Още статии за Ташев-Галвинг ООД

„Ташев-Галвинг“ представя най-новите акумулаторни машини на DeWALT

Да пишем за нов инструмент или машина винаги носи удовлетворение. Когато оповестяваме ново за страната ни сътрудничество с водещ световен производител, то е още по-голямо, а когато става дума за марка от величината на DeWALT, това вече е събитие. Събитие за професионалния пазар на електроинструменти и за армията специалисти, чиито професионален успех и прехрана зависят от качествения, високопроизводителен и безотказен инструмент. Марката DeWALT, първенец на пазара на професионални инструменти в Северна Америка, досега не бе особено забележимо представена на нашия пазар. Това положение вече се променя, защото от април т.г. търговията в България на едро и дребно с продуктите на американската компания се поема от фирма „Ташев-Галвинг“. Едновременно с това „Ташев-Галвинг“ започва разпространението в България на електроинструментите и на друга марка със световно признание – Black&Decker, за което ще стане дума в следващия брой на списанието.

Поемането на дистрибуторски функции за машините DeWALT от фирма с десетилетни традиции, богат търговски и сервизен опит, изключително обширна продуктова гама, с водещи пазарни позиции в своята област и широка дистрибуторска мрежа в цялата страна е добра новина за всички партньори и клиенти на „Ташев-Галвинг“, защото означава:

– Значително подобряване на маркетинга на американската марка.

– Доставка на пълната гама продукти на DeWALT, включително и на по-екзотични машини.

– Компетентна техническа консултация.

– По-ефективна работа с партньорските фирми от цялата страна и разширяване на подкрепата към тях за налагане на продуктите на DeWALT.

– По-близко и по-добро обслужване на крайните клиенти.

– Поддържане на складови наличности от резервни части и добре организирано сервизно обслужване, обхващащо цялата страна.

За успех в новото партньорство от „Ташев-Галвинг“ разчитат не само на качеството на машините, за което марката DeWALT е авторитетна гаранция. Отчитайки икономическите реалности в страната ни и състоянието на пазара на професионални инструменти, стратегията на българската компания включва и поддържане на оптимални от гледна точка на крайния клиент цени. Това отчетливо се вижда при съпоставката на сходни модели електроинструменти на DeWALT с машини на други производители, също от световна класа.

И така кои са DeWALT? Както става често в бизнеса, крайъгълният камък за основаване на фирмата е създаването на нова повишаваща значително производителността и качеството на работа машина, която освен това се прославя и със своята дълготрайност. Това е изобретеният през 1923 г. от Raimond DeWALT циркулярен трион с радиално рамо, който десетилетия наред е образец за съчетание между високо качество и голяма дълготрайност. През изминалите над 80 години компанията и марката DeWALT са изградили солидна репутация в областта на проектирането, конструирането и производството на висококачествена професионална техника. Признание за това е първото място, което компанията държи на пазара на професионални електроинструменти в Северна Америка, а според официално твърдение на DeWALT, тя е и най-бързо развиващата се в света през последните 6 години марка професионални електроинструменти. Понастоящем марката DeWALT принадлежи на американската група Stanley Black & Decker Corporation.

За това първо представяне на марката в списание „Направи сам“ избрахме няколко акумулаторни машини, емблематични както за DeWALT, така и за световното производство в този най-бързо развиващ се през последните години сектор.

XR – новата генерация акумулаторни инструменти

XR (Extreme Range) e най-новото семейство електроинструменти с акумулаторно захранване на DeWALT. Към момента то обхваща 24 машини, предназначени най-общо казано за пробиване на отвори, завиване на винтове, болтове и гайки, рязане. Първата група включва електрически отвертки и бормашини, включително и с ударно действие със захранващо напрежение от 10,8 V до 18 V, а втората – ръчен циркулярен, саблен и прободен трион, ъглошлайфмашина и ножица за ламарина. Не липсват също така ръчна лампа DCL 510N със светлинен поток 110 lm, прахосмукачка, както и пистолет за шприцоване на пастообразни материали за уплътняване или лепене (DC547 и други модели).

Всички машини се продават в комплект с две батерии и зареждащо устройство, в удобен за носене и съхраняване функционален пластмасов куфар.

Машините от новата XR серия ползват едни и същи литиево-йонни акумулаторни батерии с необходимото захранващо напрежение. Батериите с 14,4 V са моделите DCB140 и DCB141, а с изходящо напрежение 18 V – DCB180 и DCB181. Първите от всяка двойка имат капацитет 1,5 Ah, а вторите – 3,0 Ah. Съответно те се различават още по дебелината и теглото си. Така всеки може да избере машината с батерия, която най-точно отговаря на режима на работа и други изисквания. За да улесним избора, ще споменем, че разликата в теглото на двете батерии с напрежение 18 V (DCB180 и DCB181) е 200 g. Разликата в теглото между батериите с еднакъв капацитет (3,0 Ah) и захранващо напрежение 14,4 V и 18 V (DCB140 и DCB180) е само 100 g в полза на първата. Така че като се претеглят всички фактори, най-често решаващ при избора на модела ще се окаже разликата в цените на батериите.

Друго предимство на голямото семейство XR е, че всички батерии с напрежение 14,4 V и 18 V се зареждат с едно и също зареждащо устройство DCB 105. С него може да се зарежда и батерията с напрежение 10,8 V. Машините, работещи с тази батерия, се доставят още и със зареждащо устройство DCB 100, което обаче е подходящо само за батерии с това напрежение. Батерията и зареждащото устройство имат система за електронно управление, която предпазва батерията от повреждане поради претоварване, прегряване и дълбоко разреждане. Характерно за зареждащите устройства на DeWALT е, че се използва специален дву- и тристепенен режим с променящи се параметри на зарядния ток, който осигурява не само максимално оползотворяване на капацитета на батерията, но и съществено се удължава нейната експлоатационна дълготрайност.

В тази серия е използван нов механизъм за свързване на батерията с машината. Това става чрез плъзгане на батерията, при което всяко от контактните пера в ръкохватката влиза плътно между двойка контактни пластини на батерията. При този начин на свързване поради периодичното триене се намалява електрическото съпротивление между контактуващите повърхности поради тяхното окисляване и не възниква пад на напрежение. Батериите имат също така заключващ механизъм, с който са подсигурени срещу отделяне и падане от машината.

Устройството DCB 105 зарежда батерия с напрежение 10,8 V (1,5 Ah) за 24 min. Батериите с напрежение 14,4 V и 18 V се зареждат съответно за 30 min при капацитет 1,5 Ah и 60 min за батериите с капацитет 3,0 Ah. Устройството DCB 100 зарежда батерията с напрежение 10,8 V (1,3 Ah или 1,5 Ah) за 40 min.

С две думи, с новата фамилия XR DeWALT предоставя на клиентите си по-здрави и пригодени за продължителна работа и високо натоварване, по-мощни и с по-голяма дълготрайност акумулаторни електроинструменти. За работа при екстремно високо натоварване и продължителност най-подходящи са машините от групата XRP (Extreme Range Professional).

Последната новост, само отпреди месец, в семейството акумулаторни инструменти XR са два модела на отвертки с ударно действие, чийто електродвигатели нямат характерния с искрене и износващи се четки колектор. Това удължава дълготрайността им с 57%, води до повишаване на кпд на машината, намалява се нейната големина, практически липсва необходимост от периодично сервизно обслужване.

От новата фамилия имахме удоволствието лично да изпробваме и така да опознаем отблизо четири модела от фамилията XR, два от които са XRP.

Акумулаторна отвертка DCF610

Това е компактна и лека отвертка. Дължината й е 156 mm, а теглото без батерията – 760 g. С батерия DCB123 машината тежи 977 g. Захранва се с електрически ток с напрежение 10,8 V. Показаната на снимката отвертка има литиево-йонна батерия (DCB 123) с капацитет 1,5 Ah. Продава се и вариант с батерия (DCB121) с капацитет 1,3 Ah. Максималният въртящ момент е 8 Nm. Тъй като не намерихме фабрични данни, я изпробвахме за завиване на винтове в мека дървесина. Дори и при винт с внушителните размери 7х150 mm (глава Torx) машината изобщо не показа да се затруднява. Явно големината на въртящия момент на отвертката значително надхвърля необходимото усилие за завиване на винтове с обичайните в дърводелската практика размери и затова производителят не е сметнал за необходимо да посочи конкретна цифра. Изпробвахме машината и в режим на пробиване в дървесина, защото се усъмнихме, че посочения от производителя максимален диаметър 6 mm е занижен. Така се и оказа. За съжаление от наличните свредла с шестостенна опашка най-голямото бе Ø8. Затова и експериментите ни се ограничиха до този диаметър. С това свредло машината пробива отвори в твърда дървесина (бук) без да изпитва какъвто и да било недостиг на мощност. Редукторът е едностепенен, а честотата на въртене се регулира плавно в границите 0–1050 minˉ¹ (без товар).

За да бъде инструментът максимално компактен, DCF610 няма челюстен патронник. Той е заменен с миниатюрен патронник с шестостенен отвор, предназначен за директно поставяне на битове и свредла с шестостенна опашка с големина 1/4“ (6,35 mm). Това решение е особено удобно, когато се работи в режим на завиване и отвиване на винтове. За пробиване на отвори се използват специални свредла. Шестостенният патроник има механизъм за сигурното задържане на поставения в него работен инструмент. Освобождаването му става с издърпване на гривната върху патронника, при което намиращата се в дъното на патронника пружина изхвърля инструмента навън. Това е голямо удобство, което силно улеснява изваждането на битове с обичайната дължина 25 mm. Основата на батерията е равна, което в комбинация с достатъчно голямата опорна площ и ниско разположеният център на тежестта на машината осигурява стабилното й стоене на масата в изправено положение.

Характерно за тази и останалите машини е изключително удобната за държане ръкохватка. Това се дължи и на факта, че батерията не се намира във вътрешността на ръкохватката, както е при модели със захранващо напрежение 10,8 V на други производители, а е закрепена в основата й. Това е позволило на конструкторите свободно да оразмерят и да оформят ръкохватката така, че да „прилепва“ към дланта, а държането на машината в ръка да изисква минимално усилие. За удобното държане допринася и еластичното гумено покритие върху повърхността на ръкохватката. Пусковият бутон се намира точно под показалеца, а увеличеният му ход позволява съвсем плавно и точно дозирано регулиране на честотата на въртене. Дори и при отпусната надолу ръка с леко свити пръсти машината на пада, защото заоблената кривина, с която завършва ръкохватката приляга плътно върху кутрето. Центърът на тежестта е балансиран така, че придържането на машината по време на работа да натоварва и уморява ръката минимално.

Висока оценка заслужава и решението за осветяване мястото на работа. Вместо обичайната практика за поставяне на един светодиод непосредствено под тялото с двигателя, при тази машина околовръст на патронника са разположени три светодиода, които осигуряват много добро, без каквото и да било засенчване, осветяване на работното място.

Винтоверти DCD931 и DCD980

Тези две машини принадлежат на групата XRP (Extreme Range Professional), за която вече стана дума.

Машините, наричани у нас най-често винтоверти, представляват бормашини с възможност не само за плавно регулиране на честотата на въртене, но и за предварително задаване на големината на въртящия момент. Поради това те са еднакво подходящи както за пробиване на отвори, така и за завиване на винтове в дърво, метали и други материали. Закрепването на работния инструмент става в бързопритягащ челюстен патронник с автоматично блокиране на въртенето му, което улеснява смяната на инструмента. При работа с битове е по-удобно в него да се закрепи накрайник за битове с шестостенна опашка. Патронниците и на двете машини са пригодени за закрепване на свредла с диаметър на опашката 1,5–13 mm. И двете машини имат механизъм (изключващ съединител) за настройване на големината на въртящия момент с избор между 21 степени плюс режим за пробиване, при който съединителят е изключен.

На външен вид и размери двете машини са видимо идентични, почти не се различават и по теглото си – 2,31 kg за първата и 2,41 kg за втората. Характерна особеност и за двете е тристепенната механична предавателна кутия, което позволява разделяне на диапазона до максималната честота на въртене на три сектора. В съчетание с плавното електронно регулиране на честотата на въртене тристепенният редуктор позволява по-точен избор на оптималния режим на пробиване или при завиване на винтове. Данните за двете машини са посочени в таблицата и за да пестим място няма да ги изброяваме поотделно.

Това, което различава двата модела, е големината на напрежението на захранващия ток. DCD931 работи с напрежение 14,4 V, а DCD980 – с 18 V. Съответно на това те се различават по своята изходяща мощност, която при първата машина е 350 W, а при втората – 500 W. Различават се и по големината на максималния въртящ момент – съответно 72 Nm и 80 Nm. В таблицата са посочени максималните диаметри на отворите, които всяка от машините може да пробие в дърво и метал. Отваряме скоба, че тези два модела не са предназначени за пробиване в зидария и нямат ударно действие. За такива цели DeWALT предлага моделите DCD936 и DCD985, които в добавка на казаното за описаните в статията два модела притежават и ударно действие с честота до 34 000 minˉ¹. Те пробиват в зидария отвори с диаметър до 14 mm и съответно до 16 mm за втория модел.

Казаното за ергономията на ръкохватката на DCF610 с пълна сила важи и за останалите описани в статията модели. Поради наличието на патронник, при тези модели светодиодът е един. След изключване на машината той продължава да свети още 20 s, което осигурява по-продължителна осветеност на мястото на работа. Светлината се включва при съвсем леко натискане на пусковия бутон, преди още двигателят да заработи. В долния край на ръкохватката има метална щипка за сигурното и лесно окачване на машината и поставка за битове със силен магнит, което също улеснява работата.

И двете машини имат допълнителна ръкохватка, което улеснява удържането им при пробиване на отвори с голям диаметър.

Машините се доставят комплектувани с по две акумулаторни батерии с капацитет 1,5 Ah или 3,0 Ah и зареждащо устройство DCB105. Времето за зареждане е 30 min за батерията с по-малък капацитет и 60 min за по-голямата. Взети са конструктивни мерки срещу неволно включване на батерия с неподходящо работно напрежение към дадена машина.

Винтоверт DCD780

Това е бормашина-отвертка, захранвана от батерия с напрежение 18 V. Целта на конструкторите е била да създадат достатъчно мощна и същевременно олекотена, с компактни размери машина. Поради това тя има двускоростна механична предавателна кутия и заедно с батерията с капацитет 1,5 Ah тежи 1,55 kg.

Максималният диаметър на свредлото, което може да бъде поставено в патронника, е 13 mm. Максималната големина на въртящия момент се регулира на 15 степени плюс режим за пробиване. Всички споменати при предните два модела особености като ергономичната ръкохватка, осветяващият мястото на работа светодиод, щипката и поставката за битове са характерни и за тази машина. Основните технически характеристики на този модел също са дадени в таблицата.

 

Актуализация 2020 г. Акумулаторни винтоверти с безчеткови електродвигатели на DeWALT в електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

 

 


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото