В категории: Брой 12/2011, Градина

Ръчни инструменти за овощната градина и лозето

Подготовката на тази статия ни поднесе изненадваща информация, защото ни откри един свят, който до този момент някак си ни убягваше – ръчните механични инструменти на STIHL. Увлечени в представянето на поредната по-мощна и все по-усъвършенствана машина, на новите, патентовани от фирмата двигатели с все по-малък разход на гориво, по-безвредни изгорели газове и по-ниско ниво на шума, необяснимо пропускахме да забележим, че STIHL предлага и обширна колекция от ръчни инструменти за поддържане на градината и работа в гората, без които пълноценното извършване на тези дейности е невъзможно. Различните видове ръчни ножици и триони довършват започнатото от машините, а имат и собствено поле за изява, където машината не може да ги замени.

Напълно логично е, че като фирма с водещи позиции в производството на техника за градината и гората, STIHL да затвори цикъла и да предлага на клиентите си и почитатели на марката всичко, които им потрябва, включително и инструменти, за които мнозина дори и не се досещат. При това с гарантирано качество, носител на което е марката STIHL.

Именно това ни подтикна да се запознаем и представим част от ръчните механични инструменти и то само в сектора „градина“. Докато при машините по разбираеми причини кръгът от производители е все пак доста ограничен, то при ръчните инструменти той е широко отворен и лесно достъпен, поради което вероятността човек да си купи стопроцентово „менте“ от незнаен производител е повече от голяма. Това сме го изпитали на собствен гръб. Така например еуфорично купена в зората на прохождащото пазарно стопанство у нас ножица за клони с дълги рамене още на втората клонка позорно се предаде, като ръкохватките й безпомощно се огънаха в дъги. А дадените за нея банкноти изгоряха безвъзвратно на мига. Личният опит винаги има особена тежест и дълготрайно въздействие. Ето защо и при избора на несложен наглед ръчен инструменти човек трябва да се доверява преди всичко на марката и да помни, че разликата в цените обикновено е значително по-малка от разликата в качеството. Поради тази причина евтиният инструмент „куче марка“, щом не върши работа, си е чиста загуба.

Подтиквани от личния си опит първата група инструменти, които провлякоха вниманието ни, бяха именно ножиците за клони, които благодарение на дългите си рамена позволяват рязане при дебелина до 5 cm, включително при твърда дървесина и изсъхнали клони. Това са възможности, непостижими за обикновените ножици тип „лозарски“, а от тази граници нагоре започва царството на ръчните триони. Режещите способности на тези ножици се дължат не само на дългите им ръкохватки, но и на прецизно проектираната форма на остриетата и тяхното заточване.

В статията са представени съвсем накратко и няколко модела класически „лозарски“ ножици, както и ръчни триони, включително и за рязане от земята на клони на височина 5 – 6 m. Все инструменти, абсолютно необходими за всеки двор с насаждения, градина или лозе.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 12/2011, Градина

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото