В категории: Брой 9-10/2012, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Хоби

Акумулаторна отвертка с барабанен пълнител за битове

Свързването на всевъзможни детайли, били те от дърво, метали или пластмаси, се извършва с винтове или болтове и гайки. Става дума, естествено, за разглобяемите съединения. Това очевидно е основната причина първите, появили се на пазара, електроинструменти с автономно захранване, да бъдат именно акумулаторните отвертки. Този вид електроинструменти неизменно държи и рекордите по продажба. За илюстрация само ще споменем, че най-популярната в Европа акумулаторна миниотвертка Bosch IXO (https://napravisam.net/?p=1475) от 2003 г. до сега, в различни модификации, има над 10 млн. продажби.

В стремежа си да усъвършенстват акумулаторните миниотвертки, да намалят до минимум размерите и теглото им, конструкторите са опростили закрепването на битовете. Вместо в челюстен патронник, те се поставят в отвор с вътрешен шестостен, намиращ се в челото на шпиндела. Това решение е продиктувано от необходимостта от честа смята на битовете, защото разнообразието по вид и големина на шлицовете в главите на винтовете е голямо – прави, Philips, Pozidrive, Torx и др. Ето защо човек трябва да има под ръка възможно най-пълен комплект с битове. Използването на неподходящ бит причинява повреждане на шлица, което може да създаде много и трудно отстраними проблеми. Употребата на неподходящия за винта бит често води и до неговото повреждане и бракуване.

Казваме всичко това, за да подчертаем големия интерес, който предизвика скорошната поява на акумулаторната отвертка Bosch PSR Select. Необичайното, новаторското при нея е, че тя има вграден барабанен пълнител с 12 гнезда, в които се поставят битове. Така отвертката може да бъде заредена, подобно на пистолет барабанлия, с най-често използваните битове. Новата система, наречена Bosch EasySelect, позволява чрез завъртане на барабана бързо и лесно да се избере подходящият в случая бит. Изборът е улеснен от специално прозорче с осветление, през което се вижда гравираната върху бита маркировка. Прибирането на бита от шестостенния патронник в барабана става чрез издърпване на намиращ се върху тялото на отвертката палец. Обратно, с избутването му напред, избраният бит се вкарва в патронника. Подмяната на един с друг бит става също много лесно – единият се изважда на ръка от патронника и на негово място се поставя новият бит. След това той може да се прибере на свободно място в барабана. Освен, че се улеснява работата, този начин на смяна на битовете има и допълнителни предимства. Необходимите за работата битове се намират винаги под ръка, не се налага досадно ровене из джобовете или кутията за намиране и изваждане на търсения бит, силно се намалява вероятността от изпадане и въобще от изгубване на битове. Предимствата на системата Bosch EasySelect изпъкват още по-ярко, когато се работи на неудобно място, например на висока стълба.

Миниотвертката PSR Select е подходяща за завиване в дърво на винтове с диаметър до 5 mm. С едно зареждане на литиево-йонната акумулаторна батерия могат да бъдат завити около 90 винта с този диаметър. Батерията с номинално изходящо напрежение 3,6 V се зарежда за 4 часа. Честотата на въртене на шпиндела без товар е 210 minˉ¹ Максималният въртящ момент при завиване в мека дървесина е 3,5 Nm, а в твърда или в метал – 4,5 Nm. Тя има светодиодни индикатори, показващи степента на зареждане на батерията и посоката на въртене, а мястото на работа се осветява от мощен светодиод. Теглото на Bosch PSR Select е 500 g.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото