В категории: Актуални статии, Брой 11/2011, Електроинсталация, Осветление

Професионални светодиодни прожектори Steinel XLED 10 и Steinel XLED 25

Че най-модерните днес осветителни прибори са тези, които използват мощни светодиоди (LED) като източник на светлина, две мнения по въпроса няма. Не подлежи на съмнение и това, че те ще доминират тотално в утрешния ни ден. Няма показател, по който да не превъзхождат лампите с нажежаема жичка, дори и далеч по-модерните газоразрядни, в която група попадат и енергоспестяващите. Макар че LED технологиите са все още в началото на своето развитие, само за няколко години те изминаха пътя от миниатюрни лампички върху ключодържатели и джобни фенерчета, през мощни челни фенери за екстремни спортове, замениха класическите крушки с мощност 21 W за сигналните светлини на автомобилите, навлязоха в прожекционна техника и принтерите, благодарение на тях бяха развити лазерните нивелири. Те разширяват бързо и територията си в сферата на осветителните тела. Пред тях отстъпват вече и прожекторите за външно осветление с мощна халогенна лампа, която не само свети, но и прахосва безполезно почти половината от консумираната енергия за отопляване на атмосферата – ненужно от финансова гледна точка, и вредно от екологична.

Че голямата част от читателите на списанието отлично осъзнават предимствата на този вид осветителни тела и са готови да платят цената на по-високото качество и икономия на електроенергия, говори интересът към кратката статия, която публикувахме миналата година по това време за светодиодните прожектори на Steinel, както и многобройните обаждания и писмени запитвания с за цената и начина на покупка на току-що пуснатите по това време на пазара прожектори XLed Home 1 от серията за домашни приложения. Като издателство ние предлагаме информация, а не продаваме продуктите, за които пишем, желаещите да се сдобият с такъв прожектор препращаме към официалния вносител – фирма „Ташев-Галвинг“.

Същевременно направихме извода, че цена от 197,92 лв. за този модел (към ноември 2011) се възприема като приемлива и съответстваща на придобивките, които човек получава при тази покупка. Една от тях е, че осветително тяло със светодиоди е на практика вечно. За трите си LED прожектора Steinel дава минимален срок на работа 45 години (при средно 3 часа светене на денонощие). Колко по-евтино излиза осветлението с такъв прожектор в сравнение със сходен по светлинен поток, използващ халогенна лампа, се вижда от таблицата.

Подобно на сензорите за движение и останалите осветителни тела, освен за домашно приложение, Steinel предлага и LED прожектори в професионално изпълнение – моделите XLed 10 и XLed 25. Докато XLed Home 1 е предназначен за осветяване на пространството пред и около еднофамилната къща или в градината, прожекторите от професионалната серия са предназначени за осветяване на архитектурни и исторически забележителности, на пространството около тях, при различни обществени, търговски и промишлени сгради, паркинги, с охранителна цел и т.н.

За разлика от XLed Home 1, който има 170 светодиода с обща мощност 14,8 W, професионалните модели ползват мощни светодиоди Philips Rebel – по 3 W всеки. XLed 10 има 10 светодиода, а XLed 25, съответно 25. Понеже снимките достатъчно красноречиво изтъкват елегантния външен вид на тези два прожектора, ще добавим още само, че плоското им тяло е изработено от алуминий. То е монтирано на подвижно рамо, което позволява завъртане на прожектора на 200° във вертикална и на 270° в хоризонтална посока.

За по-лесно ориентиране и сравняване в таблицата са дадени основните технически характеристики на трите модела LED прожектори на Steinel, както и на прожектори с халогенна лампа с мощност 150 W и 300 W. Стойността на годишния разход за осветление при продължителност 3 часа на денонощие е пресметната по сегашната цена за нощна тарифа на електроенергията – 0,12 лв./kWh. Прави впечатление също, че цветовата температура на излъчваната от прожектора XLed Home 1 светлина е най-висока, което означава, че спектралният състав на светлината не се различава от дневната. Светлината от халогенните лампи има най-ниска цветова температура, поради което човешкото око я възприема като по-топла, т.е. по-жълта.

Трябва да добавим още, че професионалните XLed прожектори се различават от домашния XLed Home 1 и по диаграмата на интензитета на светлинното излъчване (светоразпределителната крива), измерван в кандела (cd). Вижда се, че разпределението на светлинния поток в пространството е по-равномерно при професионалните прожектори.

Данните в таблицата позволяват да се пресметне за колко време инвестицията, направена с покупката на LED прожектор, ще се изплати и ще започне да носи чиста печалба. Икономията на електроенергия и драстично по-голямата дълготрайност обаче, не са единствените предимства на тези осветителни тела. Минималното количество на отделената от светодиодите топлина силно улеснява охлаждането на прожекторите, позволява значително по-голяма свобода при избора на място за монтирането им, защото ограниченията, произтичащи от високата температура, при която работят халогенните прожектори, при светодиодните липсва. LED прожекторите имат и електронна термозащита (ATC, Active-Thermo-Control), която ги предпазва от евентуално прегряване и последваща повреда.

Моделите XLED 10 и XLED 25 са фабрично окомплектовани с инфрачервен температурно стабилизиран сензор за движение с обхват до 12 m. Обхватът на „виждане“ на сензора е 240° със защита срещу незабелязано промъкване под сензора.

Прожекторите могат да светят и с намалена мощност до 10% от номиналната в два режима – с продължителност 10 min след изтичане на зададеното време или през цялата тъмна част на денонощието. Има и режим на продължително светене в продължение на 4 часа.

Прожекторите имат клас на защита IP 44, т.е. могат да работят безаварийно при дъжд.

 

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото