Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Циркулярни дискове и триони за рязане на метали

Ежеседмичната справка за най-продаваните продукти във фирма „Ташев-Галвинг“ насочи вниманието ни към марката Jepson, която поне за нас бе откритие. На световния пазар за професионални машини и инструменти обаче тя е добре позната и приета от близо 40 години насам благодарение на качеството на нейните продукти. Това са:

» Циркулярни триони за сухо рязане на метали и дискове за тях

» Колонни бормашини с магнитно закрепване

» Специализирани ръчни металообработващи инструменти за скосяване на ръбовете (взимане на фаска) на метални профили и други детайли, за сатиниране на метални повърхнини, лентови шлайфмашини за обработка на заоблени повърхности и др.

Със своя завод в Германия японската компания Jepson е и европейски лидер в производството на машини за сухо рязане на метали.

Машините и инструментите на Jepson се предлагат у нас от 2008 г., когато „Ташев-Галвинг“ става изключителен дистрибутор за България. Въпреки че информацията за тези все още нови за страната ни продукти е оскъдна – в българското интернет пространство може да се намери единствено на сайта на „Ташев-Галвинг“, тяхното търсене и продажба все по-бързо се увеличават.

Най-голям е интересът към разработената от Jepson технологията Dry Cutter за сухо рязане на метали с циркулярен диск. Методът е доказал неоспоримите си предимства за прецизно рязане на различни изделия от стомана, включително и неръждаема, на цветни метали, пластмаси и др. Тези циркулярни дискове и триони са предпочитан инструмент за рязане на тънкостенни тръби и профили. Най-отчетливо изпъкват предимствата на технологията Dry Cutter при рязане на листови материали като метални решетки, сандвичеви (многослойни) панели за изграждане на големи халета и други строителни конструкции, на кабелни канали и т.н. Циркулярните дискове Dry Tech режат бързо, точно и с чисто, без да се образуват остри „мустаци“ по ръбовете. Въпреки липсата на охлаждане с течност мястото на рязане почти не се загрява. Количеството на отделените стружки е значително по-малко, отколкото при рязане с обикновен диск.

Предимствата на технологията Dry Cutter ясно личат от съпоставката между рязането с циркулярен трион Premium Super Dry Cutter и лентова ножовка. Тестовете са извършени при срязване на стоманена тръба Ø60×1,5 (ST3 37). Резултатите показват, че рязането с циркулярен диск е близо 8 пъти по-бързо, работният инструмент се сменя 2,5 по-бързо, а цената за един срез е с 25% по-ниска. Към съществените предимства на циркулярните дискове Dry Tech трябва да се добави и това, че те може да бъдат петкратно заточвани. От пояснение се нуждае третият ред от таблицата със сравнителните резултати. С една лента на настолен банциг може да се направят 20 среза на използваната за теста стоманена тръба. Циркулярният трион Premium Super Dry Cutter може да направи до 900 среза преди да се наложи заточване на диска. При максималното възможното петкратно заточване на диска това прави общо 6х900=5400 срязвания преди той да бъде бракуван. Това обяснява факта, че макар дискът Dry Cutter да е по-скъп, рязането с него излиза по-евтино.

Има и дейности, при които рязането с циркулярен диск е практически без алтернатива. Типичен пример за това е рязането на многослойни сандвичеви панели. Масовото използване на двустранно каширани с профилно огъната ламарина панели в строителството на просторни халета за производствени, складови търговски дейности повлече и рязкото нарастване на търсенето на ръчните циркулярни триони на Jepson за сухо рязане. Както дърводелецът не може без ръчен циркулярен трион за разкрояване на плочи от дървесни частици, така и строителят монтажник на такива панели се нуждае от лек и удобен ръчен инструмент, оптимално пригоден за тяхното рязане на място. Именно такъв инструмент са ръчните циркулярни триони Jepson Hand Dry Cutter 8219 и Hand Dry Cutter 8230.

Независимо дали става дума за ръчни или настолни циркулярни триони, техните възможности и успех се дължат на разработената от японската компания технология Dry Cutter, респективно на нейните циркулярни дискове за рязане на метали без охлаждане от сериите Dry Tech и Tanitec.

Jepson предлага широка гама циркулярни дискове Dry Tech с диаметри от 125 mm до 700 mm. Те се различават от обикновените по специалната форма на зъбите.

Дисковете Dry Tech TCT имат антивибрационните жлебове, запълнени със смола. Позволяват много висока скорост на рязане – над 20 пъти по-голяма в сравнение с конвенционални дискове за метал. Скоростта на рязане е до около 6000 mm/min. Широчината на среза е от 2,0 mm до 3,6 mm в зависимост от диаметъра на диска.

„Последният писък на модата“ при технологията за сухо рязане са циркулярните дискове Dry Tech LSB (Laser Beam Saw). Те са предназначени за рязане на тънкостенни стоманени тръби и профили с повишена твърдост (студено валцувана стомана DOCOL) и са специално разработени за автомобилната индустрия. Също така се справят отлично и с рязане на тънкостенни профили, кабелни канали, листове ламарина с трапецовиден профил, перфорирани листове ламарина, тънкостенни решетки и др. Тези дискове имат съвсем ситни зъби (с разстояние помежду им само 4,5 mm), поради което режат изключително чисто и бързо (до около 1600 mm/min). Дебелината на зъбите е само 1,4 mm (срещу 1,85 mm при останалите дискове), което прави рязането по-бързо, намалява се триенето, респективно нагряването на рязания материал и диска, намалява се с около 35% количеството на металните стружки. Дисковете LSB имат изключително висока износоустойчивост.

Тук е мястото да подчертаем, че за работа с дискове за сухо рязане са необходими специално проектирани бавнооборотни машини. За рязане на стомана честотата на въртене на диск с диаметър 192 mm не бива да надхвърля 4000 minˉ¹, а при дискове с диаметър 305–355 mm тя се ограничава до 1800 minˉ¹. Този параметър зависи от диаметъра на диска и поради това не бива да се надвишава отбелязаната на него стойност.

Дисковете Dry Tech са особено подходящи за стационарни машини и въобще за машини, при които скоростта на рязане е от особено значение.

Втората голяма група дискове за сухо рязане, които Jepson предлага, носят наименованието Tanitec. Те имат по-общо, универсално приложение, като са предназначени основно за работа с ръчни и стационарни (наклоняващи се) циркулярни триони. Тези дискове режат същите материали, както и дисковете Dry Tech, не се различават по качеството на рязане, високата износоустойчивост и възможностите за заточване. Предлагат се с диаметри от 160 mm до 355 mm, като за всеки размер има по няколко модела с различен брой твърдосплавни зъби. Съответно на това всеки от тези дискове има и своето по-тясно предназначение за рязане на: профили от стомана, алуминий, чугун (дискове Ø305 и Ø355), тънкостенни стоманени профили, ламарина.

Настолни циркулярни триони

Най-малък е моделът Premium Dry Cutter 9430. Това е машина за напречно рязане, под ъгъл до 45° или 90°, на тръби и профили от стомана, цветни метали, пластмаси и композитни материали. Може да реже тръби с диаметър до 115 mm (Ø85), квадратни профили със сечение 100х100 mm (85х85 mm) и правоъгълни – 85х160 mm (85х85 mm). Размерите в скобите се отнасят при рязане под ъгъл 45°.

Машината има електродвигател с мощност 2000 W. Циркулярният диск е с диаметър 305 mm и се върти с честота 1400 minˉ¹. За машината се предлагат два диска с различен брой зъби – 60 и 80, съответно за материали с различна дебелина. Трионът тежи 23 kg. Конструкцията му е стабилна, а наклоняващият се режещ агрегат лагерува стабилно, без каквато и да било странична хлабина.

Винтовата стяга позволява сигурно закрепване на рязания предмет под точно зададен ъгъл. Тя има механизъм, който позволява освобождаване на винта от гайката за бързото му преместване напред или изтегляне назад. Манивелата за въртене на винта се използва едва в крайния етап за окончателно притягане или когато трябва да се освободи детайлът.

Този тип машини за напречно рязане на метални профили и тръби не е новост. За разлика от обикновените, които режат с карбофлексен диск (като всяко ръчна ъглошлайфмашина) и поради това са подходящи само за изделия от черни метали, машините Dry Cutter работят с циркулярен диск за сухо рязане. Предимствата на това решение вече описахме, като тук ще добавим още, че съчетанието между стабилната конструкцията на машината и дисковете на Jepson позволява не само широк обхват на рязаните материали, но и много висока точност при рязане с гладко, без режещи като бръснач „мустаци“ чело на среза. Работилите с обикновена машина, и особено ако двигателят й не е достатъчно мощен за дебелината на рязания детайл, знаят, че тънкият и същевременно с голям диаметър карбофлексен диск има крайно неприятното свойство да се огъва минимално, но достатъчно, за да се изкриви среза. Рязането на черни метали с карбофлексен диск хвърля интензивен сноп искри от частички нажежен до червено метал, които може да причинят сериозни неприятности. Освен това металът в областта на рязане се нагрява до температури, които примерно, биха унищожили цинково антикорозионно покритие. Ако се реже неръждаема стомана, нагряването ще причини потъмняване на повърхността. Рязането с карбофлексен диск има и още една особеност – с неговото износване намалява и диаметърът на диска, оттук – намалява и максималната дебелина на детайлите, които той може да среже. Не на последно място при рязане с карбофлексен диск се отделят вредни за здравето газове. При рязане с циркулярен диск всички тези проблеми и опасности липсват.

Моделът Premium Super Dry Cutter 9435 се намира едно стъпало по-високо по мощност, възможности за рязане и някои усъвършенствания, които допълнително улесняват и повишават точността на рязане.

Електродвигателят е с мощност 2400 W, а диаметърът на циркулярния диск е 355 mm (90 HM зъба). Той се върти с честота 1400 minˉ¹. Освен изброените при предния модел материали, тази машина е пригодена за рязане и на неръждаемата стомана.

Машината реже тръби с диаметър до 140 mm (Ø102), квадратни профили със сечение 125х125 mm (80х80 mm) и правоъгълни – 105х155 mm (75х100 mm). Размерите в скобите са при рязане под ъгъл 45°.

Premium Super Dry Cutter 9435 има два гасящи вибрациите елемента, монтирани към предпазния кожух, обхващащ диска. Това решение от една страна подобрява точността и качеството на рязане, а от друга, се удължава дълготрайността на диска. Механизмът за фиксиране на рязания детайл също е усъвършенстван.

За по-удобна работа, и особено извън работилницата, за тези две машини се предлага разглобяема тръбна стойка. С помощта на подвижен ограничител с милиметрова скала, бързо и точно може да се задава дължината на отрязваното парче, както и да се режат серия парчета с еднаква дължина. Предлагат се и различни приставки към закрепващия механизъм, улесняващи и правещи закрепването на детайлите по-сигурно. Така например има приставка, която придържа отвътре стените при П-образен профил от тънка ламарина, така че да не се огънат при рязането му.

Ръчни циркулярни триони

Те са изключително полезен инструмент за рязане на листови материали, били те от гладка или перфорирана ламарина, много добре се справят и с рязане на метални профили и тръби. Трионите са най-вече незаменими за рязане на многослойни панели двустранно покрити с ламарина.

Модел 8230N

Циркулярният трион има електродвигател с мощност 1700 W. Дискът с диаметър 230 mm (48 Z твърдосплавни зъба) се върти с честота 2600 minˉ¹. При рязане под прав ъгъл максималната дълбочина е 84 mm, т.е. с него може да се режат профили и тръби със следните напречни сечения:

» Равнораменен ъглов профил – 82х82х10

» Квадратен профил – 82х82х5

» Тръби – Ø82х5

Машината може да реже и под наклон 45°, при което максималната дебелина на рязане е 56 mm. Тежи 7,1 kg.

Модел 8219

Това е машина с мощност на електродвигателя 1400 W. Кожухът на диска е изработен от лека магнезиева сплав, което е спомогнало за намаляване на теглото й до 4,8 kg. Работи с диск с диаметър 192 mm, който се върти с честота 3800 minˉ¹. Максималната дълбочина на рязане е 65 mm, съответно максималните напречни сечения, които трионът може да реже са:

» Равнораменен ъглов профил – 65х65х7

» Квадратен профил – 65х65х3

» Тръби – Ø65

Накрая даваме думата на инж. Стефан Стефанов, ръководител направление „Електроинструменти“ в „Ташев-Галвинг“.

„Дисковете и машините, използващи технологията Dry Cutter, предоставят редица съществени улеснения в работата на професионалния монтажник или шлосер, особено когато се работи извън работилницата на различни обекти. В редица случаи, например при рязане на многослойни панели, те са незаменими. Същевременно, както при всеки високотехнологичен инструмент, пълноценното използване на възможностите им е по силите на технически грамотни хора, познаващи тънкостите и спазващи като добри стопани изискванията при работа с тези машини.

Така например за достигане на предвидената от производителя дълготрайност е необходимо да се реже така, че възможно по-малък брой зъби да са врязани едновременно в детайла. По този начин се намалява нагряването, което е от съществено значение, защото в случая не се използва оглаждане с течност. Ето защо рязането на профили трябва да започва от някой ръб, а не върху плоска страна. При рязане на тръби това правило не се прилага, естествено.

Освен според вида на метала, циркулярният диск трябва да се подбира и според дебелината на профила, който се реже. Така например за настолния трион 9430 се предлагат два диска. Дискът с 60 зъба е предназначен за рязане на профили от стомана и отливки от чугун с дебелина на стената над 3 mm. С него се режат също така цветни метали и композитни материали. Дисковете с 80 зъба са предназначени изключително за рязане на тънкостенни профили и тръби. Използването на даден диск не според предназначението му води да неговото по-бързо износване.“

 

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото