В категории: Брой 11/2002, Ремонти

Ремонтиране на капещия кран

Модерните смесителни батерии имат една ръкохватка, с която едновременно се регулират температурата на водата и нейният дебит от максимален до пълното й спиране. Тези батерии са несъмнено по-удобни за ползване, отколкото обикновените, които имат два спирателни крана – поотделно за топлата и студената вода. Освен това икономисват и вода, защото, веднъж регулирано, съотношението топла към студена вода се запазва, а не трябва при всяко пускане на водата да се регулира наново. Смесителните батерии с една ръкохватка имат и друго голямо предимство – те са дълготрайни, практически не се износват и много трудно дефектират. Не случайно производителите им дават от три до пет години гаранция, а мнозина ги смятат даже и за вечни.

На този свят обаче вечни неща няма и не е изключено след време смесителната батерия да прояви типичните за обикновените й посестрими капризи, като при напълно затворено положение от чучура й започне да се процежда капка по капка вода. Това може да се дължи на отлагане на варовик или на прокъсване на някой от уплътнителните пръстени, особено ако сте допуснали през зимата водата в тръбопровода да замръзне. Понеже тези батерии са доста по-скъпи от обикновените, напълно си заслужава да се заемете с ремонта. Конструкцията на батериите с една ръкохватка се различава напълно от обикновените добре познати от години батерии с кръгла кегла и уплътнител, който се купува готов или се изрязва от парче гума или гьон.

Смесителната батерия се състои от метално тяло с чучур, регулираща притока на водата глава и ръкохватка. Възможностите за ремонт са две. По-радикалната е да се смени цялата глава с нова. Такава глава струва между 12-16 лв., което е около четири пъти по-малко от цената на цялата батерия. По-евтиният вариант е да се сменят само каучуковите уплътнителни пръстени. Проблемът е, че трябва да разполагате с оригинални за дадената батерия резервни части – глава, напълно еднаква с тази, която заменяте, или комплект уплътнителни пръстени. Следователно, когато купувате нова смесителна батерия, би трябвало да преценявате не само нейната цена и външен вид, но и вероятността след време да намерите резервни части. Българското производство в случая има, очевидно, предимство.

За да ремонтирате батерията, първо трябва да я разглобите – нещо, което може да затрудни незапознатите с устройството й. Първата задача е да се демонтира ръкохватката (сн. 1). За тази цел трябва да се извади декоративното капаче (сн. 2), което прикрива отвора за достъп до застопоряващия ръкохватката винт. Тя е плътно набита върху подвижния накрайник на главата, който най-често има квадратно напречно сечение, и е фиксирана към него с винтче. Винтчето е с вътрешен шестостен и за развиването му е необходима специална отвертка (сн. 3). След като винтчето се отвие, дръжката се издърпва нагоре. След това на ръка се отвива декоративната гайка (сн. 4) и така се открива достъп до главата (сн. 5). За да се извади с раздвижен ключ трябва да се отвие месинговата гайка (сн. 6), която я притиска в тялото на батерията.

Главата се изважда (сн. 7) и внимателно се разглобява, като се запомня точното местоположение на отделните ґ части (сн. 8). Вероятността някой от керамичните елементи да е повреден е минимална. Същото може да се каже и за тънките силиконови шайби, които уплътняват въртящите се един спрямо друг елементи. Слабото място са каучуковите уплътнителни пръстени, които се виждат ясно на снимките. Уплътнителите на сн. 10 и 11 имат обло напречно сечение и са поставени в дълбоки легла, поради което вероятността от повреждане е малка. Очевидно, слабото място на главата са трите пръстена с цилиндрична форма, уплътняващи съединението между регулиращите притока на водата керамични елементи и пластмасовия елемент с отвори за трите водни потока (сн. 12). Ясно се вижда, че единият пръстен е разкъсан и това е причинило прокапване на батерията. Ако намерите резервен комплект уплътнителни пръстени, ремонтът ще ви излезе около левче.

След като се подменят уплътнителните пръстени, елементите на главата се сглобяват по обратния ред. Преди главата да се постави и притегне на мястото си, е добре да се огледат и почистят седлата на двата отвора в тялото на батерията (сн. 13). Ако те са надрани или по тях има грапавини от отложен варовик, трябва внимателно да се шлифоват.

Коментари и въпроси

8 коментара към “Ремонтиране на капещия кран”

Галя | октомври 24th, 2013 at 2:56 pm

Тези уплътнения къде се продават? Има ли ги по магазините?
Имам проблем със смесителна кухненска батерия на Видима, която прокапва.

„Направи сам“:
За резервни части трябва да се обърнете към производителя на батерията (респективно към фирмен магазин на Видима) като посочите модела или покажете частта, която търсите.

Stefka | юни 12th, 2014 at 12:19 pm

Искам да поднеса своите благодарности на автора на тази статия.Благодарение на него сама смених главата на смесителя и сега спокойно мога си свърша домашната работа и да си взема душ. Благодаря!!!

Вели | януари 15th, 2016 at 3:41 pm

За много години, живи и здрави :):):):)
Сърдечни благодарности за инструкцията която автора е написал.
Моята батерия е с керамична глава и за 3,60лв. работи отново.

Коста | януари 22nd, 2016 at 1:57 pm

Благодаря ви за полезната информация и съвети! Моята батерия е италианска.Отворих я и след като се оказа ,че двете уплътнения са скъсани тръгнах да търся същите в търговската мрежа в нашия град.Оказа се,че за българските на Видима се продават оригинални цели глави различни диаметри,но само цели глави без уплътнения отделно. Но също така се оказа,че на пазара е пълно и с китайски също различни размери. Взех една китайска от нужният ми размер и за мое учудване тя пасна идеално на нашият кухненски смесител. Така само за 2.60лв. си го поправих сам без да се налага да купувам нов смесител. Още веднъж благодаря!

Петров | февруари 14th, 2016 at 2:04 pm

Голяма благодарност за разбираемото упътване и чудесните снимки. На баща ми започнал трудно да се върти чучурът. Взел силиконов спрей и напръскал обилно. Чучурът се раздвижил, но попадналия в главата спрей раздул силиконовите пръстени и в един момент станало невъзможно движението на ръкохватката, т.е. не можело да се пусне водата. След прочитането на тази инструкция и минаването през магазани, само за 4,20 всичко е наред. Още веднъж благодаря!

Николай | февруари 18th, 2016 at 5:00 pm

Благодарности за страхотната статия.

николай семерджиев | март 22nd, 2016 at 7:09 pm

Браво, хвала на този човек, който си е направил труда да напише толкова подробно описание за поправката на този вид смесител. Това ни помогна да ремонтираме смесителя. На производителя може да не му е много приятно, но за поправка, струваща стотинки не може да дадеш 50 лева / особено ако имаш 200 лв пенсия/ Благодарим ви от сърце, бъдете жив и здрав.

Бисер | октомври 11th, 2017 at 12:35 pm

Браво на Човека !
Светна ми. Сега остава да взема да си оправя и смесителя :)
Поздрави,
Бисер,

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 11/2002, Ремонти

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото