В категории: Брой 9-10/2002, Покриви, Ремонти, Строителство

Новият Ондулин 235

Създаден преди повече от половин век от Гастон Громие, като малка фабрика край Париж, в момента Ondiline е един от световните лидери в производството и търговията с покривни и хидроизолационни материали. Има представителства в много страни и заводи в девет държави. Материалите на фирмата се продават успешно от Екватора до Полярния кръг. Вече 9 години изделията на Onduline се предлагат и в България. Компанията е един от малкото производители, които предлагат изключително широка гама покрития и хидроизолации, което позволява да се задоволят нуждите на всеки клиент. Най-дълго произвежданият материал са вълнообразните битумизирани покривни листове ОНДУЛИН. С този материал е започнало и развитието на фирмата.

ОНДУЛИН е изключително лек и същевременно здрав, вълнообразен покривен и облицовъчен материал. Произведен е от органични и минерални влакна, пресовани при висока температура и налягане, покрити с термореактивни смоли и импрегнирани с битум. Във Франция се произвежда повече от 50 години.

Листовете ОНДУЛИН имат много предимства, които ги правят един от най-популярните покривни материали в света. Монтирани на покрива, листовете ОНДУЛИН са устойчиви на силни ветрове, като издръжливостта им е доказана в САЩ при ураганни ветрове със скорост 192 км/час. Произвеждат се от екологично чисти материали и не съдържат вредни за здравето компоненти, например азбест. ОНДУЛИН е дълготраен покривен материал, който не гние и не изисква поддръжка, той е водонепропусклив, високоустойчив на химически реагенти. Има широк температурен диапазон на използване – от –40 до 110 °С. Фирмата производител дава 15 години гаранция, а експлоатационния му срок е над 40 години. Листовете се предлагат в 4 основни цвята: черен, зелен, червен и кафяв, като оцветяването се извършва преди импрегнирането с битум. Вследствие на това цветовете имат добра устойчивост и не избледняват. Листовете ОНДУЛИН имат размери 200 х 95 cm, а размерите на вълните са 9,5 х 3,8 cm. Ефективната покривна площ на един лист е приблизителни 1,6 m². Малкото им тегло (6,5 kg) позволява олекотена носеща конструкция. Друго съществено предимство на листовете ОНДУЛИН е лесният и бърз монтаж. Необходимите инструменти са само чук и трион. Листовете се коват със специални гвоздеи ОНДУЛИН – по 20 броя на лист. Режат се лесно с помощта на трион или циркуляр, като е препоръчително режещите части да бъдат предварително омаслени, за да не полепва битум по тях. Листовете ОНДУЛИН са гъвкави и позволяват огъване в радиус от 9 до 5 m, благодарение на което може да се използват и при сводести покриви.

Друго предимство на ОНДУЛИН, е, че той подобрява звуко- и топлоизолационните характеристики на покрива. Освен това листовете ОНДУЛИН могат да се прилагат при покриви с минимален наклон до 5°, който е недопустим при покриване с керемиди. Вследствие на многобройните си доказани предимства листовете ОНДУЛИН се използват широко при строителството на жилищни, селскостопански и индустриални сгради в повече от 100 страни, а фирма ОНДУЛИН притежава 75% дял от продажбата на вълнообразни, битумизирани листове в света. Те могат да се използват при ново строителство или при ремонт на съществуващи сгради. Във втория случай листовете ОНДУЛИН често пъти се оказват незаменими, защото позволяват монтиране, без да се демонтира стария покрив, а малкото им тегло няма да натовари допълнително и да застраши устойчивостта на носещата конструкция. Ниското тегло на покривната конструкция с ОНДУЛИН, в сравнение с класическите покрития с керемиди, допълнително повишава сеизмичната устойчивост на сградата – факт, който не е за пренебрегване, защото е известно, че България се намира в силно сеизмичен район. При ново строителство малкото тегло на листовете ОНДУЛИН допълнително намалява разходите за сградата, защото позволява олекотяване на носещата конструкция.

Освен за различни жилищни и административни сгради листовете ОНДУЛИН са изключително подходящи за покриването на производствени и складови халета, за вилни сгради в планината и на морето, за селскостопански постройки и т.н. ОНДУЛИН може да се използва и за вертикални стенни облицовки, като листовете се приковават вертикално. Така лесно, бързо, икономично и естетично се решава проблемът с изграждане на стените при леки постройки или защитата на масивни стени срещу проникването на дъждовна вода и влага. Тази облицовка същевременно подобрява топло- и звукоизолацията на сградата. За цялостното изграждане на покривната конструкция се предлага пълен набор аксесоари – билни елементи, улами, отдушници, капандури, запълнителни подложки и връзки.

ОНДУЛИН 235

Отскоро на пазара се предлага и новият лист ОНДУЛИН 235, произведен по същата технология и със същия състав, като традиционните листове ОНДУЛИН. Създаването му е проява на стремежа на фирмата непрестанно да развива и усъвършенства производството си, като предлага материали, способни да задоволят все по-високите изисквания на клиентите. Новият ОНДУЛИН 235 се различава от традиционните листове по размерите си 200 х 105 cm, т.е. той е по-широк с 10 cm. Различава се и по профила си, като всеки лист има по 9 вълни и 4 плоски участъка, придаващи различен, по-издържан естетически вид на покрива. Съответно поради по-големия размер, теглото е нараснало от 6,3 на 6,85 kg. ОНДУЛИН 235 е със същото качество, като традиционните листове. Монтажът на новите листове е сходен, като известна икономия има при количеството на използваните гвоздеи. За закрепване на ОНДУЛИН 235 са необходими 18 гвоздея, а не 20, както при традиционните листове ОНДУЛИН. ОНДУЛИН 235 има по-голяма полезна покривна площ. Цената на 1 m² е еднаква за двата материала, но цената на 1 m² ефективна площ с ОНДУЛИН 235 е по-ниска. При покриване с новия материал могат да се използват добре познатите аксесоари за ОНДУЛИН. ОНДУЛИН 235 е създаден да промени вида на скатните покриви и не се препоръчва за покриване на покриви с наклон, по-малък от 10°.

ОНДУЛИН 235 – керемида

Този продукт е продължение на стремежа на дизайнерите на ОНДУЛИН да създават и предлагат нови покривни материали с все по-оригинален и разнообразен външен вид. Развитие на идеята, заложена при създаването на ОНДУЛИН 235, е листът да бъде нарязан на парчета с размери 50 х 105 cm, които да се подреждат със застъпване от 12 cm. Така покритието силно наподобява покривите с керамични керемиди. В този случай разстоянието между столиците трябва да бъде 38 cm. При този вид покриви се намалява полезната площ на листа, но от друга страна се променя външния вид на покрива. Специално за ОНДУЛИН 235 – керемида е разработена и нова система за монтаж чрез закрепване с помощта на специални стоманени скоби, които захващат листовете. Така се избягва пробиването на листовете с гвоздеи. В зони със силни ветрове обаче, този начин на монтаж не осигурява достатъчна устойчивост на покривното покритие и затова се препоръчва да се използват и гвоздеи.

 

Коментари и въпроси

5 Коментари към “Новият Ондулин 235”

Милков | юли 29th, 2012 at 12:14 pm

Здравейте !

През дворното ми място по границата минава открит канал (дължина 66 м) с налък наклон, с ширина около 0,6 м и дълбочина 0,4 м, през който инцедентно минават разни води. Искам да го покрия. Идеята ми е да поставя през 1 м бетонни колове, напречно на канала и върху тях да наредя ондулин, който да затисна с малко пръст и камъни. Този вариант намирам за най-лесен и евтин.
Мислите ли, че идеята ми е добра ?
Поздрави.
В. Милков
„Направи сам“: Здравейте,
По принцип листовете Onduline са предназначени за покривни покрития и максимално натоварване, което може да окаже снегът през зимата. Поради това смятаме, че положени върху опори на разстояние 100 cm една от друга, е много вероятно при невнимателно стъпване да не издържат.
От фирмата вносител отговориха, че ако плочите се положат върху скара от дъски, разположени плътно една до друга или през разстояние най-много 30 cm, тяхната носеща способност е 960 kg/m2. Дъските трябва да бъдат импрегнирани с битумен грунд или друг подходящ материал, за да не загният бързо. Така защитени те биха могли да издържат продължително време. Напречното сечение на дъските също трябва да бъде съобразено с широчината на покрития канал, за да издържат натоварването.

Явор Цонев | октомври 25th, 2012 at 11:12 pm

Здравейте !
Искам да питам за видовете ондулин. Виждам ондулин под различни имена, който се предлага в големите верига магазини като Мосю бриколаж, Практикер и т.н.
Можете ли да ми кажете дали има разлика в състава им и качествата които има продукта. Дали е подходящ за външни условия.
Или е един и същ материал под различни имена с цел конкуренция и пазарна икономика (съответно има значителна разлика в цената).
***
„Направи сам“: За най-пълен и компетентен отговор на запитването на нашия читател, се обърнахме към управителя на фирмата вносител.
„Действително, през последните години практически всички вълнообразни листове, които се произвеждат по света са представени в България.
Става дума за различни производители, които предлагат своите листове на пазара.
Оригиналният лист „Ондулин“, който вече 20 години се предлага на Българския пазар, е произведен от заводите на Ондулин в различни страни.
Ондулин е първият вълнообразен битумен лист в света, пазарен лидер с над 75% от пазара на такива продукти в света и е единственият, който се произвежда като еднослоен материал по утвърдената вече 60 години и патентована технология.
В момента на пазара в България се предлагат няколко вида листове Ондулин:
– Ондулин Класик – традиционният за фирмата лист, оцветен по технологията PPHR, те преди импрегнацията, което дава увеличена дълготрайност на цветовете.
този лист е с дебелина 3.0 мм и тежи 6.5 кг при размери 200/95 см. Този лист може да се използва за всички видове обекти и се предлага с 15 гаранционен срок за водонепропускливост. Този листо отговаря на изискванията за клас R – за приложение в строителството на БДС – EN 534 и е единственият лист на българския пазар, изпълняващ тези изисквания. Освен това, листовете Ондулин се предлагат като система, с широка гама аксесоари като: гвоздеи за закрепване с пластмасова глава, билни елементи, елементи за страничен ръб, запълнители за стреха, отдушници, покривни прозорци, вентилационни комини и др.
– Ондулин Стандарт – този лист бе въведен преди 5 години за да отговори на изискванията на пазара за по-ниска цена. Този лист е също с размери 200/95 см и има 10 вълни както Ондулин Класик, но е с дебелина 2.6 мм и тежи 5.8 кг.
Ондулин Стандарт е предназначен за леки и временни постройки, като навеси, гаражи, козирки и др. Той се подпира по-гъсто поради намалената механична якост – за него има разработено различно ръководство за монтаж. Този лист се предлага с гаранция за водонепропускливост от 5 год. Този лист отговаря на изискванията на БДС – ЕN 534 за клас S, т.е. за временни и второстепенни постройки. Всички аксесоари от системата Ондулин са напълно приложими и с този лист.
– Ондубейс – това е лист, който е със същите механични характеристики както Ондулин Стандарт, но е с 9 вълни вместо 10, т.е. 10% по-малък. Предлага се големите вериги като Мр. Бриколаж, Практикер и Баухаус.
– Освен покривните листове Ондулин предлага на пазара подкеремидни листове за системата „Ондулин под керемида“ с търговски марки: „Руфолин“ – за полагане под Старобългарски (турски) керемиди и „Изолин“ – за полагане под останалите видове керемиди.
На българския пазар се предлага също така и лист, произведен от нашия завод в САЩ, който е с по-различни размери, но е произведен по същата технология както листовете Ондулин, произведени в Европа.
За съжаление почти никой от нашите конкуренти не дава дебелината на своите листове, но те масово варират от 2 мм до 2.4 мм. и не могат да отговорят на изискванията на стандарта БДС – ЕN 534 за клас R.
Те са произведени чрез напластяването на няколко слоя и са оцветени само повърхностно.
Когато решите да закупите вълнообразни листове Ондулин, за да сте сигурни изискайте фактура, в която да фигурира името Ондулин или предварително се информирайте за нашите оторизирани дилъри.
Ако решите да купите друг лист изискайте инструкции за монтаж, които търговецът е длъжен да ви даде и в никакъв случай не използвайте тези за листовете Ондулин, тъй като механичните характеристики на листовете са много различни.
Надявам се, че сме били изчерпателни в отговора на въпроса Ви.
На Ваше разположение сме за всички въпроси.“

Живко | юли 10th, 2013 at 5:06 pm

Мога ли в Шумен и къде да си купя листове „Ондулин 235“ и на каква цена? Материалът ми е необходим за покрив на гараж. Моля обяснете ми как и на каква конструкция да го монтирам? Може ли без нарязване на листа?

„Направи сам“:Препратихме запитването до фирмата вносител и тук поместваме отговора, който получихме.
Във връзка със запитването Ви предоставям следната информация:
1. Листове Ондулин 235 – цвят – червен – размери – 2×1,05 m. Цената е 12,85 лв./лист без ДДС. Основата, върху, която се полагат листовете зависи от наклона и от други фактори.
2. Керемиди с напречно сечение като на листовете Ондулин и размери 0,5×1,05 m – цветове кафяво и зелено. Цената е 2,80 лв./бр. без ДДС. Полагат се върху летви, с осово разстояние между тях 38 cm.
В случай, че офертата представлява интерес за Вас моля да се свържете с мен за уточняване на подробностите!

Kristina Davidova | юли 12th, 2013 at 5:50 pm

Моля,дайте Вашето мнение за вълнообразни листове на фирма AQUAPLAN–AQUALINE,които са на по-ниска цена.Размерът им е 200 см х 93 см и видимо не се различават от Ондулин. Ще Ви бъда много благодарна и ако ми кажете колко листа ще са нужни за 25 кв.м. Благодаря Ви предварително!

„Направи сам“: Понеже не познаваме материалите AQUAPLAN, а статията е писана за един от продуктите на Onduline, поместваме отговора, който получихме от фирмата вносител:
„Фирма „Ондулин“ е световен лидер в производството на покривни и хидроизолационни материали. „Ондулин“ е първият вълнообразен покривен лист, появил се на пазара. Създаден е през 1947 г., като през годините са извършвани множество технически подобрения. Листовете „Ондулин“ са предпочитани, защото:
– оцветяването е преди битумната импрегнация, което прави цвета изключително траен;
– листовете Ондулин са с еднопластова структура и не се разслояват;
– продуктите, влагани за производството на листовете са с високо качество;
– налични са всички аксесоари, необходими за прилагане на системата;
– разработена е и се предоставя на клиентите пълна техническа документация, свързана с монтажа и експлоатацията;
– за специфични случаи предоставяме на клиентите разработване на конкретни проектни решения, които не се заплащат от клиентите.
Продукта се предлага в два класа: „Ондулин Класик“ – (дебелина 3 mm) и „Ондулин Стандарт“ (дебелина 2,6 mm).

Силвия | септември 4th, 2013 at 8:31 pm

Трябват ми евтини покривни елементи / бърз монтаж/ за покрив на навес за дърва. Видях в нета подобни на ондулин, но с по-ниска цена листове ОНДУБЕЙС. Въпросът ми е къде в Шуменска област мога да закупя от този материал? Има ли и по-евтини покривни плоскост, тъй като няма да покривам къща, а около 10-12 кв. метра покрив?
„Направи сам“:
За съжаление в редакцията на списанието към момента не разполагаме с търсената от вас информация.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 9-10/2002, Покриви, Ремонти, Строителство

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото