В категории: Актуални статии, Брой 11/2011, Електроинсталация, Отопление, Покриви

Електрически нагревателни системи – нови решения на DEVI

Подтикнати от настъпването на зимата и в търсене на нови решения за преодоляване на проблемите, които създават снега и поледицата навън, от необходимостта за отопляване на жилищните и работните помещения, за пореден път се обръщаме към комплексните решения с марка DEVI – производство на световния лидер в автоматизацията и създаването на „интелигентни“ отоплителни, климатични и хладилни инсталации Danfoss. В областта на електрическите отоплителни системи DEVI е безспорен световен лидер, а в България вече над 20 години дори не се забелязва и конкурент. Нещо уникално за глобално отворения и свързан свят, където във врата на всеки водещ производител застрашително „дишат“ още няколко конкурента, устремени да го изместят и заемат неговите пазарни позиции. Дори и само този факт показва, че DEVI са набрали значителна технологична преднина, което респектира и държи на разстояние, както фирмите, разработващи собствени продукти за електрически нагревателни системи, така и имитаторите, които по пиратски се стремят да припечелят покрай реномето на оригиналните продукти и наивността на потребителите. При продуктите на DEVI, поне у нас, такава вероятност засега няма, или поне не ни е известна.

От близо 10 години следим и редовно информираме читателите на списанието за новите решения, които датската фирма предлага, както и за конкретното изпълнение на различните системи. Всеки път се стремим да навлизаме в подробностите, даващи необходимата информация. С нея всеки технически грамотен човек, каквито традиционно са преобладаващата част от читателите на „Направи сам“, може лесно и с необходимото качество да монтира подова отоплителна система, осигуряваща оптимален комфорт на обитаване в жилището, система, която да се грижи за предотвратяване образуването на ледени „сталактити“, висящи от улуците, и коварно дебнещи минаващите под тях хора. С продуктите на DEVI не е кой знае каква философия да се поддържат свободни от леда стълбища, пътеки, рампи за автомобили към подземни гаражи така, че през зимата да не се превръщат в ледени пързалки. Електрическите нагревателни системи за външни приложения са без алтернатива, а вложените средства за тяхното изграждане и експлоатация са несъизмерими с щетите, които биха предотвратили – контузии, потрошени крайници и, недай си боже, още по-тежки наранявания поради подхлъзване или от падащи ледени снаряди, намачкани ламарини на автомобила или неволно уцелени пешеходци.

И това не е всичко, защото нагревателните системи на DEVI предпазват водопроводните тръби от замръзване при ниски температури. Благодарение на тях огледалото в банята ще бъде винаги кристално ясно, без досадното запотяване причинено от кондензацията на водните пари върху него. Снегът престава да бъде пречка за ползване на сателитна телевизия, когато на гърба на антената се монтира съвсем лесна за изпълнение електрическа нагревателна система. В противен случай алтернативата е често опасно за здравето и живота ръчно почистване на антената при всеки сняг или изчакване, докато слънцето се омилостиви и стопи снега върху нея. Решения на всеки от тези проблеми са подробно описани в качените на сайта статии в списание „Направи сам“.

Азбучна истина е, че електричеството е най-чистата и удобна за използване енергия. Няма друг източник на топлина, който да позволява толкова лесно, гъвкаво и ефективно регулиране. Това в крайна сметка способства за най-пестеливото изразходване на електроенергията, т.е. води до снижаване на цената на ползване на захранваните с нея уреди и системи. Икономичността, отличителна черта на нагревателните системи на DEVI, в най-голяма степен се дължи на тяхното „интелигентно“ управление с терморегулатор (термостат). Към момента DEVI предлага над 12 модела електронни терморегулатори.

Фирмата непрестанно развива своите нагревателни системи с цел максимално улесняване на изпълнението им, от една страна, и от друга – тяхното прецизно управление във всяко помещение или обект поотделно, с отчитане на различните отоплителни потребности през различните часове на денонощието и дни от седмицата и т.н. Типичен пример са нагревателните рогозки за подово отопление DEVImat DSVF-150, които средно сръчен човек с лекота може да разстеле върху пода и директно върху тях да залепи подовите плочки (виж НС 5-6/2006). Поне засега връх в автоматизацията на подовите отоплителни системи е системата за безжично управление на сензорите в различните помещения DEVIlink (виж НС3-4/2008). Монтирането на подова отоплителна система е улеснено до такава степен, че необходимите за това материали се продават във всички партниращи си с DEVI търговски фирми, включително в големите вериги от вида „Направи си сам“.

Отскоро DEVI предлага на българския майстор и интерактивен инструмент, който му позволява да се справя на професионално ниво и с най-деликатната част от изграждането на подова отоплителна система – нейното проектиране според вида на помещението (баня или всекидневна) и вида на подовата конструкция. По принцип решението на задачата се свежда до:

» Определяне на дължината на нагревателната рогозка, в случая DEVImat DSVF-150 (с нагревателна мощност 150 W/m²) или на кабела DEVIflex.

» Проектиране на оптималното разполагане на нагревателния елемент върху пода, като се отчита предназначението, формата и размерите на помещението, мястото на монтиране на терморегулатора и сензора, както и участъците от пода, където не бива да има отопление. Такива места са ваната, душкабината или стъпила върху пода тоалетна чиния в банята, а в стаите – шкафове, които лежат плътно върху пода и др.

» Избор на подходящ за случая термостат.

» Отпечатване на списък с необходимите елементи, с който вече може да се отиде в магазина.

Решението на тази задача е максимално улеснено и достъпно за всеки благодарение на специализирания калкулатор за проектиране на подови отоплителни системи DEVI HEATMAP. С няколко последователни стъпки за всяко помещение калкулаторът създава готов за отпечатване монтажен чертеж и списък с необходимите елементи. В сравнение с по-ранни версии новият калкулатор е значително усъвършенстван и с него се работи на български език. Той позволява проектиране на подови отоплителни системи с рогозки DEVImat или с кабели DEVIflex в зависимост от това дали постройката е завършена и обитаема или се намира в етап на строителство, според вида на носещата конструкция (стоманобетонна плоча или гредоред), вида на връхното подово покритие (керамични плочки, паркет или килимено подово покритие). Естествено, DEVI HEATMAP „проектира“ с актуалните към момента нагревателни елементи и терморегулатори.

Сред новостите при подовите отоплителни системи, или поне сред решенията, за които не е писано в списанието, бихме откроили още топлоизолиращите панели DEVIcell Dry, които са специално разработени за още по-лесното изграждане на отоплителни системи под паркетни подови настилки. Тук е необходимо да се добави, че не всяка от тези настилки, примерно ламинатен паркет, е подходяща за полагане върху подова отоплителна система, и това трябва да се има предвид при покупката й. Панелите с дебелина от само 13 mm представляват двуслойна устойчива на натиск плоча от екструдиран полистирен (XPS) – отличен топлоизолатор – каширана с алуминиев лист, в който са щамповани канали за нагревателния кабел (DEVIflex DTIP 10). Подредени върху пода, панелите с размери 100х50 cm оформят система от змиевидно разположени успоредни канали, готови за полагане на кабела в тях. В случая алуминиевият лист изпълнява едновременно две функции. Като добър проводник на топлината той се нагрява равномерно от кабела и така се подобрява топлоотдаването към подовото покритие от една страна, а от друга, то се нагрява по-равномерно по цялата си повърхност. Металният лист изпълнява и ролята на екран, който отразява и насочва нагоре излъчения от кабелите топлинен поток. Най-същественото предимство на тази система е, че се избягват напълно всякакви мокри процеси като полагане над кабелите на иначе задължителната циментова замазка. Каналите са оразмерени така , че да побират 10 m/m² нагревателен кабел, което дава инсталирана нагревателна мощност 100 W/m². Подовата настилка се полага директно върху панелите с нагревателния кабел.

Към тази система, улесняваща в максимална степен изграждането на електрическо подово отопление, вероятно ще се върнем отново, защото тя безспорно представлява значителен интерес и заслужава по-детайлно описание.

А сега на прага на зимата да видим какви са новостите в сектора на системите за нагряване на външни, най-често открити площи – област, в която нагревателните системи на DEVI са без алтернатива.

Външните приложения на тези системи най-общо казано са:

» Нагревателни системи, които не позволяват задържане и замръзване на снега в краищата на покрива и уламите, предпазващи улуците и водосточните тръби от замръзване на водата в тях и образуването на ледени висулки (виж НС 1-2/2006 и НС 1-2/2010).

» Защита на водопроводи при отрицателни температури (виж НС 3-4/2005).

» Нагряване на открити повърхности с цел падналият върху тях сняг или дъжд да не се превръщат лед. Противообледенителни системи се прилагат при стръмни подходи към подземни гаражи, тротоари, алеи, открити стълбища, рампи и тераси (виж НС 1-2/2010, НС 1-2/2009).

На схематичните разрези и снимките са показани типични решения на нагревателни системи за външни площи в зависимост от тяхната конструкция и връхна настилка. За климатичните условия в София, например, при температури в диапазона от –6 °С до –15 °С, се препоръчва инсталирана нагревателна мощност около 300 W/m² или по-точно – между 220 W/m² при открити тераси и 350 W/m² при павирани алеи и дълбочина на полагане на кабелите до 10 cm под повърхността. При неизолирани външни стълбища се препоръчва инсталирана мощност 300–350 W/m², а при изолирани, когато се намират над помещения или имат непосредствен досег с почвата – 220–300 W/m².

Класическото решение е системата да се изгради с кабели DEVIflex, като подходящите за целта са:

» DTCE-30 – двупроводен екраниран кабел с нагревателна мощност 30 W/m. Има висока механична здравина и подсилена защита срещу нараняване. Захранва се в единия край.

» DTIK-30 – използва се при мастик асфалт.

По-голямата електрическа мощност на тези кабели е предимство, защото необходимата инсталирана мощност се постига с по-малка дължина на кабела, което улеснява монтажа на нагревателната система.

Фиксирането на нагревателния кабел става със стоманена монтажна лента DEVIfast и/или тънка армировъчна мрежа за дебели циментови замазки.

Новост при системите за открити площи са нагревателните рогозки, като у нас се предлага моделът DTCE-300. Те представляват аналог на бързо придобилите широка популярност нагревателни рогозки за подово отопление DSVF-150. Основното им предимство е силно улесненото монтиране на нагревателната система. Както подсказва наименованието, рогозките са направени от двупроводен екраниран нагревателен кабел DTCE с нагревателна мощност 300 W/m². Макар и с риск да се повторим, трябва да подчертаем, че тези рогозки имат голяма механична здравина и устойчивост на механично натоварване. Те се предлагат с широчини 0,75 m и 1,00 m и дължини от 1,8 m до 16 m. Съответно минималната площ, покрита с една рогозка е 1,4 m², а максималната – 12,0 m². Рогозките DTCE-300 са завършен продукт и при покупката се подбират според площта, която покриват. Имат един студен край, чрез който се свързват към електрическата мрежа. Това опростява електрическата схема и допълнително улеснява монтирането на нагревателната система. В зависимост от формата и големината на нагряваната площ, рогозката може да се полага на успоредни една до друга ивици, като на мястото на обръщане на посоката едната от закрепващите кабела ленти се прерязва. Тези нагревателни рогозки не са подходящи за монтиране под асфалтови настилки.

Накрая няколко думи за избора на терморегулатор за управление на нагревателната система. Към момента безспорно най-доброто, което може да се препоръча, е Devireg 850 с микропроцесорно управление (виж НС 1-2/2009 и НС 1-2/2010). Той може да работи едновременно с до четири сензора за измерване на температура и влажност. Това позволява значително по-прецизно управление на нагревателната система, която се включва само при наличие и на двете условия необходими за поява на поледица – ниски температури и висока влажност. Макар и при ниски температури – в условия на сух студ без снежно покритие, нагревателите не се включват. Терморегулаторът може да управлява едновременно и поотделно две нагреваеми зони, което позволява още по-голяма гъвкавост – например покривът да бъде разделен на две зони (със северно и южно разположение), едновременно управляване на покривната нагревателна система и противообледенителна система на алеята пред входа и т.н. Също така отделните зони може да се управляват приоритетно, което е особено полезно при липса на достатъчно голяма захранваща електрическа мощност.

Благодарение на своята „интелигентност“ терморегулаторът Devireg 850 позволява снижаване на разходите за електроенергия до 70%, което, особено при по-големи нагревателни системи, е икономия, която в никакъв случай не може да се пренебрегне.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото