моделите SPEED-42, SPEED-72 и SPEED-92.

Моделът RUBI SPEED-62 е предназначен за рязане на плочи с максимални размери:

» Успоредно на канта рязане – 62х62 cm

» Диагонално рязане – 44х44 cm

» Дебелина на плочата – макс. 15 mm

Теглото му е 7,0 kg. Главата на инструмента е метална.

Има двустранна мерна скала с обхват 10 cm и подвижен линеал, който да ограничава странично плочата при право или рязане по диагонал (45°). Така се улеснява работата, когато се налага отрязване на повече плочи при еднаква широчина. От двете страни на плота има две подвижни пластмасови рамена, които осигуряват допълнителна опора при рязане на по-големи плочи.

Накрая да споделим няколко думи за техниката за рязане на плочите. Плочата се поставя върху основата на инструмента, като местоположението й се определя по скалата, с помощта на страничния линеал или по очертана върху нея линия на рязане. Носачът с ролката се регулира така, че ролката да опира върху плочата, а подвижното краче (за счупването) да остане по-високо и да не докосва плочата. Първоначално се прави съвсем къс срез, около 1 cm, от вътрешността до канта на плочата. След това ролката се връща отново върху вече направения срез и от края му се продължава до срещуположния край на плочата. Главата се избутва напред при съвсем лек натиск върху ръкохватката. Ролката очертава непрекъсната равномерна фина бразда върху повърхността на плочата. Прекомерният натиск няма да улесни счупването на плочата, ала със сигурност ще скъси дълготрайността на ролката.

Щом достигне края на плочата, ролката попада в междината между двете мерни скали и крачето опира върху плочата. Избира се мястото, върху което да се натисне, най-често в края на плочата и на среза, и с премерен натиск върху лоста плочата се счупва по очертаната от ролката бразда. При добре заточена ролка линията на рязане се получава права и с остър без нащърбване кант.

На демонстрацията по време на дилърската среща на „Ташев-Галвинг“ представителят на Rubi показа, че може да се отрязват и ивици с широчина не повече от 1 cm, а също така, че с тези инструменти плочите могат да се режат не само по права линия, а и по дъга от окръжност или друга крива линия.

 

За допълнителна информация и покупки на продуктите на Rubi посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото