В категории: Актуални статии, Брой 7-8/2012, Инструменти, Ремонти, Строителство

Къртачът Sparky K 615CE HD Professional

Традициите са традиции, за да се спазват и предполагат повторяемост на дадено събитие във времето. Такава традиция е дългогодишното неизменно участие на СПАРКИ ЕЛТОС АД на най-голямото техническо изложение в България – Международния технически панаир в Пловдив. Не случайно фирменият павилион, разположен на оживената панаирна алея срещу палата №6 се възприема като неотменима част от всеки панаир. Единственият български производител на ръчни електроинструменти традиционно представя в панаирното градче основната част от актуалните за момента модели от своята производствена листа. Също така по утвърдена през годините традиция поредният нов модел от машините, в които СПАРКИ ЕЛТОС АД е най-силен и успешно мери ръст с водещите в света производители, бива отличен с най-престижното отличие на панаира – златен медал. Присъждането на това отличие е признание за самия производител, но също така се възприема като сигурна атестация за качествата на дадената „златна“ машина. Атестат, който неизбежно привлича вниманието на клиентите, за които качеството, производителността и удобствата при работа са водещ фактор при взимане на решение за покупка.

Неизменното силно представяне на СПАРКИ ЕЛТОС АД на Международния технически панаир е белязано от низ златни медали, които също така очертават линията на развитие на компанията и най-характерните за нейното производство водещи продуктови линии – ъглошлайфмашини, перфоратори, къртачи, бормашини.

Понеже сме подхванали темата за традициите, списание „Направи сам“ също има своите традиции. Една от тях е около месец преди откриване на Международния технически панаир да представяме и да запознаваме читателите с моделите, които за пръв път ще бъдат широко публично представени като акценти в изложбената експозиция на СПАРКИ ЕЛТОС АД и кандидати пред комисията по присъждане на златните медали.

Въпреки вродената журналистическа скромност не може да не отбележим, че повече от десетилетие, нито една от нашите прогнозни публикации не е била опровергана, а нарочената за медалист машина да не е получила така желаното от всеки производител престижно отличие. Този 100% успех обаче се дължи не на окултни дарби и забулени в мистична тайнственост оракули, а на отличното 15-годишно сътрудничество между редакцията на „Направи сам“ и ловешкия производител.

В духа на традициите в този брой на списанието представяме най-новия къртач от серията SPARKY HD Professional – моделът K 615CE, като отсега залагаме, че той ще добави поредния златен медал в богатата колекция на СПАРКИ ЕЛТОС АД. Пророчеството е наше, а източникът на техническа информация за тази съвсем нова машина е възможно най-сигурният – инж. Мирослав Калонкин, зам.-технически директор по развойната дейност.

Пуснатият вече в серийно производство нов модел не е самотен боец в този толкова важен за строителството и престижен за всеки производител на ръчни електроинструменти сектор. С него СПАРКИ ЕЛТОС АД сполучливо допълва гамата от такива машини, която вече наброява пет модела. Освен новият K 615CE тя включва лекия къртач К 306Е (виж НС 3-4/2007), също златен медалист от Международния технически панаир, както и тежките къртачи К 1640, К 2050 и К 3260. Всеки един от тях има своя периметър на приложение, очертан основно според енергията на единичния удар. Серията къртачи на СПАРКИ ЕЛТОС АД осигуряват енергия на удара от 4,2 J (съгласно EPTA процедура 05/2009) при най-лекия К 306Е до 60 J при най-тежкия К 3260. Този параметър се съдържа в последните цифри на обозначението на всеки модел.

Какво е общото и с какво се отличава новият К 615CE от останалите къртачи, както и коя е неговата оптимална ниша на приложение? Той е представител на една по-широка гама машини, с която СПАРКИ ЕЛТОС АД се гордее – HD Professional (Heavy Duty). Машините от тази гама ще бъдат цялостно представени на тазгодишния технически панаир. Няма да е пресилено да се каже, че те ще бъдат и гръбнакът на експозицията от електроинструменти. Най-общо казано тези инструменти представляват по-нататъшно развитие на професионалната линия в посока значително повишаване на тяхната износоустойчивост и дълготрайност, на пригодността им да работят продължително време при тежки, често и екстремно високи натоварвания. Всичко това е постигнато благодарение на нови конструктивни решения, използването на нови материали и технологии на обработка на детайлите, строг контрол на входящите материали и изходящата от завода продукция.

Създавайки новия К 615CE СПАРКИ ЕЛТОС АД успешно запълва липсващото звено между лекия къртач K 306Е (с тегло само 3,6 kg) и значително по-тежкия модел К 1640 с неговите 17 kg. Целта очевидно е била да се създаде едновременно значително по-мощен къртач, подходящ за извършване на по-големи по обем дейности при къртене, основно на бетон. Същевременно машината да бъде достатъчно лека и маневрена, за да позволява свободна работа във всички пространствени положения, включително на нивото на тялото и над главата, за което по-тежките модели са неподходящи.

Къртачът К 615CE има електродвигател с мощност 1300 W, който в комбинация с усъвършенствания пневматичен ударен механизъм осигурява енергия на единичния удар 9 J (по EPTA). Честотата на въртене на двигателя, оттук и честотата на нанасяните върху опашката на инструмента удари, може да се регулира плавно в границите 1900-3000 minˉ¹. Това е направено, за да може работещият да подбере оптималния режим според вида на извършваната дейност – къртене на мазилка и облицовъчни плочки, на тухлен зид или бетон. Системата за електронно управление на електродвигателя поддържа зададената честота постоянна независимо от натоварването, което спомага за постигане на висока производителност.

Захващането на работния инструмент е характерната за машините от този клас система SDS Max. Работният инструмент може да се завърта и фиксира в 12 положения, което е необходимо удобство при работа с плоски длета (секачи).

Пневматично-вакуумният механизъм за нанасяне на ударите върху опашката на работния инструмент е оптимизиран за постигане на максимална ударна енергия при намалено ниво на отделяните вибрации и повишаване износоустойчивостта на инструмента при работа в тежки условия. За целта е използвана серия от компютърни симулации на динамичното поведение на ударния механизъм и машината като цяло. Това е позволило оптимизиране на всеки от детайлите, а постигнатият ефект е доказан експериментално чрез тестове на къртача, при което е бил сравняван със сродни по електрическа мощност и тегло модели на водещи световни марки. По данни на производителя резултатите на българската машина са съизмерими с постиженията на конкурентните модели.

Освен чрез оптимизиране на ударния механизъм, съществен принос за намаляване на нивото на вибрациите има и системата са свързване на основната ръкохватка към тялото на машината. В горния си край тя е закрепена посредством еластични елементи, които ефективно поглъщат вибрациите.

Подробните данни за излъчвания шум и вибрации се съдържат в техническия паспорт, като тук ще посочим само нивото на вибрациите, на което се гледа с най-голямо внимание при този вид електроинструменти. За К 615СЕ общата измерена стойност на излъчените вибрации, определена съгласно ЕN 60745, е 12,7 m/s².

Къртачът има редица технически решения, повишаващи неговата износоустойчивост и дълготрайност като здрава редукторна кутия от магнезиева сплав, самоизключващи се четки, светлинен индикатор, който се включва при опасно за електродвигателя претоварване или навлизане в осем часовата граница за подмяна на четките с нови, двойна електрическа изолация и др. Доставя се в пластмасов куфар в комплект с плоско длето (секач) и шило.

Да пожелаем на новия къртач K 615CE успех в борбата за златните медали на техническия панаир, както и в строителната практика.

А дали пожеланието ни ще се сбъдне, прочетете в следващия брой.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото