В категории: Брой 1-2/2012, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване, Ремонти, Хоби

Dremel – многофункционални и настолни инструменти

Dremel е една от малкото емблематични марки, добили толкова широка популярност, че са се превърнали в нарицателно наименование за цяла група електроинструменти, предназначени за ювелирна работа – предимно чрез шлифоване и рязане при обработката на предмети с неголеми размери. От гамата инструменти на Dremel най-популярни са високооборотните многофункционални шлайфмашини, които фирмата първа въвежда на пазара. В разговорния език на моделистите този вид инструменти често биват наричани с добилото гражданственост наименование „дремел“. Никоя оригинална и водеща марка не е защитена от копиране, ала както често става с плагиатите, малцина от тях успяват да се доближат до оригинала.

Компанията е основана през 1932 г. в САЩ от Алберт Дремел, технически гений, автор на 55 патента. Редица от тях намират и днес приложение в различни електроуреди и електроинструменти. Първият от тях, изключително успешно продаваната бързооборотна машинка за заточване на бръсначи, след време губи своето пазарно значение поради появата на самобръсначките със сменяемо ножче. Тя обаче става родоначалник на фамилията инструменти, които днес познаваме под марката Dremel. От тях досега са продадени над 17 млн. броя във всички кътчета на Земното кълбо и количеството продължава да расте.

През 1993 г. Dremel, подобно на също така популярната марка Skil, бива закупена и става изцяло собственост на Robert Bosch.

Повод да представим по-обстойно инструментите Dremel в този брой на „Направи сам“ е, че през тази година представителството на Robert Bosch у нас планира да наблегне върху тяхното по-широко популяризиране и налагане на българския пазар. Целта е да се разшири приложението на оригиналните инструменти Dremel не само сред общността на моделистите, но и в домашните работилници, където те несъмнено имат своето място. А в отделни приложения тези инструменти нямат равностойна конкуренция. Доказателство за засиленото внимание към българския пазар е и фактът, че от „Роберт Бош“ ЕООД ни предоставиха за тестване най-новия инструмент DREMEL DSM20 – месец преди неговото официално обявяване.

Специално за българските майстори и по-лесното ориентиране в многообразието от машини и работни инструменти за тях европейският сайт на Dremel вече има и версия на български език.

Dremel е марка, която не се нуждае от представяне сред хората, чието хоби са различните видове моделизми, сред творците на дърворезба и ювелирни изделия от различни материали, за гравьорите върху стъкло, керамика, метали и т.н. Дори и зъботехници често работят с такива или съвсем малко различаващи се инструменти.

След като овладяха ателиетата на моделистите, майсторите на ювелирни изделия и гравиране, към електроинструментите на Dremel все по-често посягат и домашните майстори, независимо дали става дума за различни хобита, декорация или за по-практични дейности като реставрацията на старинни мебели, ремонти по автомобила и др. Наборът от над 150 работни инструменти за пилене, шлифоване, полиране, рязане, фрезоване и др. позволява да се обработват най-различни по вид и твърдост материали. Освен със захранване от мрежата Dremel предлага и акумулаторни инструменти с литиево-йонни батерии.

В този брой на списанието ще ви представим четири от най-характерните и впечатляващи инструменти на Dremel, които бяха тествани в редакцията на „Направи сам“.

DREMEL 3000

Този модел е изключително популярен, защото съчетава много добри технически характеристики и експлоатационни възможности с достъпна цена. Използват се въртящи се с голяма честота работни инструменти от специална стомана, твърдосплавни или абразивни материали, предназначени за рязане, фрезоване, шлифоване и полиране на места, недостъпни за традиционните инструменти – електрически или ръчни. Теглото на машината е 550 g, което в съчетание с издълженото, удобно за държане тяло с еластично покритие правят работата приятна, и което е по-важно – позволява сигурен контрол и точно водене на инструмента. Предният край на тялото е оформен като изтънена шийка, която позволява държането му с три пръста, подобно на писалка.

Честотата на въртене на колекторния електродвигател с мощност 150 W се регулира плавно в диапазона от 10 000 minˉ¹ до 33 000 minˉ¹. Закрепването на работния инструмент към вала на машината става посредством цанга. За целта въртенето на вала се блокира чрез натискане на бутон, след което гайката на цангата се отвива или завива. Нейната големина се подбира според диаметъра на опашката на работния инструмент. Пълният комплект, който се продава отделно, включва четири размера цанги – Ø0,6, Ø1,6, Ø2,4 и Ø3,2.

Успешната работа с DREMEL 3000 силно зависи от правилния избор на работния инструмент. Честотата на въртене се подбира според обработвания материал. При термочувствителни материали, като пластмаси например, се работи с по-ниска честота, защото има опасност повърхността на предмета да омекне и да се деформира поради прегряване.

И все пак майсторлъкът в крайна сметка се свежда основно до творческата фантазия и усет, на точното око и нетрепваща ръка.

DREMEL FORTIFLEX

Този модел е предназначен предимно за използване в стационарни условия, поради което е предпочитан за професионални приложения и въобще при по-продължителен работен процес. При него ръкохватката е отделена от двигателния модул, което я прави по-лека и удобна за работа. Диаметърът й е само 25 mm. Така ръката, която я държи, се натоварва значително по-малко и което е по-важно – това позволява още по-прецизното водене на работния инструмент. Валът, който свързва ръкохватката с двигателния модул и предава въртеливото движение, е изключително „гъвкав“ – огъва се много лесно и практически не ограничава свободата на движение при работа.

Електродвигателят с мощност 300 W е разположен в двигателния модул. Той е снабден с кука, за да може да се окачва така, че да не пречи. Честота на въртене се управлява плавно с крак посредством педал, в диапазона 0 – 20 000 minˉ¹. Така ръцете са напълно разтоварени, а честотата на въртене може да се променя без прекъсване на работния процес.

Гъвкавият вал има патентована конструкция със силно намалено триене между него и бронята. Поради това той се нагрява по-малко, което значително удължава дълготрайността му. Накрайникът се присъединява към вала чрез специален механизъм (система Clic). Това става лесно и бързо на ръка, без използване на помощен инструмент.

Работният инструмент се закрепва в миниатюрен челюстен патронник със зъбен венец, който се притяга и освобождава с ключ. Това е универсално решение, позволяващо да се работи с всички работни инструменти на Dremel с диаметър на опашката от 0,3 mm до 4 mm.

Коментари и въпроси

2 Коментари към “Dremel – многофункционални и настолни инструменти”

Пламен Николов | март 7th, 2012 at 6:03 pm

Интересува ме цената на дремела и какво включва комплекта.
„Направи сам“: Dremel 3000 се предлага в два варианта, като разликата e във включените в комплекта инструменти:
– Цена на комплекта 119 лв. с ДДС;
– Цена на комплекта 159 лв. с ДДС

hristo | март 27th, 2012 at 12:09 pm

Здравейте искам да попитам колко струва DREMEL FORTIFLEX.
„Направи сам“: Цената е 560 лв. с включен ДДС.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото