В категории: Брой 7-8/2012, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Акумулаторен прободен трион на Metabo с Li-Ion батерия 4,0 Ah

В началото на годината немската фирма Metabo за пореден път заяви новаторските, а оттук и лидерските си позиции на пазара на професионални електроинструменти, като първа сред големите в бранша пусна ново поколение акумулаторни литиево-йонни батерии с капацитет 4,0 Ah. Батериите Li-Power Extreme имат същата големина и тегло като досега произвежданите с 3,0 Ah, но ги превъзхождат с 33% по-голям капацитет. Те са напълно съвместими и конструктивно с досега произвежданите със съответното изходящо напрежение батерии, което означава, че освен с новите, те може да работят и с вече купени инструменти, като се ползват предимствата от по-големия капацитет. Всяко качество, естествени има и своята цена. В случая, за батериите с напрежение 18 V, разликата между батериите с капацитет 4,0 и 3,0 Ah е 30 евро с ДДС, а при батериите с напрежение 14,4 V – 20 евро.

Очаквано бе, че наличието на нови по-мощни батерии ще отприщи появата на нови електроинструменти в производствената програма на немската компания. Точно това и се случи, като в началото на юни Metabo обяви две нови машини с акумулаторно захранване – прободният трион STA 18 LTX 140 и правият трион ASE 18 LTX.

За пълнота ще уточним, че новият STA 18 LTX 140 не е самотен боец, защото бе представен заедно с още четири също нови модели на прободни триони, захранвани с мрежово напрежение. И за да бъде разнообразието по-голямо, а възможностите за избор повече, два от моделите с мрежово захранване STEB 140 и STEB 140 Plus имат дъгообразно извита ръкохватка (наподобяваща домакинска ютия), докато другите два – STE 140 и STE 140 Plus са с права ръкохватка. За по-голяма яснота в края на статията поместваме по снимка на тези модели.

Новият STA 18 LTX 140 е вторият прободен трион с акумулаторно захранване на Metabo. Той е с права ръкохватка, докато предният, STA 18 LTX е с дъговидна. STA 18 LTX 140 е и първият, чиято продажба започва именно с новата батерия Li-Power Extreme с капацитет 4,0 Ah и напрежение 18 V. Успех на Metabo е, че успя да пусне на пазара и първите електроинструменти с литиево-йонна батерия с капацитет 4,0 Ah на пазара. Тя е съпроводена с гаранция от 3 години, независимо от броя на циклите на зареждане, каквато гаранция XXL имат всички електрически инструменти на Metabo.

Известно е, че за производството на батериите Li-Power Extreme Metabo използва елементи с капацитет 2 Ah на Samsung. За да се получи висококачествена батерия обаче, към тях немската фирма привнася своето ноу-хау, изразяващо се в защитената с 22 патента технология за интелигентно управление на батерията, на зареждащото устройство и електродвигателя – Metabo Ultra-M.

След първия винаги има втори, трети и т.н. В края на юни т.г. още един производител от световна величина DeWALT също обяви, че пуска инструменти, захранвани с батерия с капацитет 4,0 Ah. Въпрос на време е кога и други водещи в света производители на ръчни електроинструменти ще пуснат свои батерии с такъв капацитет. Пътят към съвършенството е безкраен.

Пускането едновременно на пет нови модела, от които само един с акумулаторно захранване, ни подтикна на направим съпоставка на техническите им характеристики. Оказва се, че те на практика са идентични от гледна точка на потребителя като възможности за рязане. Така че изборът основно се свежда до това дали машината ще бъде зависима от електрическата мрежа или човек е готов да плати по-високата цена, за да се сдобие с удобен за работа инструмент без ограничения за мястото на работа и без електрически кабел.

В редица случаи тази независимост може да се окаже безценна, а ограничената продължителността на работа с едно зареждане на батерията да няма решаващо значение. Акумулираната в новата батерия Li-Power Extreme електроенергия позволява с прободния трион да се срежат около 40 m шперплат с дебелина 19 mm, какъвто твърд материал се използва за кофражни платна, например. Дали това е достатъчно всеки сам за себе си ще трябва да прецени, знаейки че трионът се доставя с две батерии, а времето за пълно зареждане на батерията с устройството ASC 30 AIR COOLED е 90 min. При всяко положение батерията Li-Power Extreme осигурява с 1/3 по-продължителна работа в сравнение с масово използваните и към момента от редица производители батерии с капацитет 3,0 Ah.

Прободният трион STA 18 LTX 140 може да реже при следната максимална дебелина:

» Дърво – 140 mm

» Цветни метали – 35 mm

» Стоманена ламарина – 10 mm

Честотата на движение на триончето се регулира плавно в границите 1000–3000 minˉ¹. Машината има пенделообразно (маховидно) движение на триончето, чиито размах се регулира на три степени, а при рязане на твърди материали или в други случаи то се изключва напълно.

STA 18 LTX 140 притежава всички отличителни белези и технически решения, характерни за най-добрите триони с мрежово захранване от този вид. Честотата на движение на триончето се регулира плавно, а електронното управление (VTC Vario-Tacho-Constamatic) я поддържа постоянна независимо от натоварването, с което пък се постига максимална производителност при рязане.

Закрепването и освобождаването за смяната на триончето са в максимална степен улеснени благодарение на системата Metabo Quick, при която не се използва помощен инструмент. Основата на триона може да се наклонява странично двустранно под ъгъл до 45°, за което също не е необходим помощен инструмент. Зоната на рязане при необходимост може да се обдухва от силна въздушна струя, която не позволява на стърготините да се натрупват и да затрудняват точното водене на триончето по линията на рязане. Отделно машината има система за засмукване на стърготините с прахосмукачка. За подобряване на видимостта зоната на рязане се осветява от мощен светодиод.

Тялото на машината, което служи и за ръкохватка, е силно „вталено“ така че да може лесно и удобно да се обхваща и сигурно да се държи с ръка. Теглото на STA 18 LTX 140 е 2,9 kg, което е с 0,4 kg повече от останалите в групата прободни триони с мрежово захранване. Това също е част от цената, която се плаща за удобството машината да бъде независима.

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото