В категории: Брой 12/2002, Ремонти, Топлоизолация

Намаляване на топлинните загуби

В предишния брой на списанието подхванахме по-подробно темата за топлинното изолиране на жилищата, като не случайно озаглавихме статията „Топлоизолация на прага на зимата”. Сега, два месеца по-късно, когато зимата вече е тук, може да предприемаме само частични мерки, които в никакъв случай не решават кардинално проблема, но биха могли да намалят топлинните загуби, за да икономисаме средства за отопление и да направим живота си по-приятен и здравословен. Така например в НС 10/2002 обърнахме по-подробно внимание на топлоизолационния материал ДЕПРОН като лесно изпълнимо решение, за което не се изискват кой знае какви строителни работи, а залепването на листовете може да се прави и през студените дни.

Има и други средства, които могат да осигурят повече или по-малко ефективна защита срещу студа. Ето някои от тях, за които необходимите материали се предлагат в големите вериги от вида „Направи си сам“.

Листови изолационни материали

Подобно на листовете ДЕПРОН, приложение имат и изолационните тапети Termoroll, които представляват рула тънък и съответно гъвкав лист стиропор. Широчината им е 50 cm, а дължината 5 m. Предлагат се в два варианта – лист с дебелина 3 mm, каширан едностранно с тънък картон и некаширан, при който дебелината на листа стиропор е 4 mm. Тапетът Termoroll се лепи върху стените подобно на обикновените хартиени тапети с тази разлика, че се използва лепило за стиропор – българското Стиролит или вносни лепила. Лепилото се нанася върху стената с назъбен шпахтел, а тапетът се притиска с гумен валяк. Върху топлоизолационния тапет може да се лепят обикновени декоративни тапети, за предпочитане по-дебели и здрави, като показаните тук тапети Rauhfaser. Тапетите Termoroll макар и минимално намаляват топлинните загуби, но преди всичко с тях се решават два проблема. Повишава се повърхностната температура на външните стени и в голяма степен се предотвратява появата на кондензна влага и мухъл върху тях. Вторият благоприятен ефект е, че се намалява топлоусвояването на стените, т.е. при допир до тях те се възприемат като сравнително топли.

Много полезен може да бъде и термотапетът Alutherm-R, който представлява лист стиропор с дебелина 3 mm, едностранно каширан с алуминиево фолио. Рулото има същите размери като при Termoroll. Този тапет е много ефективен, когато се залепи на стената зад радиатори или други отоплителни прибори. Малката му дебелина позволява това да стане без особени трудности при съществуващи, вече монтирани радиатори. Ефективността му се дължи на добрата отразяваща способност на алуминиевото фолио, което връща обратно към помещението излъчената от отоплителния прибор към стената топлина. Така вредното в случая нагряване на стената значително се намалява, а с това намаляват и топлинните загуби, още повече че на това място стените често са изтънени за оформяне на ниша за монтиране на радиатора.

За подобряване на топлоизолацията и подобряване на комфорта в помещенията може да се използват и материали, произведени на база естествен корк. Корковите тапети Arco Iris изпълняват преди всичко декоративни функции, докато топлоизолационните им свойства са минимални поради малката дебелина – само 1,5 mm. Рулата имат широчина 50 cm и дължина 10 m. По-добър изолиращ ефект имат корковите плочки ipocork с дебелина 5 mm и размери 30 х 30 cm. Все пак корковите облицовки имат преди всичко силно впечатляващ, неповторим декоративен ефект, като в допълнение подобряват и топлоизолацията на помещението.

Уплътняване на прозорци и врати

Значителен източник на топлинни загуби са неплътностите между крилата на прозорците и касите. През тях в помещението се инфилтрира студен външен въздух, а топлият се губи навън. Ако прозорците ви са модерни, изработени от многопластова дървесина, пластмаса или алуминий и със стъклопакет, забравете за проблема. При тях уплътнението е доведено до съвършенство и може да се приеме, че помещението е затворено едва ли не херметично. За съжаление обаче, все още много хора живеят в жилища, строени преди десетина и повече години, а дограмата „вятър я вее” – и в преносния и в прекия смисъл. Особено нескопосани са прозорците с т.нар. „слепена конструкция”, при които трудно може да се говори за някакво уплътнение. Ето защо операцията за уплътняване на прозорците по метода „направи сам” е направо задължителна в подготовката за зимния сезон.

За целта се използват специални уплътнители, които се залепват по продължение на вътрешните фалцове на рамката на прозореца. Всички уплътнителни ленти са самозалепващи, произведени от порест каучук или дунапрен. Те се различават още по широчина, височина и форма на напречното сечение. Тук са показани два вида уплътнители от порест каучук:

* С профил, който наподобява объл тънкостенен маркуч (Р-образен профил). Широчината на лентата е 9 mm и се предлага в два варианта за уплътняване на пролуки с широчини до 2,5 и до 4,5 mm.

* С Е-образен профил, предназначен за уплътняване на фуги с широчина от 2 до 3,5 mm.

Изборът на уплътнителната лента зависи от състоянието и конструкцията на прозорците, като широчината ґ трябва да се съобрази с широчината на фалца на рамката. За да залепне добре лентата, основата предварително трябва да се почисти от парченцата лющеща се боя, от прах и други замърсявания. Ако предстои боядисване на прозорците, това трябва да се направи по-напред, защото зацапването на уплътнителните ленти с боя ги поврежда и те няма да уплътняват ефикасно.

При необходимост евентуално образувалите се фуги между касата на прозореца и стената се уплътняват със силиконова паста или пенополиуретанова пяна. Изборът на такива материали е много голям и само трябва да се прочетат указанията върху опаковките им, за да се избере най-подходящият.

Освен прозорците от уплътняване се нуждаят и вратите, особено входните. Тук също се използват уплътнителни ленти както при прозорците. Допълнителен проблем създава уплътняването на пролуката под вътрешни врати, при които няма прагове. В зависимост от температурната разлика в съседни помещения под вратата често преминава въздушен поток, който се усеща особено от босите крака като неприятно студено течение – при това и нездравословно.

Проблемът е, хем, пролуката да бъде затворена, хем, вратата да може свободно да се движи и да преминава без задиране над килима.

Съществуват различни приспособления за уплътняване на тази пролука, някои от които с доста сложна конструкция. Тук показваме едно от най-простите, най-евтини и същевременно достатъчно ефективни решения – лента, наподобяваща гъста четка, която се залепва по продължение на долния кант на вратата, така че космите да опират в пода. Те лесно се огъват не пречат при движение на вратата и същевременно в голяма степен спират циркулацията на въздуха под нея. Уплътнителят има дължина 93 cm и е подходящ за външни врати, а за стандартните вътрешни врати със строителна широчина 80 cm (широчина на платното 73 cm) съответно се прерязва.

Изолиране на тръбопроводи

Освен за стените и прозорците, необходимо е да се погрижим за топлоизолация на откритите тръбопроводи. При ново строителство и по-голям ремонт е необходимо да се изолират всички тръбопроводи, независимо дали преминават през специална шахта или са зазидани в стените. Това задължително се прави за всички тръби, по които тече топла вода, а горещо се препоръчва изолирането и на тръбопроводите за студена вода. За тази цел се продават специални изолационни маркучи от дунапрен с вътрешен диаметър, съответстващ на диаметрите на използваните за водопроводната и други инсталации тръби. При ново строителство изолиращите маркучи се нахлузват върху металните тръби, като на снимките е показано изрязването на изолационния маркуч при колена и Т-образни разклонения. При изолиране на съществуващ тръбопровод маркучите се разцепват надлъжно, поставят се върху тръбите и след това се залепват с контактно лепило.

Такава изолация е преди всичко ефективна за намаляване на топлинните загуби при тръбопроводи за топла вода. Нейното поставяне се препоръчва и при тръбопроводи за студена вода поради две причини:

* Силно намалява отделяния от тръбите шум при протичане на водата и особено при възникване на кавитация в някой кран, когато шумът се чува ясно по продължение на целия тръбопровод.

* Топлоизолацията предпазва водопровода от замръзване при кратковременно спадане на околната температура под нулата. При продължителни отрицателни температури изолацията не предоставя достатъчна защита и трябва да се прибегне до монтиране на електрическо отопление на тръбопровода, комбинирано с добра топлоизолация.

Дотук разгледахме няколко възможни решения за бързо, без големи разходи и строителни дейности подобряване на топлоизолацията и намаляване на разходите за отопление.

Кардиналното решаване на проблема обаче изисква изграждане на ефективна топлоизолация, осигуряваща постигане при външните стени на коефициент на топлопреминаване U = 0,5 W/m²K (БР От 2010 г. Наредба № 7 е променена и този коефициент вече е 0,35 W/m²K. За тази цел сградата трябва да бъде облицована с подходящо оразмерена, конструирана и изпълнена топлоизолация при средна дебелина на изолацията 8-9 cm виж тук .

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 12/2002, Ремонти, Топлоизолация

Ключови думи


 
към началото