Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Професионални LED осветителни тела на Steinel

След като в НС 3-4/2012 представихме най-новото и перспективно LED направление в продуктовата палитра на немската фирма Steinel, предназначена за дома, сега ще хвърлим поглед и на някои от най-новите осветителни тела от професионалната серия Steinel PROFESSIONAL. В досега публикуваните в „Направи сам“ статии за LED технологията са изтъкнати основно икономическите предимства на този източник на светлина – около 90% икономия на електроенергия и служба едва ли не „до живот“ – около и над 50 000 часа.

Сега е време да кажем и нещо звучащо по-категорично. От началото на 2012 г. в ЕС официално се преустановява продажбата на обикновените крушки с нажежаема жичка, а скоро и халогенните лампи ще последват тяхната съдба. Това е така, защото докато отделният гражданин прави избора си основно мотивиран от първоначалния разход и месечните сметки за електроенергия, в национален и световен мащаб се мисли и от гледна точка на екологията, защото всеки произведен киловатчас електроенергия повече или по-малко уврежда природната среда.

Така че преходът към енергоспестяващо осветление е дефинитивно зададен и въпросът единствено е как да подберем оптималните за нуждите ни осветителни тела.

За да не приповтаряме вече публикувани неща ще споменем само, че продуктовата гама осветителни тела на Steinel се дели на две големи групи – за битово приложение, предимно за домашно осветление и за професионално използване. Приликите и отликите между тези две основни групи са описани подробно в НС 9-11/2011.

От новостите в професионалната серия тук ще представим два модела в LED изпълнение, а съвсем скоро, щом на пазара излязат близо дузината нови модели, представени за пръв път преди около месец пред ограничен кръг от специалисти, включително и представители на фирма „Ташев-Галвинг“, охотно ще се върнем към темата.

Плафон RS PRO LED S1

Това е плафон за вътрешно осветление, който включва две от най-модерните технологични решения на Steinel в производството на „интелигентни“ осветителни прибори и системи – високочестотна сензорна технология и LED осветително тяло. С две думи, това е решение, отговарящо на най-високите стандарти в осветителната техника. Панелът със светодиоди, вграден в плафона, осигурява светлинен поток от 660 lm при потребявана електрическа мощност 16 W. Еквивалентна по светлинен поток лампа с нажежаема жичка би имала мощност 90 W. Цветовата температура на излъчваната от осветителното тяло е 3500 K, което по спектрален състав я прави сходна с повечето халогенни лампи. Такава светлина се възприема от окото като по-топла.

Благодарение на висококачествените светодиоди и патентованата от Steinel система за контрол и защита срещу прегряване Active-Thermo-Control дълготрайността и на това осветително тяло надхвърля 50 000 часа.

„Интелигентността“ на плафона RS PRO LED S1 се дължи на вградения в него високочестотен (HF) сензор за движение. Този вид сензори са най-доброто решение, позволяващо прецизно управление на осветителната система и за тях може да се проче повече тук. Не случайно това осветително тяло бива определяно като „най-умното на света“. На практика това решение осигурява оптимално осветяване на помещенията при най-икономично изразходване на необходимата за това електроенергия. Поставеният във вътрешността, скрит от млечнобялото стъкло и поради това невидим отвън сензор има кръгов обсег от 360° в хоризонтална посока и 160° – във вертикална . Обхватът му може да се регулира прецизно в диапазона между 1 и 8 m, а чувствителността му е такава, че реагира безпогрешно на всяко движение на човек, без възможност от пропускане поради наличие на „мъртва зона“, характерна за инфрачервените сензори. За отбелязване е също така, че HF сензорът реагира на движението на всяко тяло, независимо дали излъчва топлина или не. Той разпознава и движещи се тела и зад стъклени врати и други прегради. Сензорът позволява редица фини настройки, включително задаване на прага на активиране в зависимост от нивото на общата осветеност в границите 2-2000 lux, както и на продължителността на светене на плафона след задействане от сензора между 5 s и 15 min. Сензорът има и режим, при който LED панелът свети непрекъснато с 10% от своята номинална мощност. Така лампата осигурява известна осветеност в помещението при разход на електричество само 1,8 Wh. При регистриране на движение сензорът включва лампата с пълна мощност и след изтичане на предварително зададеното време и липса на движение, отново я връща в режима на минимално осветяване. Времетраенето на светене с минимална яркост може да бъде зададено за цялата нощ, както и в продължение на 10 или 30 min след изключване на светенето при максимална яркост.

Чрез поставяне на една или повече пластини (бленди) действието на сензора в една или повече посоки се екранира, т.е. изключва.

Посредством високочестотна безжична връзка (869 MHz) по 8 канала неограничен брой плафони RS PRO LED S1 може да бъдат свързани в групи, като всеки от тях да включва и останалите в своята група. При това зададените индивидуални настройки на всеки от сензорите се запазват и всяка лампа свети така, както е регулирана. Безжичната връзка покрива разстояние до около 30 m между две осветителни тела. Нейното задействане се управлява чрез ръчен двупозиционен превключвател и съответно може да се активирана или да бъде изключена.

RS PRO LED S1 е отлично осветително тяло за вътрешността на сгради с професионално или обществено предназначение и особено за осветяване на дълги коридори, антрета, стълбища, тоалетни помещения и др.

 

За допълнителна информация и покупка посетете  електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг” ООД.

 


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото