В категории: Брой 11/2002, Инструменти

Цветна маркировка на прободните триончета на BOSCH

Възможността на прободните триони да режат най-различни материали, включително метали и керамични плочки, се дължи най-вече на голямото разнообразие от триончета за тях. Те се различават по формата, големината и броя на зъбите, по широчината си, по матирала, от който са направени, по формата на опашката и върха и т.н. Има и ножчета с диамантни зрънца вместо зъби. Голямото многообразие обаче създава трудности при избора на най-подходящото за дадения материал и форма на рязане трионче. Ето защо в Роберт Бош са решили да внесат по-голяма прегледност като са разделили триончетата в четири основни групи, всяка от които има различно оцветяване.

Всички видове триончета, предназначени за рязане на твърда или мека дървесина са оцветени в сиво. Синята маркировка е заделена за триончетата за рязане на метали. В бяло са оцветени триончетата за рязане на дървени предмети, които съдържат пирони. Триончетата със специално предназначение са оцветени в черно със златиста маркировка. Това оцветяване важи не само за триончетата, но е нанесено и върху тяхната опаковка.

В допълнение върху всяко ножче е посочен материалът, за който то е предназначено и типичната област на приложение. Така например триончето с надпис „clean for Wood“ се използва за прецизно и чисто рязане на предмети от дърво, триончето обозначено с „flexible for Metall“ е жилаво, устойчиво на счупване трионче за рязане на метали. Триончетата, специализирани за рязане на плексиглас, например, носят обозначението „special for Acryl“.

Цветната маркировка е нанесена върху опашката на триончетата, което я предпазва от изтриване по време на рязането. Така се намалява вероятността от използване на неподходящо за дадения материал трионче.

Подобрена е и опаковката, в която се продават триончетата. Освен цветната маркировка, върху нея са отпечатани и пиктограми, ясно показващи приложението на триончето. Тя е така изработена, че вече използвано трионче да може повторно да се постави и съхранява в опаковката си

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 11/2002, Инструменти

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото