Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Набор за мокро пробиване с диамантни боркорони

На демонстрацията на подбрани инструменти на испанската фирма, извършена от представител на Rubi на 31 юли т.г., бяха показани два комплекта за мокро пробиване. Единият – KIT Easy Gres Drill e отлично решение за домашните майстори, вече бе изпробван в редакционната работилница и въз основа на лично придобития опит бе представен в НС 12/2011. Това е изключително удобен за употреба евтин комплект, който позволява бързото и най-вече качествено пробиване в керамични и други плочи на около 10 отвора с едно диамантно свредло с диаметър 6–10 mm в зависимост от избрания комплект.

За да бъдем максимално коректни, трябва да кажем, че Rubi предлагат няколко комплекта, както и поотделно съставляващите ги инструменти, предназначени за пробиване или по-точно изрязване на отвори в керамични плочи с диамантни инструменти – свредла и боркорони и по двата разпространени метода: сухо и пробиване с охлаждане на инструмента с вода. Всички те се предлагат у нас чрез магазините и дистрибуторската мрежа в страната на фирма „Ташев-Галвинг“ ООД.

Сега представяме професионалната система на Rubi за мокро пробиване, носеща търговското наименование KIT Diamant Easy Gres Plus. Общото между двата комплекта е не само предназначението им, използването на инструменти с посипка по периферията от диамантни зърна и охлаждането с вода, но и очевидният стремеж на производителя пробиването на отвори да става възможно най-лесно, бързо и качествено, т.е. да бъде Easy.

Поставен в удобно за носене и съхраняване пластмасово куфарче комплектът KIT Diamant Easy Gres Plus съдържа всичко необходимо за пробиване или по-точно изрязване в керамични и други плочи на отвори с диаметър от 20 до 75 mm. Той съдържа общо 7 боркорони диаметри 20, 28, 35, 43, 50, 65 и 75 mm.

Тези боркорони са подбрани с оглед комплектът да позволява пробиване на най-често използваните големини отвори. Същевременно боркороните на Rubi се продават и поотделно, като освен включените в комплекта може да се купят и боркорони за мокро пробиване с диаметри 55, 68, 100 mm и 120 mm, както и диамантни свредла за мокро пробиване с диаметри 6, 6,5, 8, 10 и 12 mm.

Диамантите боркорони на Rubi за мокро пробиване са подходящи за фаянс, теракота, гранитогрес, гранит, мрамор, стъкло и др. За пробиване се използва бормашина с изключено ударно действие и регулируема честота на въртене. Тя се подбира според диаметъра на свредлото или боркороната в границите 300–1200 minˉ¹. Така например при пробиване с боркорона с диаметър 19–25 mm оптималната честота на въртене е 800–1200 minˉ¹, при отвори в диапазона Ø29–44 тя е 500–900 minˉ¹, а за боркорони с диаметър 75 mm честотата на въртене вече трябва да бъде около 300–400 minˉ¹. Износоустойчивостта на диамантните боркорони зависи и от вида на пробивания материал и неговата дебелина. За тези боркорони, при правилно охлаждане и оптимално подбрана честота на въртене, средната дълготрайност е между 5 и 10 отвора. За достигане на нормалната дълготрайност е много важно с диамантното свредло или боркорона да се пробива само плочата, но не и мазилката съдържаща кварцов пясък, нито пък тухли и бетон. Съприкосновението на диамантните зърна с тези материали много бързо причинява пълното износване на инструмента.

За охлаждане на инструмента по време на пробиването по тънък пластмасов маркуч с дължина 2 m към боркороната се подава вода. Това става от специален съд, който има помпа, с която въздуха в пространството над водата се компресира. Вместимостта на съда е 1,2 l. Сгъстеният въздух от своя страна упражнява налягане и изтласква водата от бутилката през маркуча до приспособлението MULTIDRILL, с чиято помощ боркороната се придържа по време на пробиването. То се закрепва към плочата с гумена вендуза, така че боркороната да пробие на точно желаното място.

MULTIDRILL е универсално приспособление, което се използва както за мокро, така и при сухо пробиване. За пробиване с охлаждане то има щуцер за свързване към маркуча и водата се подава около боркороната. То е универсално и затова, че е пригодено за пробиване с диамантни свредла с диаметър от 6 mm до 14 mm, за което има направени в раменете отвори, както и с боркорони с диаметър от 20 mm до 83 mm. Във втория случай боркороната се поставя във V-образния отвор на приспособлението, така че да опира плътно в стените му.

Приспособлението MULTIDRILL служи за центриране на боркороната или свредлото на точно желаното място. То има щуцер за свързване към маркуча и водата се подава към боркороната MULTIDRILL има универсално приложение и се използва както за мокро, така и при сухо пробиване.

 

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин  на „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото