В категории: Брой 1-2/2012, Инструменти

Акумулаторни батерии на Metabo с 33% по-голям капацитет

Цитирано от немската компания Metabo пазарно проучване заключава, че общността на професионалните и домашни майстори в Германия все по-високо цени свободата, породена от възможността за автономно захранване на инструментите, с които работят. Повече от 40% тях са казали „не“ на мрежовия кабел и през последните години са си купили инструменти с акумулаторно захранване. Тенденцията за бързо разширяване на територията на акумулаторните инструменти, включително появата на машини, чиято мощност доскоро правеше немислимо захранването им от батерия, е безусловна. Всичко това се дължи на изключителното развитие на литиево-йонните батерии през последните шест години, а тяхното поевтиняване ги наложи не само в професионалния сектор, но и при любителските инструменти. При режима на използване на инструментите в домашната работилница досегашното ниво в развитието на акумулаторните батерии, може да се каже, че практически напълно удовлетворява изискванията.

В професионалната практика обаче винаги има какво още да се желае, включително за повишаване на капацитета на батериите. Ето защо не може да пропуснем новината от световна величина, че от началото на 2012 г. Metabo са първият производител на електроинструменти, който пуска на пазара ново поколение акумулаторни батерии с капацитет 4,0 Ah. Новите батерии Li-Power Extreme имат същата големина и тегло като досега произвежданите с 3,0 Ah, но ги превъзхождат с 33% по-голям капацитет. С толкова се увеличава и времето, през което машината може да работи с едно зареждане на батерията.

Новите акумулаторни батерии са 100% съвместими с досега произвежданите с изходящо напрежение 14,4 V и 18 V. Това ще рече, че с тях ще бъдат комплектувани не само новите произведени машини, но те ще може да бъдат използвани и при вече работили машини и по-стари модели със същото работно напрежение.

Очевидно е, че от Metabo за пореден път вдигат летвата в този вид производство, като за пръв път в света пускат в серийно производство акумулаторни батерии с този капацитет. Това не е случайно, защото немската компания е един от пионерите в производството на акумулаторно захранвани електроинструменти. Тя бе първата, която още в средата на 80-те години пусна на пазара цяла фамилия акумулаторни инструменти за завиване на винтове и пробиване, за рязане и шлифоване.

Сега, 25 години по-късно, Metabo създава ново поколение акумулаторни батерии, базирани на технологията Ultra-M. При съвременната тясна специализация, както е известно, водещи производители на електроинструменти за производството на своите акумулаторни батерии купуват литиево-йонните елементи от няколко наложили се в този вид производство световни лидери. Техническите характеристики и качеството на дадена батерия зависят не само от оптималния и безкомпромисен подбор на доставчика и неговите елементи, но и в много голяма степен от собственото ноу-хау, което компанията влага в „интелигентното“ управление на функционирането на батерията, на зареждащото устройство и самия инструмент. Всичко това обхваща комплексното решение, което се крие зад новата технология, наречена от Metabo Ultra-M – микропроцесорно управление на черпения от батерията електрически ток, патентованата технология на зареждане Air-Cooled, контрол върху температурния режим и нивото на зареждане на всеки елемент поотделно. За илюстрация от Metabo посочват, че само в интегралната схема, управляваща процеса на зареждане на батерията, са използвани 7 патента на компанията, а цялата система, изпълнена по технологията Ultra-M, е защитена с общо 22 патента.

Новите батерии Li-Power Extreme на Metabo несъмнено ще засилят още повече позициите на акумулаторно захранваните електроинструменти и допълнително ще разширят приложението им в редица професионални сфери, ще спомогнат за повишаване на производителността на труда, както и ще открият нови възможности за привличане на нови инструменти в семейството на независещите от електрическия кабел машини.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 1-2/2012, Инструменти

Ключови думи


 
към началото