В категории: Актуални статии, Брой 5-6/2012, Инструменти, Ремонти, Строителство

Комбиниран перфоратор Metabo KHE 3251

Максимална производителност на пробиване в клас 3 kg.

Борбата за надмощие сред водещите в света производители на професионални електроинструменти е безмилостна, не секва и за миг. Стремежът на всеки да създаде и пръв да предложи на клиентите си поредната машина с най-високи за момента технически характеристики, сред които производителността е водеща, в повечето случаи води до тясната специализация на инструментите, най-често до един вид дейност, в която да са най-добри.

Има обаче и изключения, при които конструкторите успяват да създадат инструменти, които вършат еднакво добре няколко дейности и същевременно постигат върхова производителност в основното си предназначение. Именно тази идея е заложена в развиваната от години серия инструменти на Metabo, които немският производител е нарекъл „комбиниран перфоратор“ (Kombihammer). Особен интерес тук представляват машините в най-ниския по тегло клас 3 kg, защото именно това е инструментът, към който най-често посяга всеки майстор, който се занимава с вътрешно строителство или ремонтна дейност. Те са инструментът без който не може, защото еднакво добре пробиват отвори и къртят бетон и други строителни материали, пробиват отвори в дърво, стомана и др., с лекота завиват дълги и с голям диаметър винтове за дърво, използвани най-вече в строителното дърводелство.

При всички тези случаи наличието на една-единствена комбинирана машина, възможно най–производителна, лека и минимално натоварваща работещия, а не няколко специализирани инструмента, е много съществено, включително от финансова гледна точка, предимство.

Казаното дотук обяснява интереса, който предизвика информацията, че юни т.г. немската фирма Metabo пуска на пазара най-новия модел комбиниран перфоратор KHE 3251, а през юли го следва и неговата модификация KHE 3250. Разликата между двете машини е в конструкцията на SDS Plus патронника. При KHE 3251 той може да се сменя с челюстен, докато при KHE 3250, не.

Тук ще спрем внимание на модела KHE 3251, който оптимално съчетава възможностите на перфоратор с обикновена бормашина. С него Metabo заменя досегашния си модел KHE 32, като предлага значително обновена машина, която по производителност при пробиване надминава своите конкуренти на световния пазар. Като доказателство за това твърдение се предлагат резултатите от сравнителни тестове при пробиване в бетон на отвори с диаметър 10, 16 и 24 mm, където новият KHE 3251 неизменно е победител пред останалите също така именити перфоратори в клас 3 kg.

Тези резултати се дължат на оптималното съчетание между енергията на единичния удар, която при KHE 3251 и 3,1 J и честотата на ударите върху опашката на работния инструмент – 4470 minˉ¹. Само един от петте тествани конкурентни модели със същото тегло – 3,5 kg има еднаква с модела на Metabo енергия на удара, по поради по-ниската честота на ударите му отстъпва по производителност. Мощността на електродвигателя е 800 W, а максималният въртящ момент при завиване на винтове – 20 Nm.

KHE 3251 използва патронник със SDS Plus захват на работния инструмент. Може да пробива със свредло отвори в бетон с диаметър до 32 mm , а в тухлен зид и с боркорона – до 82 mm. Смяната на патронника SDS Plus с бързопритягащ челюстен патронник значително улеснява работата при пробиване на отвори в дърво, метали и други материали със спирални свредла с цилиндрична опашка. Максималният диаметър на пробиване на отвори в дърво е 32 mm, а в стомана – 13 mm. Допълнително предимство на машината при завиване и отвиване на големи винтове е начинът на промяна на посоката на въртене. Това става чрез завъртане на четкодържателя с четките, при което големината на въртящия момент остава постоянна независимо от посоката на въртене.

Перфораторът е подходящ и за къртене при лек работен режим, каквито са премахването на стари облицовки с плочки, на мазилка, изкопаване на инсталационни канали в тухлен зид, коригиране на отвори около врати и прозорци и др. Основната ръкохватка е така оформена, че позволява удобна работа при къртене и когато машината се държи само с една ръка. За подобряване на комфорта при работа с новия KHE 3251 допринася и неговата L-образна форма, позволяваща оптимално балансиране на масата на машината, така че държането й в ръка да е по-малко уморително.

Наред с предпазният съединител, който не позволява работещия с машината да получи травма при заклинване на свредлото, този модел се отличава и с нова система за намаляване на вибрациите, която е заявена от Metabo за патентоване. Използвани са материали и решения, поглъщащи ефективно вибрациите при съединения с болтове. Свързването на основната ръкохватка към тялото също е изпълнено посредством еластични елементи. В резултат на това нивото на вибрациите, предавани на ръцете, е сведено до 13 m/s².

За повишаване на експлоатационната издръжливост на перфоратора са взети допълнителни мерки, като за подобряване на охлаждането на двигателя и ударния механизъм чрез подобреното им обтичане от въздуха и оптимално оребряване на отлятото от алуминий тяло. Пусковият бутон е с необичайно удължена форма, което позволява притискането му едновременно с повече пръсти и улеснява държането на машината при работа на неудобни места.

Комбинираният перфоратор KHE 3251 се продава в пластмасов куфар, комплектуван с два патронника – SDS Plus и бързопритягащ челюстен патронник, има и допълнителна ръкохватка.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото