Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Набор за мокро пробиване на плочи с диамантна боркорона

Поевтиняването на инструментите с диамантни зърна даде окончателен и еднозначен отговор на въпроса, кои са най-подходящите за пробиване на отвори в керамични облицовъчни плочки. При това не само в професионалната, но вече и в любителската практика. Несъмнено това са боркороните с режещи диамантни кристалчета по периферията си или т.нар. диамантни боркорони и свредла. Те режат бързо и при минимален натиск, което предпазва плочите от счупване. Изрязват цилиндричен отвор чисто, без нащърбване по ръбовете. Диапазонът от диаметри на боркороните е твърде широк – от 5 – 6 mm до около 70 mm. Боркороните с диаметър до 12 – 14 mm обикновено се наричат диамантни свредла. За разлика от обикновените свредла обаче, тези са кухи, защото всъщност те се врязват в пробивания материал. Изрязаната от него сърцевина (ядка) навлиза в кухината на свредлото, откъдето през надлъжния отвор след избутва навън.

В домашната практика се налага пробиване на отвори предимно с диаметър 6 – 10 mm в облицовката от плочки в банята, кухнята или на друго място. Това е неизбежно. Всеки, който се е опитвал да закрепва с лепенки или гумена вендуза окачалки за пешкири, сапунерки и други предмети, чието място е на стената, се е убедил в това. Резултатът в повечето случаи е разочароващ, защото опитът показва, че рано или късно, те се отлепват и падат. Да не говорим пък за по-тежки предмети – огледала, шкафове и т.н. Колкото и примамливо да изглежда, за съжаление лепилата в тези случаи все още не могат да заменят изцяло класическото механично закрепване със стоманен винт и дюбел бил той пластмасов, метален или химически.

Когато стане дума за пробиване на отвори в плочки за професионалистите изборът отдавна е решен в полза на диамантните боркорони и свредла. Те от своя страна се делят на две основни групи – за сухо пробиване и за мокро, при което се охлаждат с вода – това значително удължава тяхната дълготрайност. За целта на пазара се предлагат различни с очевидно професионално предназначение приспособления за точно позициониране на боркороната (свредлото) и воденето й по време на пробиването. Посредством тънък шлаух те се свързват към плътно затворен съд с помпичка, чрез която се създава необходимото за изтласкване на водата налягане на въздуха.

Тези устройства са подходящи за професионалисти, чиято работа е свързана с пробиване на повече на брой отвори, включително с по-широк диапазон от диаметри, което оправдава и по-високата им цена.

Какво обаче да прави домашният майстор, когато веднъж-дваж в годината, че и по-рядко, му се наложи да пробива някой и друг отвор в облицовката от плочки? Или занаятчията, за който покупката на професионална система за мокро пробиване не се рентира? За тях наборът за мокро пробиване на испанската фирма Rubi би бил истинска находка. Повод за тази статия е, че можахме лично да се убедим в ефективността на това решение по време на практическата демонстрация от представител на испанския производител пред дистрибуторите на фирма „Ташев-Галвинг“. А след това и лично да изпробваме в редакционната работилница набор със свредло Ø8.

Става дума за изгодно в ценово отношение решение за мокро пробиване с диамантно сведло. Наборът е замислен за еднократно използване, т.е. до износване на свредлото. Предлагат се в няколко варианта с едно или две свредла с различни диаметри – 6, 6,5, 8 и 10 mm. Всеки набор съдържа още шаблон, в който се поставя водач с вътрешен диаметър, съответстващ на диаметъра на свредлото. Към шаблона се монтира малък резервоар с вентил за водата, с който се контролира пропускането й в зоната на пробиване.

Подготвеният за работа шаблон се центрира спрямо мястото на пробиване и с помощта на двустранно залепваща лепенка се фиксира здраво върху плочата. Вентилът за водата се отваря, свредлото се промушва през отвора на водача и със съвсем лек натиск се пробива плочата. Честотата на въртене се избира между 400 minˉ¹ и 1000 minˉ¹. Пробива се без ударно действие. Водачът не позволява на свредлото да се отплесне встрани върху гладката и твърда повърхност на плочата. Така се гарантира точността на пробиване, защото за разлика от обикновените диамантните свредла нямат центриращ връх.

Шаблонът е подходящ за пробиване на отвори при вертикално и хоризонтално разположени облицовки от плочки.

Необходимо е да се има предвид, че диамантното свредло е предназначено за пробиване само на керамични плочки. Затова трябва да се работи много внимателно и щом плочата бъде пробита, което се усеща по съпротивлението, което оказва, пробиването трябва да бъде веднага преустановено и диамантното свредло да се извади от отвора. Останалата част на отвора, необходим за поставяне на дюбела в строителната конструкция (мазилка, тухли или бетон) се пробива с твърдосплавно спираловидно свредло.

Наборът е предвиден за еднократна употреба, която на практика приключва с износване на свредлото. С едно свердло могат да бъдат пробити около 10 отвора. Съответно и всеки комплект съдържа 10 двустраннозалепващи лепенки или 20 – когато свредлата са две. Шаблонът, водачът и резервоарчето за вода са в максимална степен опростени, така че цената им да не натоварва осезаемо общата цена на комплекта. Средната цена на набора е около 20 лв. като в зависимост от диаметъра на свредлото тя варира с 1 – 2 лв.

С две думи, това е практично решение за качествено пробиване на малко на брой отвори. Без ненужно да заема място в работилницата, нито да се затварят ненуждо средства за професионален комплект, този набор би бил винаги под ръка, когато потрябва.

 

За допълнителна информация и покупки на  комплекти за мокро пробиване на отвори в облицовъчни плочи с диамантни боркорони  на Rubi, посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото