Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Нови инструменти на Rubi на живо

На 31 юли т.г. за пореден път фирма „Ташев-Галвинг“ проведе ден на демонстрации на инструменти и машини на испанската фирма Rubi, чийто единствен дистрибутор за България е тя. Този път демонстрацията се проведе в търговския комплекс, намиращ се на столичния булевард „Климент Охридски“ № 68. Освен специално поканените представители на фирмите партньори на „Ташев-Галвинг“, достъп имаше и всеки посетител, който искаше лично да изпробва и да се убеди във възможностите на един или друг инструмент. Читателите на „Направи сам“ познават Rubi като фирма, тясно специализирана в производството на цялостна гама предимно професионални ръчни инструменти и машини за изпълняване на облицовки и настилки от керамични и други плочи, за рязане и пробиване на отвори в тези материали, за разбъркване на лепила и други строителни разтвори и т.н. И този път демонстратор бе г-н Естебан Руиз, познат и у нас от семинара с дистрибуторите на „Ташев-Галвинг“, който се проведе в курорта Рибарица през октомври м.г.

Този път обхватът на демонстрираните инструменти бе по-ограничен, като акцентът бе поставен върху някои от по-новите модели, за които е преценено, че към момента представляват значителен интерес за пазара в България. Сред ръчните инструменти за рязане на керамични плочи се открояваше моделът TI-S, който е представител на най-високото ниво на професионалните инструменти от този вид. Предлага се в три големини, пригодени съответно за рязане успоредно на канта на плочи с максимална големина 66, 75 и 93 cm. При рязане по диагонала максималните размери на плочите са 46, 53 и 65 cm. При този модел с натиск върху ръкохватката може да се приложи сила от 1000 kg за счупване на плочата по очертаната от ролката линия. Това позволява с TI-S да се режат плочи с дебелина от 5 до 20 mm.

Инструментът е оразмерен и конструиран за удобното полагане и стабилно задържане на плочата при нейното рязане и прилагане на необходимия за отчупването й натиск. Двустранно на опората, върху която се отчупва плочата, плотът е покрит с еластична материя. Инструментът има подвижни рамене, които се разтварят за осигуряване на стабилна опора при работа. Подвижният линеал, който се поставя върху едното от двете срещуположни рамене, позволява точно определяне на широчината при рязане на плочите и най-вече силно улеснява работата, когато трябва да се отрежат при еднаква широчина повече на брой плочи. Силна страна на този инструмент е и рязането под ъгъл, който се настройва по намираща се в предния му край скала, а също така може да се избере и с помощта на фабрично оформени прорези, в които влиза застопоряващ щифт.

За качественото рязане, особено на големи плочи, е от първостепенно значение инструментът да има масивна и стабилна конструкция. Това естествено е дало отражение и върху теглото на TI-S – 10,5, 11,00 и 14,00 kg в зависимост от големината. Ръкохватката с носача на ролката и крачето за отчупване се плъзга с лекота, без каквото и да било странично биене по масивен стоманен водач с правоъгълно напречно сечение и полирани повърхности. Системата не изисква смазване. Счупването на плочата по линията на рязане е многоточково. Крачето, което натиска плочката до нейното счупване, е шарнирно закрепено под главата с режещата ролка. Това позволява плочата да се натисне на най-подходящото място по цялата дължина на среза – независимо дали се реже успоредно на канта или под ъгъл спрямо него, включително по диагонала.

Режещата ролка (серия Gold) е с диаметър 10 mm. Тя е изработена от волфрамов карбид с повърхностно покритие от титаниев карбонитрид, което увеличава над три пъти нейната дълготрайност. Както и останалите режещи ролки в инструментите на Rubi тя е фабрично монтирана към специален носач, който се фиксира лесно и бързо на мястото си в ръкохватката посредством системата FastFix. Инструментът позволява много точно рязане, включително и на съвсем тесни ивици от плочата. Г-н Руиз демонстрира с лекота как ивица с широчина около 20 mm може да бъде надлъжно разделена на две половинки.

Сред инструментите за рязане на плочи бихме обърнали внимание и на показаната за пръв път в България настолна електрическа машина за рязане с диамантен диск Rubi ND-180 Smart. Тя е толкова нова, че дни след демонстрацията в София дори и на сайта на компанията все още нямаше и дума за нея. По наше мнение този модел е специално разработен за силно чувствителни ценово пазари, какъвто, за съжаление е и нашият. С цена от само 151,66 лв. с ДДС от Rubi очевидно са решили освен на професионалния пазар, да се намесят решително и при машините в най-ниския ценови сегмент, без обаче да правят недопустими компромиси с качеството, което лесно би могло да засенчи репутацията на марката.

Rubi ND-180 Smart реже с диск Ø 180 с диамантни зърна. Рязането е в условия на водно охлаждане, като въртящият се диск загребва вода от разположената под него вана. Машината с електродвигател с мощност 550 W реже плочи и други изделия с дебелина до 35 mm от гранитогрес, теракота, керамика (керемиди), естествен камък и др. Към плота на машината се закрепва водещ линеал, който в комбинация с трайно щампована по периферията на плота мерна скала, силно улеснява рязането на плочите по точно зададен размер и по права линия, перпендикулярна на канта. Към линеала може да се постави и приставка за точно водене на плочата при рязане под ъгъл 45°. Плотът може да се фиксира и под наклон за странично рязане под ъгъл. Съществено предимство на машината е, че тя е портативна (габарити 39,5х38,5х17,0 cm), което в съчетание с теглото й – 13,0 kg я прави лесно преносима.

Този вид и големина машини за рязане на плочи са измежду най-търсените, както от професионалните занаятчии, така и от любители, които са решили и умеят сами да извършват облицовката на стени и подове с плочки, дейност необходима за всеки дом и вила. Като се добави и цената, очевидно ND-180 Smart се превръща в още по-привлекателна машина в ниския ценови клас. За тези, за които цената не е определящ фактор, Rubi предлага стоящия една степен по-високо модел на машина от същия вид и със същите технически възможности, ND-180 BL, която е сред наложилите се модели, които се радват на добър прием на пазарите в много страни. Цената на ND-180 BL в картонена опаковка е 256,84 лв. с ДДС. Машината се доставя и в по-скъп вариант с удобен за пренасянето й пластмасов куфар и добавен резервен диск.

„Ташев-Галвинг“ предлага и няколко модела ръчни електрически миксери за строителни разтвори на Rubi, както и голям набор от бъркалки със стандартната за закрепването им към машината резба М14. На демонстрацията бе представен само един от тях – моделът с две бъркалки RUBIMIX-9 BL DUPLEX. За предимства на миксерите с две бъркалки е писано нееднократно в списанието. По наше мнение обаче, този модел бе подбран за демонстрация и поради изключително ниската за професионална машина цена, на която той се продава в България – 366,91 лв. с ДДС. Поради това си запазваме правото да представим по-подробно тази машина в следващия брой на списанието.

Внимание привличаше и системата на Rubi за бързо и лесно нивелиране на облицовки, която е особено ефективна при работа с големи плочи. Подробна информация за тази система може да се намери в НС 12/2011.

Накрая ще споменем и комплекта за мокро пробиване на отвори с голям диаметър KIT Diamant Easy Gres Plus, на който ще заделим внимание още в този брой на списанието (link).

 

За допълнителна информация и покупки на продуктите на Rubi посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото