В категории: Брой 12/2011, Инструменти, Металообработване, Облицовки и настилки

Новата фамилия малки ъглошлайфмашини на Bosch

Сред приятните изненади за своите почитатели, с които Bosch по традиция навлиза във всяка нова календарна година, се откроява една, която не може да не обявим, изпреварвайки събитието. Идната година Bosch изцяло ще обнови фамилията малки професионални ъглошлайфмашини, като новите модели ще бъдат пуснати на пазара още през януари. Всички досега произвеждани модели с мощност от 800 W до 1400 W ще бъдат заменени с нови, всеки от които е със 100 W по-мощен от предшественика си. Друга характерна отличителна черта на всички машини от новата генерация е значително повишената им издръжливост и дълготрайност. Това не е рекламно клише, а документиран резултат от сравнителни тестове на независимата реномирана сертифицираща организация SLG Zertifizierungs GmbH. Те са показали, че новите модели ъглошлайфмашини на Bosch са най-дълготрайни в своя клас в сравнение с машините на други представени на световния пазар производители. Тези данни са дали основание на продуктовия мениджър на Bosch г-н Йенс Шауман да заяви при представянето на новата фамилия, че „това са най-добрите ъглошлайфмашини, които Bosch е произвеждал досега. В тяхното създаване е вложен десетилетния опит на немската компания в разработката на електроинструменти за обработване на метали“. Многобройни са подобренията в новите модели, като най-красноречив и лесно поддаващ се на измерване факт е удължената с 25% износоустойчивост на четките на двигателя, които по правило са най-бързо износващата се част на всяка машина с колекторен електродвигател. Това означава, че времето между всеки две сервизни обслужвания се увеличава с 1/4 – пестят се време и пари. Електродвигателите като цяло са оптимизирани с цел повишаване на отдаваната мощност и повишаване на дълготрайността им. Подобрена е и безопасността при работа с новите машини, основно в начина на закрепване и регулиране на ръка на положението на предпазния щит. Отличават се още с улеснената смяна на абразивния диск, както и с по-удобната за държане форма на тялото.

Новите модели ъглошлайфмашини и техните най-съществени от експлоатационна гледна точка характеристики са дадени в таблицата.

Първите три – GWS 9-115 Professional, GWS 9-125 Professional и GWS 11-125 Professional с мощност между 900 W и 1100 W са най-универсални, подходящи за най-широк спектър от приложения. Използват се за рязане на стоманени тръби и профили, изпиляване на заваръчни шевове, почистване на „мустаци“ по кантовете, останали след рязане, за премахване на стари лакови покрития и ръжда, за рязане на бетон и различни облицовъчни плочи от керамика, мрамор, гранит и други материали.

Моделите с мощност между 1200 W и 1500 W са предназначени за дейности, при които е характерно високото до екстремно натоварване на машината. Типични територии за приложение на тези ъглошлайфмашини са машиностроенето, корабостроенето, изработването на големи стоманени, включително строителни, конструкции. Освен мощни електродвигатели в тези машини са вградени и редица технологични и конструктивни решения на Bosch, повишаващи безопасността и намаляващи натоварването на работещия. Сред тях са системите за намаляване на предаваните на ръцете вибрации (Vibration Control), за предотвратяване на „обратния удар“ при заклинване на диска (Kick-Back-Stop), защита срещу неконтролирано включване на машината (рестартиране) след аварийно изключване на захранването, предпазен щит, осигурен срещу завъртане вследствие на удар от парчета при счупване на диска.

Тази група ъглошлайфмашини от своя страна се разделя на три подгрупи:

» Машини с електронно управление (Constant Electronic), поддържащо постоянна честотата на въртене, оттук и на производителността, независима от натоварването. Това са моделите GWS 12-125 CI Professional, GWS 15-125 CI Professional и GWS 15-150 CI Professional.

» Машини, с които се обработват различни материали, поради което е необходимо плавното регулиране на честотата на въртене – GWS 12-125 CIE Professional и GWS 15-125 CIE Professional.

» Приложения, например обработка на неръждаема стомана, при които е необходим висок въртящ момент при ниска честота на въртене – GWS 15-125 CIT Professional.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото