Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Машини за рязане и цепене на дърва за огрев

Не може да потулим задоволството си, когато се открие възможността да представим нов, поне за нас досега непознат производител на качествени машини и инструменти. Радваме се, че в този първи за годината брой на списанието имаме две такива възможности, като и двете се дължат на фирма „Ташев-Галвинг“. Тази наша фирма държи няколко от палмите на първенство на пазара, две от които са за най-голямо разнообразие на продукти и огромен асортимент, от една страна, и второ – по умението да привлича и сравнително по-малки, в началото и по-малко познати, но за сметка на това специализирани в сравнително тесен сектор производители. Предимството на такива фирми е, че създават и предлагат машини и инструменти, които често липсват в дебелите каталози на гигантските компании, постигат голямо разнообразие и високо качество на продукцията си.

Такава именно фирма е немската Scheppach със седалище и производствена база в град Ихенхаузен, Швабия. В нейната визитна картичка изрично е подчертано, че продуктите й са Made in Germany, т.е. собствена разработка и производство. Всеки технически грамотен човек знае какво означава това. Фирмата има зад гърба си 80-годишна история, като е съсредоточила вниманието си в производството към момента на около 300 продукта в следните области:

» За дърводелската работилница – различни видове настолни и стационарни циркулярни триони, банцизи, абрихти и щрайхмуси, фрези, шлайфмашини, преси за слепване на детайли, аспирационни уредби към дърводелски машини и др. За своите машини фирмата предлага и обширна гама от инструменти – циркулярни дискове, ленти, фрезерни глави със сменяеми ножове и т.н.

» За двора и градината: стационарни (и същевременно лесно подвижни) машини за нарязване и цепене на дърва за огрев, дробилки за раздробяване на клони и други растителни отпадъци, ротационни сита за подготовка на растителните отпадъци за компостиране.

Продуктите на Scheppach покриват територията на интереси и потребности от амбициозните домашни майстори или иначе казано от полупрофесионалните машини до машините с типично професионално и производствено предназначение.

Подтикнати от дебелата снежна покривка и студовете, които се настаниха трайно не само у нас, но вече близо месец властват и в останалата част на континента, избрахме в този зимен брой на списанието да представим машините за подготовка на дърва за огрев.

Те от своя страна са два вида:

» Циркулярни триони за нарязване на стъблата на парчета с дължина, подходяща за горене в печки, камини или пиролизни котли.

» Машини за цепене по дължина на нарязаните стъбла.

Подготвихме и публикуваме статията с убеждението, че съдържащата се в нея информация ще привлече интереса и ще бъде полезна за обширна читателска аудитория. Няма дом, който да не се нуждае от отопление не само през студените зимни дни, но и преходните есенни и пролетни периоди. Стотици хиляди жилища и на практика всички вилни и сезонни постройки имат локално отопление. Високите и непрестанно повишаващи се цени на електроенергията и нефтопродуктите, символичната газификация плюс проблемите с редовните доставки и високите цени на природния газ, неизбежно изтикаха дървата като предпочитано гориво навсякъде, където не са достигнали пипалата на силово налаганата и по тоталитарен тертип изградена централизирана топлофикационна мрежа. Складовете за продажба на дърва за отопление се размножиха бързо, магазините се напълниха с модерни печки и камини за вграждане, които горят единствено дърва и дървесни брикети.

Средната топлотворна способност на дървата е 2700 kcal/kg – по-висока от въглищните брикети и отстъпва на кафявите каменни въглища, чието средна топлотворна способност е 3500 kcal/kg. За разлика от въглищата дървата са много по-удобни и поради това предпочитани за отопляване, защото изгарят почти напълно, а малкото количество остатъчната дървесна пепел (2–5%) се оползотворява за наторяване в градината. Най-пълноценно дървата се използват чрез изгаряне в специални пиролизни котли, при които се постига к.п.д. 78–85%. В тях дървесината е подложена на суха дестилация (пиролиза), термично разграждане до висококалоричен пиролизен газ, който изгаря при температура около 1200 °С.

Независимо от начина на изгаряне, топлинната ефективност силно зависи от влажността на дървата, която не бива да надхвърля 15–20%. Това ще рече, че скоро отсечените нарязани парчета с подходяща дължина трябва да се съхраняват на покрито и проветриво място в продължение на цели 2 години. Изгарянето на дърва с висока влажност ги похабява в голяма степен, защото голяма част от топлинната енергия отива за изпаряването на тази влага. Има и други недостатъци директното вкарване на дървата от склада в огнището.

Най-евтино излиза, когато дървата за горене се купуват на едро, на трупи с дължина около 2 m – така, както са нарязани за транспортиране от горското стопанство. Вече достатъчно изсъхнали, за да станат годни за горене, те се нарязват на парчета според отвора и големината на горивната камера, а при по-голям диаметър се нацепват по дължина.

Ако всичко това се върши на ръка, подготовката на дървата за огрев е свързано със значителни физически усилия и с повишен риск от нараняване. Докато за нарязване на трупите може да се използва и верижен трион, то за цепенето си остава брадвата или по-модерната й разновидност – тежкият топор. Често и той не може да се справи със задачата и тогава спасението е в метални клинове и тежък боен чук. Освен, разбира се, ако не предвидливо не сте се снабдили с хидравлична машина за цепене.

Подобно на всички останали дейности за подготовката на дърва за огрев има специализирани високопроизводителни машини, които превръщат тази иначе високо рискова дейност в занимание, което не крие риск и не изисква физически усилия за работещия. Именно такива машини предлага немската фирма Scheppach. Тяхното качество и сигурна работа са ги направили много популярни в Германия, където се ползват с реномето на едни от най-добрите.

Добрата новина е, че машините на Scheppach вече се предлагат и на нашия пазар от фирма „Ташев-Галвинг“. Те се продават с двегодишна гаранция. Това е и причината тук да представим няколко от тях.

Циркулярни триони за нарязване на дърва

Scheppach предлага гама от 12 машини за нарязване на дърва за огрев. Всички те работят с циркулярен диск задвижван от електродвигател. Този метод на рязане осигурява висока производителност и нарязване на големи обеми дърва при ниски производствени разходи и минимални физически усилия. При по-големи количества нарязани дърва не е без значение и фактът, че поради малката дебелина на циркулярния диск, количеството на дървесината, превърната на стърготини, също е минимално. Най-същественото обаче е, че всяка от тези машини е конструирана така, че ръцете и тялото на работещия да се намират на безопасно разстояние от циркулярния диск.

Машините за нарязване на дърва се делят на три групи основно според начина на подаване на стъблата към циркулярния диск. Има добри възможности за избор на машина според нейната производителност, диаметъра на рязаните стъбла, а също така и според теглото и габаритите, от което зависи тяхната мобилност и големината на мястото необходимо за тяхното съхраняване.

Ще започнем с машините, при които стъблата се подават към циркулярния диск с помощта на наклоняващ се механизъм. Те са общо 5 модела. Циркулярният диск е затворен в предпазен кожух, с което се елиминира възможността за досег до него и евентуално нараняване. Стъблото се поставя напречно върху шарнирно закрепен накланящ се механизъм (люлка) и чрез него се избутва напред и подава към въртящия се диск. При това ръцете на работещия се намират далеч от зоната на рязане – едната ръка придържа стъблото в края му, а другата избутва люлката към циркулярния диск. Механизмът е добре балансиран и лагерован, поради което подаването на едно или повече стъбла едновременно изисква минимално усилие.

Машините от тази група са масивни и съответно с изключение на един от моделите тежат над 100 kg. Това обаче не е проблем, защото всяка има по две колела, позволяващи лесното й преместване от едно място на друго. Има и модели без колела, като за преместване на машината се използва специално приспособление. В единия край на машината се монтира двойка колела, а другият се повдига с количка с дълга ръкохватка. Тя изпълнява и ролята на лост от първи род, поради което машината се повдига и след това премества с лекота. С тези машини, в зависимост от модела, може да се режат трупи с максимален диаметър от 17 cm до 42 cm.

Най-малък и съответно най-лек е моделът wox d500. Машината има циркулярен диск с диаметър 500 mm, задвижват от електродвигател с мощност 3,1 kW при еднофазно захранване и 4,2 kW при трифазен ток. Теглото й е 79 kg. Предназначена е за рязане на стъбла с диаметър до 17 cm, а при вече нацепени по дължина стъбла – с диаметър до 30 cm. Това е и максималната широчина при рязане на дъски. Всички останали машини имат циркулярен диск с диаметър 700 mm.

Най-нов е моделът wox d700sl. Машината може да реже стъбла с диаметър до 24 cm, а разцепени по дължина – до 30 cm. Електродвигателят е трифазен с мощност 5,2 kW. Теглото на тази машина е 123,5 kg. Характерно за този модел е още по-високото ниво на безопасност при работа, благодарение на което може да се режат едновременно и няколко поставени върху „люлката“ стъбла. На снимките се вижда, че рязаните дърва са покрити и се притискат от подвижен метален капак, а ръкохватката за избутване на „люлката“ е изнесена над него, така че ръката да бъде отдалечена още повече от зоната на рязане.

Ще споменем още два модела, които са били отличени при провеждане на сравнителни тестове от редакциите на реномирани списания. Wox d700 е поставена на първо място в годишната класация „Машина на годината“ (за 2002 г.) на авторитетното немско списание Bauen und Renovieren. С нея се режат стъбла с диаметър до 25 cm, а когато са вече разцепени – до 38 cm. Електродвигателят е с мощност 5, 2 kW, с трифазно захранване.

Най-титулуван откъм редакционни отличия е моделът wox d700s. Той е определен за „Най-добра машина за 2011 г.“ в своята група от списание Heimwerker Praxis. Същото списание година по-рано класира тази машина в горния клас по оптималното съчетание на цената с функционалните й възможности. Тя може да нарязва стъбла с диаметър до 38 cm и до 42 cm, когато са разцепени по дължина. Без промяна в мощността на електродвигателя увеличените възможности за рязане на по-дебели стъбла се дължат на шарнирно закрепения предпазител, покриващ горния край на диска. Това позволява предният му край да може да се повдига.

Втората група машини за нарязване на дърва се отличава основно по това, че те се поставят върху плот, който се лекота се плъзга напред и назад по релси. Групата обхваща пет модела. Всичките имат трифазен електродвигател с мощност 5,2 kW и циркулярни дискове с диаметър 700 mm. Височината на рязане над повърхността на масата, т.е. дебелината на рязания материал е 23–25 cm в зависимост от модела. При тези машини стъблото се поставя напреки на плота, обхваща се с помощта на механизъм, който държи ръката на безопасно разстояние и заедно с плота се избутва, докато бъде прерязано. Последната новост и в тази група е машина с предпазен капак, който покрива и обхваща на широка ивица едно или повече стъбла за едновременното им срязване – ke d700sl. Предпазният капак има две ръкохватки – с едната се притискат стъблата, а с другата плотът се избутва напред. Целта на това решение е още по-безопасната работа с машината.

Третата група машини за рязане на дърва е представена от само един модел – lcs 400. Както се вижда на снимките, това е модифициран мощен настолен наклоняващ се циркулярен трион. Дискът е с диаметър 400 mm, а електродвигателят е с мощност 3,1 или 4,2 kW в зависимост от захранването – еднофазно или трифазно. Машината има масивен, дълъг 750 mm плот с V- образен улей, който осигурява стабилна опора на поставеното в него стъбло за рязане. Максималната дебелина на рязане е 160 mm, а след завъртане на стъблото – до 200 mm. Към машината може да се постави и допълнителна опора, която осигурява още 780 mm дължина. Това е необходимо удобство при рязане на дълги предмети. Очевидно тази машина е подходяща не само за нарязване на дърва за огрев, но е и чудесен помощник в строителното дърводелство за точно рязане на греди с различно напречно сечение и талпи. При тегло от 45 kg и с две колела транспортирането й от едно на друго място, както и на територията на даден обекта, е силно улеснено.

Машини за цепене на дърва

Вторият вид машини, необходими за лесното и бързо подготвяне на дърва за огрев, особено в по-големи количества, са предназначени за тяхното цепене по дължина. Всеки, изпробвал дори и само с една цепеница подобна машина, моментално би оценил невероятното удобство – с натискане на едно лостче тя разцепва и твърдата дървесина с лекота – като, че ли е пита кашкавал. Освен че изцяло се елиминира тежкият физически труд, машината прави цепенето на дърва напълно безопасно – нещо, което не може да се каже за цепенето на ръка, когато я брадвата ще се отплесне встрани, я някое парче ще хвръкне във въздуха. Замяната на брадвата или топора с машина има и предимството, че тази дейност вече спокойно може да се върши и в затворено пространство, примерно в мазето, където често ниският таван и ограниченото пространство, плюс циментовият под, далеч не са подходящо място за размахване на брадва и дърварски героизъм.

Продуктовата листа на Scheppach към момента включва 3 модела на такива машини с конструкция в лежащо изпълнение и 5 – в стоящо. Видимата разлика между тях е, че първите работят в хоризонтално или близо до него положение и съответно парчетата за цепене се поставят легнали. Конструкцията на втория вид машини е във височина и съответно в това положение се поставят и дървата за цепене. Всички те използват един и същ принцип. Подвижното бутало на хидравличен агрегат, съставен от електродвигател, маслена помпа, хидравличен цилиндър и разпределителен клапан, притиска парчето дърво към острието на неподвижно закрепен стоманен клин, който разцепва дървесината с невероятна лекота. В зависимост от модела на машината натискът, който упражнява буталото е от 5 t до 16 t.

Характерно за машините на Scheppach е, че освен класическият клин с едно острие, което разцепва парчето дърво на две, допълнително може да се закупят и клинове с 4 или 6 остриета. Така при един работен ход дървото се нацепва на четири парчета или направо се раздробява на шест къса, подходящи за подпалки. Клинът за шесткратно разцепване е приложим само за мека дървесина.

Конструкцията на машините с хоризонтално разположение представлява стабилната основа със закрепен в единия й край клин, а в другия – хидравличният цилиндър. Парчето дърво се поставя върху основата на машината между клина и тласкача, закрепен в края на буталото. С едната ръка се натиска бутона за включване на електродвигателя, а с другата посредством лостче се управлява подаването под високо налягане на маслото от хидравличната помпа в цилиндъра. Така и двете ръце са заангажирани и се намират далеч от работната зона. Тласкачът избутва парчето дърво към клина и той с лекота се разцепва. След отпускане на бутона буталото на хидравличния цилиндър се връща само в изходно положение и машината е готова за разцепване на следващото парче дърво.

При работещите във вертикално положение машини парчето дърво се поставя неподвижно изправено, стъпило върху основата на машината, а хидравличният цилиндър движи разцепващия клин. Тези машини са пригодени да цепят по-дълги парчета дърва. За да се избегне опасността от отплесване встрани те имат приспособление, което обхваща и придържа странично дървото докато клинът го разцепва.

Най-съществените характеристики, по които се избира машина за цепене на дърва са максималната дължина на парчето дърво и неговия максимален диаметър.

Хоризонтално работещите машини на Scheppach са пригодени за цепене на парчета с максимална дължина до 52 cm (Ox t500 и Ox t700) и до 110 cm (Ox t800). Съответно силата на натиск, която се прилага за разцепване е 5 t, 7 t и 8 t. Максималният диаметър на парчетата дърво е 32 cm, а когато се използва клин с 6 остриета – до 20 cm.

С оглед използването на машините в домашна обстановка е добре да се знае, че първите две работят с еднофазен ток, като мощността на електродвигателите е 2,01 kW и 2,3 kW.

От трите модела избрахме да представим най-малкият, Ox t500, който е получил през 2008 г. препоръката „добра“ при тестове, проведени от списание Selbst ist der Mann.

Машината с размери 1240х620х990 mm тежи 52 kg, а транспортирането и преместването й е улеснено от двете колела. Ходът на буталото е 32 cm, а натискът, който оказва е 5 t. Скоростта му на движение в работната посока е 3 cm/s и 8 cm/s обратно. Това ще рече, че максималното време, необходимо за разцепване на парче дърво е под 11 s плюс 4 s за обратния ход. Конструкторите обаче са взели допълнителни мерки за съкращаване на тези времена като машината може да се настрои за цепене на парчета с 9 различни дължини – от 23 cm до 52 cm. Настройката се свежда до ограничаване на позицията, до която се прибира буталото при обратния си ход.

От групата на вертикално работещите машини отново избираме модела Ox 1-1000, който също е отличен от специализирано техническо списание. Heimwerker Praxis го определя като „най-добра машина“ за цепене на дърва през 2010 г., а година по-рано същото списание дава на този модел оценка „много добър“ във високия клас.

Тежащата 200 kg машина заема площ с размери само 750х630 mm, а височината й е 1650 mm. Подходяща е за цепене на дървесни стволове с дължина от 56 cm до 105 cm, като машината безстепенно може да се настройва на дадена дължина в обхвата на хода на буталото – 52 cm. При цепене на дърва с дължина над 56 cm, те се поставят стъпили върху основата на машината. При цепене на стволове с по-малка от тази дължина се използва допълнителна опора, която иначе стои странично завъртяна спрямо машината.

Силата на натиск, който машината упражнява при цепене е 10 t. Тя има две странични опори, които не позволяват на ствола да „избяга“ встрани. Хидравличната помпа се задвижва от трифазен електродвигател с мощност 4,1 kW.

 

Статията е публикувана в началото на 2012 г.

Актуализация 2020 г. „Ташев-Галвинг“ предлага машини за цепене на дърва, производство  на фирмите Fervi, REM Power и Hecht, които са представени в нейния електронен магазин.  

 


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото