В категории: Актуални статии, Брой 5-6/2012, Електроинсталация, Осветление

Новият прожектор XLED home 3

Гореща новина при домашните осветителни прибори и системи на водещия немски производител Steinel е новият прожектор със светодиоди XLED home 3. Той бе пуснат на пазара в Германия през юни т.г., а първите бройки вносителят фирма „Ташев-Галвинг“ ще предостави на своите клиенти в началото на юли.

Публикуваме информацията, изпреварвайки появата на новите прожектори у нас, водени от убеждението, че новината представлява интерес за мнозина от читателите на списанието – нещо, което убедително пролича след публикуването преди година и половина на статията за първия за дома прожектор на Steinel със светодиоди XLED home 1.

Появата на новия LED прожектор от серията осветителни тела за битова употреба бележи бързото развитие на тази все още нова най-перспективна към момента технология, позволяваща постигане на максимална икономия на електроенергия и гарантираща едва ли не доживотна работа на прожектора. За принципа на работа и смисъла от замяна на съществуващите осветителни тела с LED е писано нееднократно в списанието и затова ще посочим само последната статия, разглеждаща новостите при осветлението в дома.

Подобно на предишния модел и новият прожектор XLED home 3 е комбиниран с инфрачервен сензор за движение, което гарантира едновременно добра осветеност през тъмната част на денонощието, когато това е необходимо, с оптимизиране на разходите за електроенергия.

Най-общо казано XLED home 3 излъчва два пъти по-ярка светлина от своя предшественик, съответно осветява близо два пъти по-голямо пространство от него. Той излъчва светлинен поток 1426 lm, срещу 799 lm за XLED home 1. Двукратното увеличение се дължи както на по-големия брой светодиоди, така и на по-високият светлинен добив – 80,6 lm при XLED home 3, докато при XLED home 1 той е 60 lm/W.

Понеже LED осветителните тела са все още новост, за по-лесно ориентиране във възможностите им се прибягва до сравняване с добре познатия класически прожектор с халогенна лампа. Стъпвайки на това сравнение, XLED home 3, който консумира само 18 W електрическа мощност е съпоставим с халогенен прожектор с мощност 300 W. Следователно замяната на халогенния прожектор с XLED home 3 води до икономия на около 94% от електроенергията.

Другото огромно предимство на LED осветителните тела е голямата им експлоатационна дълготрайност. Образно казано, при режим на осветление средно 4,5 часа на денонощие конкретно за XLED home 3 може да се очаква безпроблемна работа в продължение на 30 години. Това са факти, които правят очевиден смисъла от покупката на все още значително по-скъпите LED тела за замяна на старите и най-вече на използващите лампи с нажежаема жичка. Цветовата температура на XLED home 3 е 6700 К, което прави излъчваната от прожектора светлина сходна по спектрален състав с дневната.

Голямата дълготрайност на LED, и в частност на осветителните тела на Steinel, използващи тази технология, се дължи в голяма степен и на конструкцията на самия прожектор – на патентованата от немската фирма система за защита срещу прегряване Active-Thermo-Control на Steinel. Тя контролира температурата на светодиодите и гъвкаво, почти незабележимо за зрението, управлява захранването им, така че да не се допусне опасно за светодиодите загряване. Задната страна на изработеното от масивна алуминиева отливка тяло на прожектора е силно оребрено за постигане на оптимално топлоотдаване и охлаждане от въздуха. Минималното нагряване на LED прожектора има и друго предимство – вече не се налагат ограничения при монтирането му, продиктувани от съображения за влошаване на обтичането на прожектора от охлаждащия го въздух.

Размерите на XLED home 3 са 225х205х180 mm. Монтиран на стената, прожекторът може да се завърта на 180° в хоризонтална посока и на 120° – във вертикална. Той, както и управляващият го сензор, има клас на защита IP 44, т.е. защитен е срещу проникване и повреда от водни пръски.

Сензорът за движение има обхват 140°, като е предвидена и защита срещу нежелано промъкване на човек непосредствено под прожектора. Обхватът му на действие е от 2 до 14 m, с което се покрива площ от около 239 m². Прагът на чувствителността за задействане на осветлението се регулира в границите 2–2000 Lux, а времето на светене след задействане – от 8 s до 35 min.

За допълнителна информация и покупки посетете  електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг” ООД.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Новият прожектор XLED home 3”

Поли | юни 6th, 2013 at 1:22 pm

Страхотна статия, не знаех, че тя контролира температурата на светодиодите и гъвкаво, почти незабележимо за зрението, управлява захранването им, така че да не се допусне опасно за светодиодите загряване.Което е доста важна подробност поне сега когато разбрах за какво става дума.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото