В категории: Брой 1-2/2012, Градина

Моторна пръскачка RD-KMD01

За всяка дейност в градината, била тя домашна или още повече за селскостопанска продукция, са създадени машини, които не само облекчават физическия труд, но и неимоверно повишават неговата производителност и продуктивността на насажденията. Това в пълна степен се отнася и за агрохимическата обработка в овощарството, лозарството, зеленчукопроизводството, отглеждането на етерични култури, дори и в дворната цветна градина. В зависимост от вида на насажденията, сорта, метеорологичната обстановка и др. често се налагат по няколко пръскания годишно, а в лозарството – и до шест пъти през някои месеци.

И докато за домашната цветна градина работата може да се свърши с обикновена ръчна гръбна пръскачка, то при по-големи насаждения, и особено в лозята, се рентира напълно. От определен обем на работата става и задължително използването на носени на гръб моторни пръскачки.

Очевидно именно тази потребност са имали предвид от „Евромастер Импорт Експорт“, като са включили в пролетна си колекция „Машини за градината 2012“ и моторната пръскачка RD-KMD01. Представяме я във февруарския брой на списанието, защото времето не чака – най-подходящото време за зимното пръскане на овошките е в края на зимата, щом пъпките набъбнат.

Първото, на което опитният овощар би обърнал внимание, е доста големият обем на резервоара за препарати – 20 l. Причината за това е, че изборът е въпрос на оптимално преценен компромис. Самата машина, без гориво, тежи 10,8 kgl което е добро постижение при съпоставка с аналогични пръскачки на други производители. Оттук нататък всеки килограм течност или сухи гранулирани препарати ще се добавя към натоварването върху раменете на работещия. От друга страна, при обработката на големи площи, особено развити по дължина, стремежът е да се зареди възможно повече препарат, за да се съкратят празните маршрути до мястото на зареждане. Така че компромисът се състои в това да се подбере такъв обем, който да осигурява оптимален работен процес, без товарът да натежава прекомерно, и същевременно с едно зареждане да може да се обработи възможно по-голяма площ.

За улесняване на носенето пръскачката има самар с удобно прилягащи върху раменете меки ремъци. За намаляване на предаваните от двигателя вибрации самарът е свързан към двигателния блок чрез гумени амортисьори. Освен това повърхността на самара откъм гърба е покрита с продълговати еластични елементи, които разпределят по-равномерно натиска и също допринасят за намаляване на нивото на вибрациите. С две думи машината приляга удобно на раменете и се носи без да травмира гърба.

Моторната пръскачка е комбинирана, пригодена е както за разпръскване на течни препарати, така и за прахообразни вещества, включително в гранулирана форма. Поради това машината може да се използва еднакво успешно и за растителна агрохимическа защита, и за наторяване. Обхватът на разпръскване е до 12 m в хоризонтална и до около 11 m във вертикална посока. Машината може да разпръсква около 4 l/min течни препарати и над 6 kg/min прахообразни или гранулирани.

Пръскачката работи с двутактов бензинов двигател с работен обем 41,5 cm³ и мощност 3 к.с. Задвижваната от него турбина осигурява въздушна струя с дебит 13,8 m³/m (828 m³/час).

Препоръчителната цена на пръскачката е 299,90 лв. с включен ДДС.

За допълнителна информация посетете сайта на марката Raider.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Моторна пръскачка RD-KMD01”

Георги | март 22nd, 2012 at 10:18 pm

Има ли отзиви за тази пръскачка?

„Направи сам“:
Досега не сме получили отзиви от читатели на списанието за тази машина.
Изказаното мнение от фирми, които продават пръскачката, съвпада с изложеното в статията с добавката:
„Моторната пръскачка RAIDER е мощна машина за разпръскване на течни, прахообразни, гранулирани препарати и семена. Благодарение на мощната турбина може да се използва и като машина за обдухване при пътно строителни ремонти, издухване на листа и др.“

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 1-2/2012, Градина

Ключови думи

,

QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото