Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Сензори за движение в коридори и високи помещения

В НС 9-10/2011 представихме накратко второто направление „интелигентни“ осветителни тела и сензори за движение на немската фирма Steinel – професионалните. Представен бе и „най-интелигентният“ измежду тях – сензорът sensIQ. Тук ще заделим внимание на други два сензора, които също се отличават с изключителни възможности – моделите IS 345 и IS 345 MX Highbay.

Сензорите от професионалната серия значително превъзхождат предназначените за домашни приложения. Друго не би и могло да бъде. Професионалните имат значително по-голям обхват на действие, по-висока чувствителност с по-прецизна температурна компенсация за ограничаване на влиянието на околната среда, по-точно настройване на „наблюдаваната“ зона, повече възможности за регулиране на действието им.

Благодарение на модулната им система тези сензори се монтира и по-лесно. Така например първо се монтира захранващият модул. Във вътрешността му има достатъчно място, позволяващо лесно вкарване на краищата на кабелите и удобното им свързване към клемите. След това един след друг се монтират и останалите модули. Те са конструирани така, че свързването им един към друг е максимално опростено. Същото се отнася и за настройката на чувствителността и зоната на обхват.

Двата инфрачервени сензора IS 345 и IS 345 MX Highbay са специализирани в управление на осветлението в дълги коридори и високи просторни помещения. Те са много чувствителни, което позволява обсегът им на действие при тангенциална посока на движение да достига до 20 m, при първия и 30 m за втория модел. За сравнение – повечето инфрачервени сензори от домашната серия имат обсег на действие до около 12 m.

И двата сензора са конструирани така, че зоната на „наблюдение“ да има силно разтеглена правоъгълна форма. Именно тези им особености са утвърдили модела IS 345 като най-подходящ за управление на осветлението в дълги коридори. Сензорът IS 345 MX Highbay може да се монтира на височина до 12 m, което пък го прави изключително подходящ за високи халета и други подобни помещения с коридорно разделение на вътрешното пространство.

IS 345

Този инфрачервен сензор за регистриране на движение е предназначен за монтиране в коридори на височина 2,6–3,0 m. Неговият обхват е 12х4 m при движение в радиална посока, като в диапазона 4–6 m перфектното му функциониране е гарантирано. При тангенциално спрямо сензора движение на човек или друго топлокръвно същество обхватът е 20х4 m. Ъгълът на обхват на сензора е 180°. Многоелементната леща има 280 топлочувствителни области с 5 нива на обхват.

Фината настройка на чувствителността спрямо общата естествена осветеност в помещението е в диапазона 2–2000 Lux, а продължителността на включване на осветлението – от 5 s до 15 min с възможност за ръчно превключване в режим на постоянно светене до 4 часа. Сензорът може да бъде „обучаван“, при което той запаметява нивото на осветеност в помещението. Веднъж запаметена, тази стойност става гранична, и щом осветеността в помещението падне под нея, сензорът включва осветлението. Сензорът има и т.нар. импулсен режим на работа с продължителност от 2 s, след което в продължение на 8 s не реагира при движение в наблюдавания обхват. Тази функция се използва при осветление на стълбища.

Зоната на обхват може да се ограничава с помощта на бленда, която се поставя зад многоелементната леща.

IS 345 MX Highbay

Сензорът е сходен с вече описания модел, като основната разлика е в по-големия му обхват. Има специална високо чувствителна оптична система, която позволява монтирането му на височина до 12 m. Това го прави особено подходящ за управление на осветлението във високи просторни помещения, като складови или производствени халета, зали, чакални и др.

При движение в радиална посока обхватът му представлява поле с впечатляващите размери 30х4 m, т.е. по 15 m в двете посоки, ако сензорът се намира в средата. Останалите технически параметри са като при модела IS 345 MX.

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото