В категории: Брой 7-8/2012, Градина

Топмодел водоструйна машина STIHL RE 163 Plus

Новост за нашата страна в гамата водоструйни машини на STIHL е моделът RE 163 Plus. Той безспорно е най-добрият, който предлага реномираната немска компания в България. Така чрез нейното представителство у нас на нашия пазар към момента присъстват четири модела от умерения в ценово отношение клас. Всяка от тези четири машини притежава характеристики и възможности, които я поставят сред най-доброто, което се предлага на пазара в този ценови сегмент. Две мнения няма, защото както е добре известно STIHL е производител, който не прави компромиси по отношение на качеството. Това, с което са известни едва ли не легендарните моторни верижни триони на немската компания и останалите машини за работа в градината и гората, носещи нейната марка, с пълна сила важи и за водоструйните машини. Тяхното присъствие в продуктовата палитра на STIHL за пореден път доказва, че компанията е комплексен доставчик от най-високо ниво на всичко необходимо, за да бъде трудът на градинарите и горските работници по-производителен и по-лек, а на любителите – да носи преди всичко удоволствие. Водоструйни машини на STIHL нямат конкретен адресат, защото и най-добрата, съответно най-мощна и с най-добри почистващи възможности машина от предлаганите у нас – моделът RE 163 Plus има своето пълноценно, често и незаменимо приложение както за почистване на техниката на професионалния градинар, така и за поддържане чисти на пътеки, тераси, каменни зидове и въобще всякакви открити площи, които неминуемо се замърсяват по начин, който единствено водоструйна машина може да почисти. Предлагайки гама от четири модела „Андреас Штил“ предоставя възможност за избор на качествена машина в доста широк ценови диапазон.

Най-малкият модел от предлаганите в България водоструйни машини на STIHL RE 98 е гостувал на страниците на „Направи сам“ и подробна информация за него може да намерите тук. Новият RE 163 Plus е близо три пъти по-скъпа машина и съответно толкова и превъзхожда по технически възможности и разностранно приложение, дълготрайност и удобства при работа.

Най-съществената характеристика за всяка водоструйна машина е налягането на водната струя. При RE 163 Plus максималното достига 160 bar, като работното налягане може да се регулира плавно в границите 10–150 bar. Поради това машината може да се използва както за почистване на по-чувствителни, непонасящи силна струя, така и на силно замърсени настилки, примерно от пясъчник, чийто първоначален вид може да се възвърне само с максимално силна водна струя. Минималният дебит на водната струя е

570 l/h, а максималната температура на входящата в машината вода – 60°С. Помпата се задвижва от електродвигател с мощност 3,3 kW.

В режим на работа:

» Нивото на звукова мощност dB(A) е 91,4 (с плоска дюза, K-фактор съгл. директива 2006/42/EО = 1,5 (dB(A))

» Нивото на звуково налягане dB(A) е 78,3 (с плоска дюза, K-фактор съгл. директива 2006/42/EО = 1,5 (dB(A))

» Нивото на вибрациите (m/s²) e <2,5 (с плоска дюза, K-фактор съгл. директива 2006/42/EО = 2 m/s²). „Сърцето“ на всяка водоструйна машина е нейната помпа, която придава на водната струя посоченото високо налягане. От нейната конструкция, вид и качество на материалите, от прецизната изработка зависят максималното налягане, надеждността и дълготрайността на машината. При модела RE 163 Plus е използвано решение, характерно за машините от висок клас – стоманените бутала имат специално керамично покритие, което повишава тяхната износоустойчивост. Машината има манометър, който отчита моментното налягане на водата, а оттук и дебита на струята. Това от едната страна позволява точно регулиране на налягането с оглед устойчивостта на почистваната повърхност, а от друга – спомага за разумно намаляване на разхода и на финансовите разходи за вода, което пък има своето екологично значение за опазване на природните ресурси и среда.

За модела RE 163 Plus са характерни редица технически решения, които отличават първокачествената машина от стоящите доста по-ниско в техническо, експлоатационно и ценово отношение модели. На първо място бихме посочили специалния куплунг за свързване на маркуча за високо налягане с ръкохватката, с която се управлява водната струя. Проектираният да осигурява сигурно свързване при максималното работно налягане на водата куплунг позволява свободното въртене на ръкохватката спрямо маркуча и обратно. От една страна това е много голямо удобство по време на работа, защото маркучът има неприятната склонност постоянно да се усуква, което пречи на работата и налага честото й прекъсване за развиване на маркуча и премахване на неговото усукване. От друга, по този начин се избягва възможността от лесна повреда на скъпия маркуч, защото при невнимание усукването лесно може да причини пречупване дори на армирания маркуч. С помощта на такъв куплунг става и присъединяването на накрайниците (дюзите) към ръкохватката. Веднъж улеснението идва от лесното и бързо поставяне и изваждане на накрайниците, и втори път – накрайникът за плоска струя може да бъде завъртян в най-удобното за работа положение. Машината се доставя стандартно с два накрайника – с дюза за плоска струя, и дюза за силно насочена точковидна струя, която допълнително се завихря в дюзата, което й придава още по-голяма почистваща сила.

Маркучът на RE 163 Plus е с дължина 12 m, което несъмнено е предимство, защото позволява работа в по-голям периметър, без да се налага често преместване на машината. От друга страна дългият маркуч създава проблеми при неговото съхраняване. От STIHL са използвали ефективно решение – след завършване на работа маркучът се навива лесно на макара, поставена над корпуса на машината. Така се съхранява и пренася лесно.

Оригинално и удобно от експлоатационна точка решение е, че машината има собствен маркуч за свързване към водопроводната мрежа. От предлаганите у нас модели на STIHL единствено този има собствен маркуч. За разлика от обикновените градински маркучи обаче, този, подобно на пожарникарските, е с текстилна оплетка, което ще рече, че когато в него няма вода, той придобива плоска, лентовидна, форма. Това позволява да бъде лесно навит на макара, която може да се закрепи на гърба на машината. За мрежовия електрически кабел с дължина 5 m също е предвиден механизъм за лесното му навиване и съхраняване върху тялото на машината. За поставяне на накрайниците има специални гнезда, които се покриват с капак, така че да не се влошава външният вид на тази несъмнено елегантна машина. Предвидени са и места за поставяне на допълнително предлагани принадлежности към машината, например ротационна четка, предназначена най-вече за измиване на автомобилното купе.

Списъкът с дребни наглед, но от голяма важност за максимално удобната работа с машината детайли, може да бъде продължен с телескопичната алуминиева ръкохватка, двете големи колела, чрез които тя се вози, а не се налага да се носи на ръка. Това не е никак маловажно, защото теглото на RE 163 Plus в напълно окомплектовано състояние е 27,6 kg. Когато пък се налага повдигане и носене, от STIHL са се погрижили и за това – в долния край на машината има втора, удобно разположена обла ръкохватка.

За разлика от моделите в по-нисък клас, RE 163 Plus разполага с вграден резервоар с вместимост 2 l за почистващия препарат. Резервоарът може лесно да се изважда, примерно за почистването му. Освен това машината има регулиращ механизъм, който позволява точното дозиране на количеството препарат, което се добавя към водната струя.

Допълнителна информация за машините на STIHL и списък с дилърите може да намерите на сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 7-8/2012, Градина

Ключови думи


 
към началото