В категории: Актуални статии, Брой 9-10/2012, Инструменти

Прободен трион за рязане на метали

За разлика от традиционните прободни триони, чието основно предназначение е рязане на дърво и дървесни материали, новият трион на Bosch GST 25 Metal Professional е конструиран и специално пригоден за рязане на метални изделия. Рязането на метали поставя изисквания, които се различават значително от рязането на меката дървесина. Bosch GST 25 Metal Professional може да реже профили и други изделия от алуминий с дебелина до 25 mm, както и от нелегирана стомана с дебелина до 15 mm. Съчетанието между тези впечатляващи възможности и характерния за този вид триони начин на рязане – праволинейно, криволинейно и по окръжност, както и възможността за изрязване на различни по форма и големина отвори, правят новия трион незаменим инструмент при работа с метали, защото с него лесно и точно може да се реже там, където друг вид трион или ъглошлайфмашина са безпомощни.

Извън своята специализация, напълно успешно трионът може да се използва за рязане на масивна дървесина и производни от нея материали, на различни пластмаси, керамика, дебела гума и др., стига да се избере подходящото за дадения материал трионче. Дълбочината при рязане на дърво е 80 mm.

Трионът се задвижва от електродвигател с мощност 670 W. С оглед на твърдостта на металите, и за да се намалят до минимум вибрациите на машината при рязане, ходът на триончето е намален на 24 mm. Честотата на движение на триончето се регулира плавно в границите 500 – 2600 minˉ¹.

Пенделообразното му движение се регулира на две степени, като големината на хода (размаха) е съобразена с твърдостта на рязания материал. Така се съчетава едновременно постигане на оптимална скорост на рязане и същевременно спокоен ход на машината, необходим за точно рязане. Високата скорост на рязане се дължи и на електронната система за управление на електродвигателя, която поддържа честотата на въртене постоянна и независима от големината на натоварването.

Смяната на триончето става на ръка, без помощен инструмент, благодарение на изпитаната система Bosch SDS. За почистване на стърготините и осигуряване на добра видимост към мястото на рязане се използва система, която ги отстранява с въздушна струя. Обдухването се изключва, когато се използва течност за охлаждане на триончето.

Постигането на максимална скорост и качество на рязане изисква избор на подходящо трионче. Специално за рязане на метали Bosch е разработил серията триончета Speed for Metal, предназначени за праволинейно и криволинейно рязане на алуминий, мед, нелегирани стомани и др. С тях се режат плътни материали, различни по форма профили, тръби или ламарина с различна дебелина, включително с мрежеста перфорация. Триончетата Speed for Metal режат значително по-бързо и имат над 200% по-голяма дълготрайност в сравнение с обикновените HSS триончета за рязане на метал. Тези биметални триончета имат специално назъбване с патентована форма на зъбите, които са разположени по двойки. Първият в двойката има права задна страна, силно заострен режещ връх, а разстоянието пред него е увеличено, за да поема по-големи стружки. Тези зъби с улеснено отделяне на стружките осигуряват по-високата производителност, т.е. скорост на рязане. Вторият зъб в двойката има скосена задна страна и по-малко пространство за поемане на стружката. Тези зъби с подсилен профил способстват за намаляване на износването на триончето и за повишаване на неговата експлоатационна дълготрайност. Променливата геометрия на назъбване спомага и за по-равномерното, по-плавно рязане. Намалената дебелина на триончетата и стесняващата се в посока към опашката широчина също способстват за увеличаване на скоростта на рязане. Нарастващата широчина на триончето при движението му нагоре оказва същия ефект на плавно усилване на натиска върху рязания материал, сходен с пенделообразно движение, но при съвсем малък ход, подходящ за рязане на твърди метали.

Триончетата T 121 (GF, AF, BF) са най-подходящи за рязане на ламарина, включително и перфорирана, с различна дебелина – трите разновидности са подредени по този признак.

Триончетата T 321 AF са предназначени за рязане на тънкостенни тръби и профили, а T 321 BF – на дебелостенни. Тези триончета са подходящи и за рязане на многослойни панели с метална обшивка, на армирани със стъкловлакнеста материя пластмасови изделия и други материали.

Трионът Bosch GST 25 Metal Professional тежи 2,7 kg. Доставя се в комплект с 15 триончета и предпазител срещу нащърбване на повърхността по ръбовете на среза при рязане на фурнировани или ламинирани материали. Трионът може да работи с водач за праволинейно водене по канта на рязания детайл или за рязане по окръжност, който се доставя отделно.

Също така той е приспособен за работа и с метална шина на Bosch за прецизно водене на машината при рязане по права линия.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Актуални статии, Брой 9-10/2012, Инструменти

Ключови думи


 
към началото