В категории: Брой 12/2011, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти

Мобилна маса на Metabo за монтиране на накланящи се циркулярни триони

Една от причините, поради които този вид циркулярни триони намира широко приложение, е тяхната мобилност – възможността лесно да се пренасят от обект на обект, там където се работи. Това с най-голяма сила важи за малките машини и в по-малка – за големите циркулярни триони. Причината е разликата в теглото им. Така например, докато моделът Metabo KGS 216 M I с максимална дебелина на рязане 65 mm тежи 14 kg, трионът Mеtabo KGS 315 Plus с максимална дебелина на рязане 120 mm е 26 kg.

Освен това, включително и при работа извън работилницата – на обект, дори и при полагане на дървени подови настилки, машината трябва да се постави върху стабилна маса, на удобна за работа височина. Всичко това поражда допълнителни проблеми, които като че ли помрачават донякъде безоблачната представа за мобилността на тези циркулярни триони.

Решение на проблема е стойката KSU 400, която преди няколко години Metabo пусна на пазара. Сега немският производител на професионални електроинструменти и машини прави поредната стъпка в тази насока, като преди месец пусна на пазара комбинирана стойка-количка KSU 250. За разлика от предшественика си, новата стойка не само осигурява стабилна опора на машината по време на работа, но силно улеснява нейното пренасяне, а и съхраняването й, когато не се използва. Освен това стойката е универсална – към нея може да се монтират не само всички циркулярни триони на Metabo от този вид, но и на редица други производители.

В работно състояние тя представлява отлична работна маса, която осигурява стабилна опора на циркулярния трион. Изработена от стоманени и алуминиеви детайли, товароносимостта й е 250 kg –повече от всяка стойка на друг производител за закрепване на циркулярни триони. Тя може да се разпъва така, че дължината й да се променя в границите 150 – 250 cm. Това е не само удобство, а направо необходимост при напречно рязане на дълги дъски, летви или бичмета. С помощта на допълнителна подвижна опора стойката предлага изключителна устойчивост на циркулярния трион, позволяваща точно и безопасно рязане на тежки дебели греди.

Тя може да се поставя на две работни височини. Едната е предназначена за удобна работа при изправено положение на тялото на работещия. При свито положение на стойката циркулярният трион се намира на височина, подходяща за работа, когато човек е на колене. Очевидно това е работната височина, когато се работи на пода – примерно при полагане на дървени подови настилки.

Всеки от краката на стойката позволява регулиране по височина. Това е направено с оглед тя да стъпва стабилно и да може да се нивелира и при неравен терен, нещо характерно за ново строителство.

Характерно за KSU 250 е, че при нея не е необходимо преди започване на работа машината да се монтира върху нея, а при завършване, да се демонтира. Стойката може да се сгъне като трионът остава закрепен върху нея. В това положение двете заедно се придвижват от едно място на друго, или пък от автомобила до мястото на работа и обратно, благодарение на монтираните към два от краката колела с голям диаметър и гумен бандаж. Големият диаметър улеснява преодоляването на малки препятствия.

В сгънато положение стойката и циркулярният трион заемат значително по-малко място, което улеснява тяхното съхраняване, включително окачени на стабилна кука на стената.

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото